Wiosna na talerzu. Przepisy na zielone śniadanie według Piotra Kucharskiego

Wiosna na talerzu
Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.

Omlet ze szczawiem

Składniki na omlet ze szczawiem:

  • 6 jajek
  • pół pęczka szczawiu
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 2 łyżki masła
  • 5-6 plasterków boczku
  • 200 g pieczarek
  • 300-400 g szpinaku
  • pęczek dymki

Jak przygotować omlet ze szczawiem:

  1. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.
  2. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Po chwili smażenia pieczarek dodać szpinak i poddusić całość razem przez chwile.
  3. Pod koniec dodać posiekaną dymkę, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Jajka rozbełtać w misce i dodać drobno posiekany szczaw. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzać masło i wylać połowę masy jajecznej. Równo rozprowadzić i pozwolić aż jajka się zetną i boki złożyć do środka.
  6. Omlet przełożyć na patelnię, rozciąć na środku wzdłuż, do środka włożyć farsz. Całość przyprawić pieprzem.

Zielona szakszuka

Składniki na zieloną szakszukę:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zielona papryka
  • mały brokuł
  • garść mrożonego groszku
  • 3-4 łyżki pesto
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • koperek i dymka do podania

Jak przygotować zieloną szakszukę:

  1. Cebule pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na patelni.
  2. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić kilka minut.
  3. Dodać pokrojony w drobne różyczki brokuł. Całość dokładnie przyprawić solą i pieprzem i poddusić na wolnym ogniu.
  4. Po około 10 minutach duszenia, dodać pesto, wymieszać, zrobić cztery dołeczki w które wbić jajka.
  5. Jajka przyprawić solą i pieprzem.
  6. Gotować na wolnym ogniu aż białka się zetną. Nie przykrywać!
  7. Podawać posypane koperkiem i dymką.

Tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką

Składniki na tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:

  • pęczek zielonych szparagów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • opakowanie greckiej fety (około 120 g)
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • kilka kromek dobrego pieczywa na zakwasie do podania

Jak przygotować tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:

  1. Szparagi oczyścić i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek.
  2. Fetę pokruszyć i wymieszać ze śmietaną oraz z połową posiekanego czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić pieprzem.
  3. Masę rozsmarować na podłużnym talerzu. Na wierzchu ułożyć szparagi i pomidorki razem z oliwą z patelni.
  4. Wierzch posypać resztą czosnku.
  5. Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.

Chleb tostowy z dymką i cheddarem

Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:

Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:

  • chleb tostowy
  • bochenek o wadze około 900 g
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 12 g soli
  • 50 g masła (łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
  • pęczek dymki
  • 100 g tartego sera cheddar

Potrzebny sprzęt: foremka typu keksówka 26x12x10 cm

Jak przygotować chleb tostowy z dymką i cheddarem:

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.
  2. Dodać mąki i wszystko razem wymieszać aż wszystko połączy się w jedną całość.
  3. Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać.
  4. W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną dymkę oraz starty ser.
  5. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i uformować kulę.
  7. Odstawić do rozluźnienia ciasta na około 10 minut, następnie mocno skręcić w podłużny bochenek i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.
  8. Przykryć i odstawić na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
  9. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C, z funkcją góra dół. Na spodzie rozgrzać duża blachę.
  10. Wstawić bochenek, na blachę na spodzie wylać kubek wody i piec około 35 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości