Wbrew pozorom, tarta nie musi być kalorycznym daniem, wystarczy umiejętne dobranie składników. Dla osób nie spożywających mięsa lub chorujących na celiakię, istnieje odmiana wegańska oraz bezglutenowa. Tarta z warzywami może być fit, osoby dbające o linię również powinny wypróbować przepis. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ciasto przygotowuje się identycznie, bez względu na to, czy mamy zamiar upiec wersję wytrawną, czy słodką. W kwestii farszu, należy dopasować jego przyrządzenie do wybranych przez nas składników.
Jak zrobić tartę z warzywami – po pierwsze, ciasto
Dla osób, które nie mają wystarczająco dużo czasu na samodzielne przygotowanie spodu, rozwiązaniem będzie tarta z ciasta francuskiego, którą również można serwować z warzywami. Ciasto kupimy w większości marketów, wprawdzie nie będzie tak kruche, jak to wykonane z podanego przez nas przepisu, jednakże z pewnością nie rozczaruje nas smakiem. Z czego wynika owa kruchość? Przede wszystkim z dobrze dobranych składników i odpowiedniego schłodzenia. Ciasto na tartę z warzywami spędza więcej czasu w lodówce niż w piekarniku. Potrzebne nam składniki to: mąka pszenna, masło, żółtka i sól. Jeśli nasza tarta z warzywami ma być dietetyczna i bezglutenowa, mąkę pszenną zastąpmy kukurydzianą lub ryżową. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy 30 dag mąki, 15 dag dobrze schłodzonego masła i 2 żółtka.
Z podanego przepisu przyrządzimy także tartaletki z warzywami. W zależności od liczby foremek, należy zmniejszyć lub zwiększyć proporcje składników. Przydatna będzie nam stolnica. Na początek przesiewamy mąkę przez sito, następnie dorzucamy do niej masło. Kolejnym krokiem jest jego posiekanie, najlepiej za pomocą szerokiego noża. Tarty z warzywami zawdzięczają swą kruchość między innymi żółtkom, które dokładamy w kolejnym etapie. Nie zapomnijmy o szczypcie soli. Następnie ugniatamy ciasto, staramy się zrobić to jak najszybciej, aby nie zdążyło się nagrzać od naszych dłoni. Nie przejmujmy się, jeśli w cieśnie widoczne są kawałki masła. Przepis na tartę z warzywami wymaga schowania zawiniętej w folię kulki ciasta do lodówki na okrągłą godzinę. Po upływie zalecanego czasu rozwałkowujemy masę i przekładamy ją do formy. Ciasto na tartę z warzywami powinno mieć grubość 5 mm. Można odrywać je i po kawałku nakładać na formę, zaczynając od dna, a kończąc na bokach. Drugą metodą jest rozwałkowanie placka i dopasowanie go do formy. Całość wędruje do lodówki na kilkanaście minut.
Tarta z warzywami – przepis na farsz
Tarta z warzywami może być szybka i zdrowa, jeśli tylko umiejętnie dobierzemy składniki do farszu. Oczywiście będzie równie pyszna, jak jej bardziej kaloryczne odpowiedniki. Warto skorzystać z sezonowych darów natury, jeśli jednak planujemy przyrządzenie potrawy w okresie, gdy nie ma do nich dostępu, równie dobrze sprawdzą się mrożonki. Dietetyczna tarta z warzywami będzie składać się z podsmażonych, najlepiej na maśle klarowanym, składników, takich jak papryka, szparagi, cukinia czy fasolka szparagowa. Wszystko zależy od naszych upodobań. Pamiętajmy, że kalorie rosną, gdy do tarty z warzywami dodany jest sos śmietanowo-serowy. Zrezygnujmy z niego, jeśli zależy nam na bardziej dietetycznym daniu. Aby zagęścić całość, równie skuteczna będzie masa jajeczna. Przygotowując farsz ze składników, które mocno puszczają wodę, na przykład z pieczarek lub pomidorów, warto smażyć je na osobnej patelni do momentu odparowania całej wody. Przepis może zostać wzbogacony aromatycznymi składnikami, takimi jak czosnek, papryczki chilli czy pietruszka. Tarta z warzywami będzie wspaniale smakować uzupełniona dodatkami: kurczakiem bądź mięsem innego rodzaju. Wpierw należy je podsmażyć, na przykład z dodatkiem cebulki i wymieszać z resztą warzyw. Na wierzch można dołożyć pokruszony ser feta, który nada całości ciekawego posmaku i ładnie udekoruje potrawę.
Farsz doprawiamy wedle uznania. Na pewno sprawdzi się ostra papryka, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Po połączeniu ze sobą wszystkich składników, zostawiamy masę do przestygnięcia. Prosta tarta z warzywami może składać się z zaledwie kilku elementów – na przykład szpinaku i suszonych pomidorów. Gdy nasz farsz stygnie, wracamy do ciasta. Wyjmujemy je z lodówki i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Przepisy na tarty z warzywami różnią się od siebie procedurą pieczenia. W niektórych przeczytamy, że farsz należy od razu połączyć z ciastem i od początku piec razem. Jednakże w takim przypadku możemy nie otrzymać odpowiednio kruchego spodu. Z tego powodu warto zacząć od podpieczenia samego ciasta. Po upływie 15 minut wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Następnie nakładamy farsz i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po tym czasie nasza tarta z warzywami będzie gotowa.
Piekarnia w Paryżu oferuje… falliczne wypieki. Rozchodzą się jak świeże bułeczki!
Zobacz także:
Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Cultura RF