Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Najlepsze przepisy

3 ciasteczka marcepanowe z truskawkami, przepis
Westend61/Getty Images
Źródło: Westend61
Ciasteczka marcepanowe są pyszne, słodkie, z wyjątkowym posmakiem marcepanu. To świetna przekąska dla wszystkich amatorów słodyczy. Przepisy są proste, a niektóre rodzaje ciastek robi się naprawdę szybko.

Ciasteczka marcepanowe możesz zrobić z gotowej masy marcepanowej lub z tej zrobionej samodzielnie. Drugi sposób zajmuje co prawda więcej czasu, ale zaletą domowej masy na ciasteczka marcepanowe jest m.in. to, że możesz dosłodzić ją według własnych preferencji. Głównym składnikiem masy marcepanowej są migdały i cukier.

Masa marcepanowa – podstawa ciasteczek marcepanowych

Składniki na około 350 g masy marcepanowej:

  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego
  • ¼ szklanki wody
  • 120 g obranych i zmielonych migdałów
  • 110 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów lub ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Przygotowanie masy marcepanowej:

  1. Do małego garnka z grubym dnem wsyp cukier, wlej wodę i syrop kukurydziany.
  2. Podgrzewaj zawartość garnka nie mieszając, do momentu uzyskania temperatury 110-115℃. Stan ten nazywa się soft ball stage . Jeśli nie masz termometru cukierniczego, możesz sprawdzić konsystencję syropu, upuszczając kroplę do lodowatej wody. Powinna ona dać się uformować palcami.
  3. Syrop krótko przestudź.
  4. Zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem. Powinny mieć konsystencję mąki.
  5. Do zmielonych migdałów z cukrem dodaj gorący syrop, ekstrakt z migdałów lub aromat migdałowy.
  6. Wszystko razem zmiksuj aż do momentu, gdy uzyskasz zwartą kulę.
  7. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie możesz uformować kuli, dolej wodę (2 lub 3 łyżki), a następnie wyrób kulę. Jeśli natomiast masa będzie się za bardzo kleić, dodaj więcej cukru pudru. Uformowaną masę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.

Przepis na ciasteczka marcepanowe

Składniki na około 40 ciasteczek:

  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 90 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub ekstraktu z migdałów

Przygotowanie ciasteczek marcepanowych:

  1. Masę marcepanową, cukier, masło, mąki, żółtka i aromat z migdałów umieść w malakserze lub misce miksera.
  2. Zmiksuj zawartość na gładką masę – nie powinna zawierać grudek.
  3. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i formuj ciasteczka marcepanowe – powinny to być kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190℃.
  6. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów – podczas pieczenia ciastka zwiększą swoją objętość.
  7. Widelcem lekko spłaszcz każde ciastko – możesz też odbić wzór kratki.
  8. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz ciasteczka marcepanowe przez około 12–14 minut – do uzyskania złotego koloru. Wystudź, zjadaj, częstuj innych!

Ciasteczka marcepanowe z dżemem

Składniki na około 20 ciasteczek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 300 g masy marcepanowej
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ulubiony dżem – ładnie będą prezentować się ciastka z dżemem w trzech różnych kolorach, np. żółtym, czerwonym i fioletowym.

Sposób przygotowania ciasteczek marcepanowych z dżemem:

  1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj.
  2. Miękkie masło pokrój na kawałki i dodaj do suchych składników razem ze 130 g cukru, 50 g pokrojonej masy marcepanowej i 1 jajkiem.
  3. Wszystkie składniki zagnieć, a otrzymane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  4. Gdy ciasto będzie się chłodzić, posiekaj resztę masy na drobne kawałki, dodaj do niej pozostałą część cukru i jajko.
  5. Marcepan z jajkiem i cukrem zmiksuj na jednolitą masę bez grudek i włóż do rękawa cukierniczego. Wykorzystaj końcówkę w kształcie gwiazdki.
  6. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm.
  7. Wycinaj ciastka foremką w kształcie serduszka lub kółka.
  8. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  10. Ciastka na blasze ozdabiaj masą marcepanową – wyciskaj ją przy pomocy rękawa cukierniczego na brzegi ciastek, aby utworzyć ramkę i zostawić miejsce na dżem.
  11. Ciastka włóż do piekarnika i piecz na środkowej półce przez około 12 minut.
  12. Gdy ciasteczka marcepanowe będą zrumienione, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  13. W międzyczasie przetrzyj przez sitko kilka łyżek dżemu i lekko podgrzej (dżem powinien być gładki, bez cząstek owoców). Ciepłym dżemem smaruj wnętrza ciasteczek marcepanowych. Jeśli korzystasz z kilku smaków dżemu, podgrzej najpierw jeden z nich i wykorzystaj na ciastkach, a następnie zrób to samo kolejno z pozostałymi smakami.
  14. Ciasteczka marcepanowe możesz też dekorować np. cukrem pudrem, płatkami migdałów lub skórką z pomarańczy.

Zobacz też:

Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis

Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów

Zobacz video: Ciasteczka z marcepanem

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości