Tarta jabłkowa na słonym karmelu z migdałami
Składniki na tartę jabłkową:
Kruchy spód tarty:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła
- mała łyżka soli
- 2 żółtka
Góra:
- 0,5 kg masy krówkowej
- 2 kg jabłek świeżych
- 50 g cukru pudru
- 50 g cynamonu mielonego
- 100 g płatków migdałów
Jak przygotować tartę jabłkową:
Kruchy spód tarty: mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem, dopóki nie zrobi się "kruszonka", następnie dodaj sól, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm i przełóż na wcześniej posmarowaną zimnym masłem blaszkę do pieczenia. Dokładnie wciśnij ciasto w blaszkę, jeśli powstanie dziura zaklep ją pozostałym ciastem. Cała blaszka powinna być przykryta.
Widelcem nakłuj ciasto w wielu miejscach, nałóż na nie pergamin i wsyp np. groch lub ciecierzycę, aby podczas pieczenia ciasta boki się nie zapadły. Wstaw do piekarnika na 15 minut do 170 st. C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij pergamin z grochem, zapiecz jeszcze 10 minut, aby spód był bardziej kruchy, wyjmij blaszkę i zostaw, aby ostygła.
Gotową tartę wysmaruj na grubość centymetra skondensowanym mlekiem lub masą krówkową doprawioną solą. Jabłka umyj i potnij na cienkie plastry, zacznij układać na przemian od strony skóry do góry, aż powstanie okrągła spirala na całości.
Jabłka posyp wymieszanym cukrem pudrem z cynamonem, płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na 25 minut do 160 szt. C.
Tomasz Urbanek/East News
Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami
Składniki na pieczony schab z jabłkami:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 50 g soli zwykłej
- 50 g pieprzu młotkowanego
- łyżka majeranku suszonego
- łyżka suszonego czosnku
- 1 kg jabłek
- 2 główki czosnku
- 100 ml miodu zwykłego
- 50 g nasion gorczycy
- po 5 liści laurowych, ziela angielskiego
- 0,5 marchewki w pęczku
- seler naciowy
- kalafior biały
- brokuł
Jak przygotować pieczony schab z jabłkami:
Schab bez kości natrzyj dokładnie solą, pieprzem młotkowanym, majerankiem i suszonym czosnkiem. Zwiąż sznurkiem do wiązania mięsa i następnie obsmaż na oleju z każdej strony, aby zamknąć wszystkie pory mięsa.
Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojone cząstki jabłek, czosnek, miód, nasiona gorczycy, liść laurowy i ziele angielskie. Nałóż na wierzch wcześniej obsmażone mięso i wstaw do pieczenia na 30 minut do 190 st. C.
Młode warzywa takie jak marchew, seler naciowy, kalafior, brokuł ugotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie.
Mięso po upieczeniu wyjmij i potnij na cienkie plastry, ułóż na warzywach i podlej oliwą z oliwek.
Tomasz Urbanek/East News
Biały barszcz na jabłkach z majerankiem
Składniki na biały barszcz na jabłkach:
- 0,5 kg cebuli białej
- 10 ząbków czosnku
- 100 g imbiru świeżego
- 2 trawy cytrynowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 kg jabłek
- 0,5 l białego wina
- 1 l zakwasu na barszcz jasny
- sól, pieprz czarny do smaku
- 0,5 kg jabłek (twarda odmiana)
- 100 g cukru białego
- 100 ml octu białego winnego
- 50 g musztardy francuskiej
- mały pęczek natki pietruszki
Jak przygotować biały barszcz na jabłkach:
W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek. Smażone jabłka podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj do gotowania zakwas na barszcz i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje.
Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z jabłek (twarda odmiana) wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuję dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.
Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.
Barszcz można podać w wydrążonym jabłku.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też:
Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma