Piersi z kurczaka z pomidorem i awokado
Składniki na kurczaka z pomidorem i awokado:
- 150 ml octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 piersi z kurczaka bez skóry
- 4 plastry mozzarelli
- 4 plasterki awokado
- 4 plastry pomidora
- garść posiekanej bazylii
- zredukowany ocet balsamiczny do dekoracji
- kiełki pora
- 2 garści rukoli
Sposób przygotowania kurczaka z awokado i pomidorem:
- W małej misce wymieszaj ocet balsamiczny, czosnek granulowany, miód, oliwę oraz przyprawę do mięsa Knorr. Dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka na 20 minut.
- Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnię grillową (lub grilla) i smażymy kurczaka po 6 minut z każdej strony.
- Kiedy kurczak będzie gotowy, ułóż na wierzchu po 1 plastrze mozzarelli, pomidor oraz awokado i dociągnij w piekarniku na funkcji grill w temp. 220 stopni C przez 2 minuty.
- Udekoruj bazylią i skrop glazurą balsamiczną.
- Serwuj w towarzystwie kiełków pora oraz świeżej rukoli.
Kotleciki wieprzowe z buraczkami, batatem i brokułem
Składniki na kotleciki wieprzowe z buraczkami i batatem:
- 4 kotleciki wieprzowe z kością (pork chops)
- 3 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek (do marynaty)
- 2 bataty pokrojone w kostkę
- 1 brokuł (zblanszowany)
- 4 małe buraki pokrojone w kostkę
- 2 szklanki liści szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do polania)
- 1 sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- sól i pieprz do smaku
- prażone ziarna słonecznika
Sposób przygotowania kotlecików wieprzowych z burakami i batatami:
- Kotleciki wieprzowe opłucz i osusz. Nasmaruj oliwą z oliwek i dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr.
- Buraczki oraz bataty ugotuj na lekko twardo.
- Brokuł zblanszuj.
- Patelnię dobrze rozgrzej, wlej odrobinę oleju rzepakowego i wrzuć 2 ząbki czosnku.
- Dodaj kotleciki wieprzowe i smaż, aż będą dobrze zarumienione (ok. 10 minut). Ściągnij z patelni na talerz i pozwól im odpocząć.
- W tym czasie na patelnię wrzuć buraczki, bataty oraz brokuł podzielony na różyczki. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, aby zebrać wszystkie smaki z patelni.
- Następnie zmniejsz ogień i smaż dalej, co chwilę mieszając przez kolejne 12 minut.
- Po tym czasie dodaj do warzyw kotleciki wieprzowe i wszystko podgrzewaj razem ok 10 minut.
- Na talerzy ułóż liście szpinaku, na wierzchu warzywa oraz kotlecika. Skrop sokiem z cytryny i posyp nasionami słonecznika.
Szaszłyk z indyka z sosem mango
Składniki na szaszłyk z indyka z sosem mango:
- 2 nogi z indyka
- 2 czerwone cebule
- 2 papryki żółte
- 8 pieczarek
- prażone ziarna sezamu
- 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Tropikalny sos do mięsa:
- 1 mango
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- sól i pieprz do smaku
Świeża letnia sałatka:
- opakowanie mixu sałat lub rukoli
- 2 pomidory malinowe
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- garść grubo pokrojonego szczypioru
- garść kiełków z czerwonej fasoli
- sól i pieprz do smaku
- prażony sezam do posypania
Sposób przygotowania szaszłyka z indyka z mango:
- Mięso z indyka trybujemy (wyciągamy kości) oraz ściągamy skórę. Wszystkie warzywa i mięso kroimy w większą kostkę. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa Knorr, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marynujemy najlepiej całą noc. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso oraz warzywa.
- Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej z 4 stron tak, aż pojawi się rumiany kolor.
- Gdy już będą upieczone posypujemy prażonym sezamem.
- W międzyczasie mango mielimy na puree. Wrzucamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy wystudzony sos.
- Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Do niej dodajemy pozostałe składniki. Polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.
- Przed podaniem posypujemy szaszłyki i sałatkę prażonym sezamem. Serwujemy z sosem mango.
Zobacz także:
Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy z egzotycznym warzywem w roli głównej
Są miejsca na świecie, gdzie ludzie żyją 100 lat. Co i jak jedzą?
Woda po ogórkach kiszonych. Można z niej zrobić drinki i wiele więcej
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
Materiał promocyjny
podziel się: