Proste dania z jabłkami - tarta, schab i biały barszcz. Oto niezwykłe przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy z wykorzystaniem jabłek
Tarta na słonym karmelu z migdałami, pieczony schab z gorczycą i wiosennymi warzywami oraz biały barszcz z majerankiem. Składnikiem wszystkich tych dań są jabłka. Zobacz, jakie przepisy przygotował Sebastian Olma.

Tarta jabłkowa na słonym karmelu z migdałami

Składniki na tartę jabłkową:

Kruchy spód tarty:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • mała łyżka soli
  • 2 żółtka

Góra:

  • 0,5 kg masy krówkowej
  • 2 kg jabłek świeżych
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g cynamonu mielonego
  • 100 g płatków migdałów

Jak przygotować tartę jabłkową:

Kruchy spód tarty: mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem, dopóki nie zrobi się "kruszonka", następnie dodaj sól, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm i przełóż na wcześniej posmarowaną zimnym masłem blaszkę do pieczenia. Dokładnie wciśnij ciasto w blaszkę, jeśli powstanie dziura zaklep ją pozostałym ciastem. Cała blaszka powinna być przykryta.

Widelcem nakłuj ciasto w wielu miejscach, nałóż na nie pergamin i wsyp np. groch lub ciecierzycę, aby podczas pieczenia ciasta boki się nie zapadły. Wstaw do piekarnika na 15 minut do 170 st. C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij pergamin z grochem, zapiecz jeszcze 10 minut, aby spód był bardziej kruchy, wyjmij blaszkę i zostaw, aby ostygła.

Gotową tartę wysmaruj na grubość centymetra skondensowanym mlekiem lub masą krówkową doprawioną solą. Jabłka umyj i potnij na cienkie plastry, zacznij układać na przemian od strony skóry do góry, aż powstanie okrągła spirala na całości.

Jabłka posyp wymieszanym cukrem pudrem z cynamonem, płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na 25 minut do 160 szt. C.

Tomasz Urbanek/East News

Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami

Składniki na pieczony schab z jabłkami:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 50 g soli zwykłej
  • 50 g pieprzu młotkowanego
  • łyżka majeranku suszonego
  • łyżka suszonego czosnku
  • 1 kg jabłek
  • 2 główki czosnku
  • 100 ml miodu zwykłego
  • 50 g nasion gorczycy
  • po 5 liści laurowych, ziela angielskiego
  • 0,5 marchewki w pęczku
  • seler naciowy
  • kalafior biały
  • brokuł

Jak przygotować pieczony schab z jabłkami:

Schab bez kości natrzyj dokładnie solą, pieprzem młotkowanym, majerankiem i suszonym czosnkiem. Zwiąż sznurkiem do wiązania mięsa i następnie obsmaż na oleju z każdej strony, aby zamknąć wszystkie pory mięsa.

Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojone cząstki jabłek, czosnek, miód, nasiona gorczycy, liść laurowy i ziele angielskie. Nałóż na wierzch wcześniej obsmażone mięso i wstaw do pieczenia na 30 minut do 190 st. C.

Młode warzywa takie jak marchew, seler naciowy, kalafior, brokuł ugotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie.

Mięso po upieczeniu wyjmij i potnij na cienkie plastry, ułóż na warzywach i podlej oliwą z oliwek.

Tomasz Urbanek/East News

Biały barszcz na jabłkach z majerankiem

Składniki na biały barszcz na jabłkach:

  • 0,5 kg cebuli białej
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g imbiru świeżego
  • 2 trawy cytrynowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 l białego wina
  • 1 l zakwasu na barszcz jasny
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 0,5 kg jabłek (twarda odmiana)
  • 100 g cukru białego
  • 100 ml octu białego winnego
  • 50 g musztardy francuskiej
  • mały pęczek natki pietruszki

Jak przygotować biały barszcz na jabłkach:

W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek. Smażone jabłka podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj do gotowania zakwas na barszcz i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje.

Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z jabłek (twarda odmiana) wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuję dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.

Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.

Barszcz można podać w wydrążonym jabłku.

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz też:

Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

Gotujemy z Piotrem Kucharskim. Sprawdzone przepisy na pieczonego kurczaka, sałatkę z polędwicą i tartę z bezą

Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości