Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

Botwinka w roli głównej
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina - to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi. Zobacz, jak w kuchni wykorzystuje je Sebastian Olma.

Ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem

Składniki na ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem:

  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 200 g szpinaku baby
  • 100 g płatków migdałowych

Farsz:

  • 5 dużych pęczków botwinki
  • po łyżce soli i pieprzu czarnego
  • 200 g wędzonego twarogu
  • 100 g orzechów pekan
  • chrzan korzeniowy

Makaron:

  • 500 g mąki "00"
  • 5 jajek
  • 3 żółtka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • duża łyżka soli

Jak przygotować ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem:

Gotowe ravioli gotuj w posolonej wodzie, następnie przełóż na patelnie z masłem, dodaj czosnek, tarty parmezan i liście szpinaku. Gotowe ravioli razem z sosem nałóż do głębokiego naczynia i posyp prażonymi płatkami migdałów.

Farsz: korzeń botwinki dokładnie umyj, posyp solą oraz pieprzem a następnie wstaw do pieczenia na około 45 minut do temp. 170 st. C. Po tym czasie botwinkę wyjmij, obierz ze skóry i zmiksuj do gładkiej konsystencji, do botwinki dodaj wędzony twaróg, posiekane orzechy pekan, sól, pieprz i świeżo tarty chrzan. Cały farsz dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Makaron: wysyp mąkę na blat, następnie w środku zrób dziurkę i wlej do środka całe jajka oraz żółtka, dodaj sól, oliwę i zacznij całość mieszać widelcem a następnie wyrabiać dłońmi. Dobrze wymieszane ciasto odstaw do lodówki na około 1h, następnie rozwałkuj i zacznij nakładać farsz, zwijaj ravioli i ustawiaj na posypanej mąką desce aby nie przywarło.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Duszona wołowina z botwinką, czerwoną fasolą i chili

Składniki na duszoną wołowinę z botwinką, czerwoną fasolą i chili:

  • 5 policzków wołowych
  • po dużej łyżce soli i pieprzu czarnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g musztardy dijon
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 3 pęczki korzeniu botwinki
  • po łyżce liścia laurowego, ziela angielskiego, nasion kolendry, kminku ziarna
  • bulion
  • 200 g czerwonej fasoli w puszce
  • 2 czerwone chilli

Dressing:

  • 3 pęczki łodyg i liści botwinki
  • 50 g cukru
  • 25 g soli
  • 100 ml octu białego winnego
  • 50 ml oliwy z oliwek

Jak przygotować duszoną wołowinę z botwinką, czerwoną fasolą i chili:

Policzki wołowe potnij na plastry grubości około 2 cm, posyp dokładnie solą, pieprzem, nasmaruj czosnkiem, musztardą dijon i lekko obtocz w mące pszennej. Następnie smaż policzki z każdej strony aż będą mieć złoty kolor. Gotowe policzki przełóż do metalowego naczynia, dodając korzeń botwinki, suche przyprawy, bulion, czerwoną fasolę i chili. Policzki przykryj i piecz około 1,5h aż będą miękkie.

Dressing: aby powstał dresing z botwinki łodygi i liście drobno posiekaj, zasyp cukrem, solą i polej octem winnym. Po 30 minutach dodaj oliwę z oliwek. Po wyjęciu policzki przełóż na blaszkę i odparuj powstały płyn aż będzie gęsty. Na talerzu ułóż korzeń botwinki, dressing z botwinki, duszonego policzka i całość polej powstałym sosem.

Wiosenny barszcz z botwinką i jajkiem poche

Składniki na wiosenny barszcz z botwinką i jajkiem poche:

  • pęczek włoszczyzny
  • 100 g świeżego imbiru
  • 5 pęczków botwinki
  • 50 ml oleju do smażenia
  • łyżka soli
  • 2 l rosołu
  • po 5 liści laurowych i ziela angielskiego
  • po małym pęczku koperku, natki pietruszki i kolendry
  • 100 ml octu czerwonego winnego
  • 100 g cukry białego
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli zwykłej
  • 100 ml octu
  • 5 jajek
  • 100 g kwaśnej śmietany

Jak przygotować wiosenny barszcz z botwinką i jakiem poche:

Pęczek włoszczyzny, świeży imbir i dolną część botwinki zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż w garnku na złoty kolor dodając odrobinę soli. Gdy warzywa będą miękkie zalej je rosołem lub bulionem dodając suche przyprawy, wywar z warzywami gotuj około 1h na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodaj posiekane liście i łodygi botwinki, sok z botwinki, posiekane świeże zioła, ocet czerwony winny i cukier.

Do rondelka nalej wodę dodając do niej sól i ocet winny, gdy woda zacznie się gotować wrzuć do niej jedno jajko i poczekaj aż białko się zacznie ścinać.

Po 4-5 minutach wyjmij jajko z wody i połóż na papierowy ręcznik. Do głębokiego naczynia nalej porcję zupy, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i na wierzch ułóż jajko poche.

Zupę można doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości