Omlet ze szczawiem
Składniki na omlet ze szczawiem:
- 6 jajek
- pół pęczka szczawiu
- masło do smażenia
- sól i pieprz
Farsz:
- 2 łyżki masła
- 5-6 plasterków boczku
- 200 g pieczarek
- 300-400 g szpinaku
- pęczek dymki
Jak przygotować omlet ze szczawiem:
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Po chwili smażenia pieczarek dodać szpinak i poddusić całość razem przez chwile.
- Pod koniec dodać posiekaną dymkę, przyprawić solą i pieprzem.
- Jajka rozbełtać w misce i dodać drobno posiekany szczaw. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło i wylać połowę masy jajecznej. Równo rozprowadzić i pozwolić aż jajka się zetną i boki złożyć do środka.
- Omlet przełożyć na patelnię, rozciąć na środku wzdłuż, do środka włożyć farsz. Całość przyprawić pieprzem.
Zielona szakszuka
Składniki na zieloną szakszukę:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- zielona papryka
- mały brokuł
- garść mrożonego groszku
- 3-4 łyżki pesto
- 4 jajka
- sól i pieprz
- koperek i dymka do podania
Jak przygotować zieloną szakszukę:
- Cebule pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na patelni.
- Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić kilka minut.
- Dodać pokrojony w drobne różyczki brokuł. Całość dokładnie przyprawić solą i pieprzem i poddusić na wolnym ogniu.
- Po około 10 minutach duszenia, dodać pesto, wymieszać, zrobić cztery dołeczki w które wbić jajka.
- Jajka przyprawić solą i pieprzem.
- Gotować na wolnym ogniu aż białka się zetną. Nie przykrywać!
- Podawać posypane koperkiem i dymką.
Tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką
Składniki na tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:
- pęczek zielonych szparagów
- garść pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- opakowanie greckiej fety (około 120 g)
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- kilka kromek dobrego pieczywa na zakwasie do podania
Jak przygotować tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:
- Szparagi oczyścić i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek.
- Fetę pokruszyć i wymieszać ze śmietaną oraz z połową posiekanego czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić pieprzem.
- Masę rozsmarować na podłużnym talerzu. Na wierzchu ułożyć szparagi i pomidorki razem z oliwą z patelni.
- Wierzch posypać resztą czosnku.
- Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.
Chleb tostowy z dymką i cheddarem
Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:
Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:
- chleb tostowy
- bochenek o wadze około 900 g
- 350 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 12 g soli
- 50 g masła (łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
- pęczek dymki
- 100 g tartego sera cheddar
Potrzebny sprzęt: foremka typu keksówka 26x12x10 cm
Jak przygotować chleb tostowy z dymką i cheddarem:
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.
- Dodać mąki i wszystko razem wymieszać aż wszystko połączy się w jedną całość.
- Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać.
- W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną dymkę oraz starty ser.
- Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i uformować kulę.
- Odstawić do rozluźnienia ciasta na około 10 minut, następnie mocno skręcić w podłużny bochenek i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.
- Przykryć i odstawić na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C, z funkcją góra dół. Na spodzie rozgrzać duża blachę.
- Wstawić bochenek, na blachę na spodzie wylać kubek wody i piec około 35 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: