Omlet ze szczawiem
Składniki na omlet ze szczawiem:
- 6 jajek
 - pół pęczka szczawiu
 - masło do smażenia
 - sól i pieprz
 
Farsz:
- 2 łyżki masła
 - 5-6 plasterków boczku
 - 200 g pieczarek
 - 300-400 g szpinaku
 - pęczek dymki
 
Jak przygotować omlet ze szczawiem:
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.
 - Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Po chwili smażenia pieczarek dodać szpinak i poddusić całość razem przez chwile.
 - Pod koniec dodać posiekaną dymkę, przyprawić solą i pieprzem.
 - Jajka rozbełtać w misce i dodać drobno posiekany szczaw. Przyprawić solą i pieprzem.
 - Na patelni rozgrzać masło i wylać połowę masy jajecznej. Równo rozprowadzić i pozwolić aż jajka się zetną i boki złożyć do środka.
 - Omlet przełożyć na patelnię, rozciąć na środku wzdłuż, do środka włożyć farsz. Całość przyprawić pieprzem.
 
Zielona szakszuka
Składniki na zieloną szakszukę:
- cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - oliwa z oliwek
 - zielona papryka
 - mały brokuł
 - garść mrożonego groszku
 - 3-4 łyżki pesto
 - 4 jajka
 - sól i pieprz
 - koperek i dymka do podania
 
Jak przygotować zieloną szakszukę:
- Cebule pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na patelni.
 - Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić kilka minut.
 - Dodać pokrojony w drobne różyczki brokuł. Całość dokładnie przyprawić solą i pieprzem i poddusić na wolnym ogniu.
 - Po około 10 minutach duszenia, dodać pesto, wymieszać, zrobić cztery dołeczki w które wbić jajka.
 - Jajka przyprawić solą i pieprzem.
 - Gotować na wolnym ogniu aż białka się zetną. Nie przykrywać!
 - Podawać posypane koperkiem i dymką.
 
Tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką
Składniki na tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:
- pęczek zielonych szparagów
 - garść pomidorków koktajlowych
 - oliwa z oliwek
 - sól i pieprz
 - opakowanie greckiej fety (około 120 g)
 - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
 - pęczek czosnku niedźwiedziego
 - kilka kromek dobrego pieczywa na zakwasie do podania
 
Jak przygotować tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:
- Szparagi oczyścić i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek.
 - Fetę pokruszyć i wymieszać ze śmietaną oraz z połową posiekanego czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić pieprzem.
 - Masę rozsmarować na podłużnym talerzu. Na wierzchu ułożyć szparagi i pomidorki razem z oliwą z patelni.
 - Wierzch posypać resztą czosnku.
 - Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.
 
Chleb tostowy z dymką i cheddarem
Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:
Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:
- chleb tostowy
 - bochenek o wadze około 900 g
 
- 350 ml wody
 
- 10 g świeżych drożdży
 - łyżka cukru
 - 400 g mąki pszennej typ 750
 - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 12 g soli
 - 50 g masła (łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
 - pęczek dymki
 - 100 g tartego sera cheddar
 
Potrzebny sprzęt: foremka typu keksówka 26x12x10 cm
Jak przygotować chleb tostowy z dymką i cheddarem:
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.
 - Dodać mąki i wszystko razem wymieszać aż wszystko połączy się w jedną całość.
 - Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać.
 - W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną dymkę oraz starty ser.
 - Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
 - Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i uformować kulę.
 - Odstawić do rozluźnienia ciasta na około 10 minut, następnie mocno skręcić w podłużny bochenek i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.
 - Przykryć i odstawić na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
 - W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C, z funkcją góra dół. Na spodzie rozgrzać duża blachę.
 - Wstawić bochenek, na blachę na spodzie wylać kubek wody i piec około 35 minut.
 
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: