Szakszuka z cieciorką
Składniki na szakszukę z cieciorką:
- 6 jajek z wolnego wybiegu średnich
- słoik cieciorki w zalewie
- cebula
- 2 puszki (400 g) krojonych pomidorów bez skóry
- mała butelka (250-330 ml) passaty pomidorowej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka czarnuszki
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- 1/2 bochenka chleba żytniego razowego
Jak przygotować szakszukę z cieciorką:
Patelnię postaw na gazie i rozgrzej oliwę. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na patelnię. Smaż 2 minuty do zrumienienia. Następnie dodaj pomidory z puszki i kilka łyżek passaty pomidorowej. Dopraw je solą, pieprzem i ziołami. Gotuj kilka minut, aż sos się nieco zredukuje. Cieciorkę opłucz z zalewy i dodaj do pomidorów. Duś kolejne 3-4 minuty. Zrób małe wgłębienia na patelni i w wolne miejsca wbij jajka. Przykryj patelnię przykrywką i duś chwilę, aż białka się zetną. Gotową szakszukę podawaj posypaną, posiekaną natką pietruszki i czarnuszką w towarzystwie chleba żytniego razowego.
Tomasz Urbanek/East News
Pieczona owsianka z owocami
Składniki na pieczoną owsiankę z owocami:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 250 g twarogu
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 150 g truskawek/malin/borówek
- 20 g płatków migdałowych
- 2 łyżki płynnego miodu lub cukru z wanilią
Jak przygotować pieczoną owsiankę z owocami:
Owoce umyj, osusz na ręczniku papierowym, truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj rozmącone jajka, miód/cukier i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp płatki oraz owoce, raz jeszcze delikatnie wymieszaj. Część owoców możesz zostawić do dekoracji. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij je uzyskaną masą i zapiekaj około 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Przed podaniem owsiankę posyp pozostałymi owocami i podprażonymi na patelni płatkami migdałów.
Tomasz Urbanek/East News
Sałatka ze szparagami i holloumi
Składniki na sałatkę ze szparagami i holloumi:
- 200 g rukoli lub sałaty z młodych listków
- mały pęczek zielonych szparagów
- kostka halloumi
- 8 truskawek
- 6 łyżek pestek słonecznika
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- gęste balsamico do skropienia
- sól
- pieprz cytrynowy
Jak przygotować sałatkę ze szparagami i holloumi:
Szparagi upiecz w piekarniku. Przygotowane na al dente pokrój na mniejsze skośne kawałki. Ser halloumi pokrój w plastry i zgrilluj je na patelni. Do salaterki wsyp rukolę, dodaj szparagi, ser haloumi i pokrojone na ćwiartki truskawki. Sałatkę dopraw, posyp prażonymi pestkami słonecznika, skrop oliwą i balsamico.
Tomasz Urbanek/East News
Łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami
Składniki na łososia z sosem teryiaki, komosą i szparagami:
- 300 g filetu z łososia
- mały pęczek zielonych szparagów
- łyżeczka białego sezamu
Marynata teryiaki do łososia:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
- 1/2 papryczki chili
Komosa ryżowa:
- 100 g kolorowej komosy ryżowej
- sok z 1/4 limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- łyżka oliwy
- sól
- mielony pieprz kolorowy
Jak przygotować łososia z sosem teryiaki, komosą i szparagami:
Przygotuj marynatę do łososia. Do salaterki wlej sos sojowy, dodaj miód, starte ząbki czosnku, imbir, skórkę z limonki i posiekaną drobno papryczkę chili. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zanurz w niej filety ryby i pozostaw na kwadrans. Po tym czasie łososia ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku, podobnie przygotuj szparagi. Marynatę po łososiu przelej do rondelka i gotuj do zgęstnienia. Ugotuj komosę, dopraw ją i wymieszaj.
Gotowego łososia polej sosem teryiaki i posyp sezamem, podawaj go na komosie w towarzystwie szparagów.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada
Sezon na szparagi rozpoczęty. Ulubione przepisy zdradza Daria Ładocha
Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf