Lizaki malinowe
Składniki na lizaki malinowe (ok. 6 sztuk):
- 40 g drobnego cukru
- 20 g soku malinowego
Sposób przygotowania lizaków malinowych:
- Cukier i syrop umieść w garnku.
- Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu zagotowania, nie mieszaj. Poruszaj garnkiem, aby cukier nie przykleił się do dna.
- Gotuj ok. 4 minut.
- Wylej gorący syrop na matę do pieczenia lub specjalną formę do lizaków, włóż patyczki.
- Pozostaw kilka minut do zastygnięcia.
Cake pops
Składniki na cake pops (ok. 15 sztuk):
- 200 g ciasta np. biszkoptu, ciasta czekoladowego
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g strzelającej posypki
- 60 g mascarpone
Sposób przygotowania cake pops:
- Ciasto pokrusz na drobne kawałki. Możesz to zrobić rękoma lub za pomocą malaksera. Ciasto powinno mieć konsystencję piasku.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
- Połącz ciepłą czekoladę z mascarpone, wymieszaj z brownie.
- Dodaj strzelającą posypkę. Wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.
- Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
- Podziel ciasto na kawałki o wadze ok. 28 g każdy.
- Rękoma uformuj kształtne kulki. Wstaw je do lodówki na kolejne 30 minut.
Składniki na polewę:
- 150 g czekolady (białej lub mlecznej)
- 15 g oleju rzepakowego
Opcjonalnie:
- Posypka do dekoracji
- Babeczki waniliowe
Składniki mokre:
- 130 g jogurtu naturalnego
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 10 ml ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
Składniki suche:
- 125 g cukru drobnego
- 155 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krem z białej czekolady:
- 200 g śmietany 36%
- 100 g białej czekolady
Opcjonalnie:
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
- Składniki suche mieszamy, odstawiamy. W osobnej misce odmierzamy jogurt, wlewamy roztopione i przestudzone masło, mieszamy do połączenia.
- Dodajemy jajka i mieszamy.
- Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy rózgą do połączenia.
- Nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.
- Pieczemy w 170 stopniach (góra - dół) przez ok 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu w babeczkach robimy "dziurę", w której umieszczamy konfiturę. Dzięki temu babeczki są wilgotne i mają świetny element zaskoczenia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
- Studzimy.
- Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy całą czekoladę.
- Ubijamy na wysokich obrotach do połączenia składników
Ciasto malinowo-truskawkowe:
Składniki na ciasto malinowo-truskawkowe:
- galaretka truskawkowa
- 1 śmietana 36% Piątnica (200 g)
- świeże maliny 125 g
- galaretka malinowa
Przygotowanie ciasta malinowo-truskawkowego:
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Dodajemy galaretkę, ubijamy do połączenia.
- Przelewamy do słoiczków lub pucharków.
- Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Drugą galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Wykładamy owoce na zastygniętą masę śmietankową, zalewamy przestudzoną galaretką.
- Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Obejrzyj również: Prezent na Dzień Dziecka
Źródło: Ula Stępniak
podziel się: