Orkiszowa tarta z solonym karmelem
Składniki na tartę orkiszową:
- 100 g cukru
 - 200 g masła
 - 300 g mąki orkiszowej
 - 1 jajko
 - Solony karmel:
 - 180 g cukru
 - 70 g śmietanki 30%
 - sól
 
Ganache czekoladowy
- 400 g białej czekolady
 - 300 ml śmietanki 30%
 - dekoracja z ciasteczek
 
Jak wykonać tartę orkiszową?
- Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę orkiszową. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
 - Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec na złoty kolor w temp. 175 st.
 - Z cukru zrobić karmel. Dolać śmietanki i wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Po ostudzeniu dodać sól do smaku.
 - Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać. Dekorować ciasteczkami
 
Czekoladowa tarta z malinami
Składniki na tartę czekoladową z malinami:
- 100 g cukru
 - 200 g masła
 - 280 g mąki pszennej
 - 20 g kakao
 - 1 jajko
 - 500 g świeżych malin
 
Ganache czekoladowy:
- 300 g ciemnej czekolady
 - 300 ml śmietanki 30%
 - Dekoracja ze świeżych malin i mięty
 
Jak wykonać tartę czekoladową z malinami?
- Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę pszenną oraz kakao. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
 - Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec ok 15 min w temp 175 st. Maliny ułożyć na upieczonej tarcie i zalać ganachem.
 - Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać. Dekorować świeżym malinami i miętą
 
Waniliowa tarta z owocami
Składniki na tartę waniliową z owocami:
- 100 g cukru
 - 200 g masła
 - 300 g maki
 - 1 jajko
 
Krem waniliowy
- 250 g mascarpone
 - 250 ml śmietanki
 - wanilia
 - cukier puder do smaku
 - konfitura z róży
 - świeże owoce do dekoracji: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, marakuja
 
Jak wykonać tartę waniliową z owocami?
- Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę pszenną. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
 - Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec na złoty kolor w temp. 175 st.
 - Do miski dać serek mascarpone, wanilię i zalać śmietanką. Ubić do powstania gładkiej masy. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
 - Na upieczona tartę wyłożyć konfiturę różaną i przełożyć na nią krem waniliowy. Udekorować świeżymi owocami.
 
Ekspresowa tarta
Składniki na ekspresową tartę:
- gotowe ciasto francuskie
 
Budyń waniliowy:
- 375 g mleka
 - 4 żółtka
 - 80 g cukru
 - 40 mąka kukurydziana
 - 5 g żelatyny
 - 100 g masła
 - do dekoracji: 500 g pistacji, świeże truskawki
 
Jak wykonać tartę ekspresową?
- Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok pół cm, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec na złoty kolor.
 - Ugotować budyń. Można użyć gotowego z torebki lub zrobić na żółtkach. Mleko z cukrem zagotować, dodać żółtka połączone z mąką kukurydzianą. Mieszać na małym ogniu ok 3 min. Dodać żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie oraz masło. Wymieszać do połączenia składników.
 - Na upieczone ciasto wyłożyć budyń. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć i posypać pistacjami.
 
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana
Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
podziel się: