Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Andrzej Polan zdradza sprawdzony przepis

bita śmietana
billnoll/East News
Bita śmietana dodawana jest do ciast czy deserów. Mimo, że jej przygotowanie jest bardzo proste, to nie zawsze wychodzi idealna. Jakich błędów nie popełniać i jak zrobić doskonałą bitą śmietanę? Swoimi sprawdzonymi patentami podzielił się z nami Andrzej Polan, kucharz.

Jak zrobić bitą śmietanę?

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie bitej śmietany to jedno z najprostszych kulinarnych zadań. Nic bardziej mylnego. Wiele osób ma z tym problem i zamiast puszystej, słodkiej masy... otrzymują masło. Jak tego uniknąć i jak przygotować idealną bitą śmietanę? Swoim przepisem podzielił się z nami Andrzej Polan.

- Najlepsza na bitą śmietanę będzie śmietanka z 30 lub 36 proc. zawartością tłuszczu. Aby dobrze się ubiła najlepiej kupić ją dzień wcześniej. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin, żeby się dobrze schłodziła - mówił Andrzej Polan.

Następnie w dobrze przewietrzonym pomieszczeniu lub przy otwartym oknie ubijmy ją mikserem. - Zaczynamy od wolnych obrotów, wtedy łapie ona powietrze. Po chwili przechodzimy na najwyższe obroty - mówił.

Cukier do bitej śmietany - jaki będzie najlepszy?

Do przygotowania bitej śmietany potrzebny jest jeszcze cukier. Kiedy go dodać? - Jeśli mamy drobny cukier możemy do dodać na koniec ubijania, jeśli gruby, ale takiego nie polecam, możemy go dodać na samym początku - dodał Andrzej Polan.

Truskawkowa kuchnia Andrzeja Polana

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Filmowa kuchnia Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta i desery z kultowych produkcji

Ile kosztują truskawki? Aktualna cena

Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Autor: Katarzyna Oleksik

podziel się:

Pozostałe wiadomości