Materiał promocyjny

Lekkie obiady na lato. Idealne przepisy na dania mięsne z warzywami

Mięso i warzywa na talerzu
W letnie i upalne dni pragniemy zjeść coś lekkiego, ale sycącego. Nie chcemy sięgać po ciężkostrawne potrawy, które zniechęcą nas do aktywności fizycznej. Grzegorz Zawierucha przygotował właśnie takie propozycje. Piersi z kurczaka podane z pomidorami i awokado, kotleciki wieprzowe z batatami, brokułami i buraczkami oraz szaszłyki z indyka w sosie mango z pewnością zachwycą każdego, kto lubi zjeść zdrowo. Sprawdź, jak przygotować dania.

Piersi z kurczaka z pomidorem i awokado

Składniki na kurczaka z pomidorem i awokado:

  • 150 ml octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 piersi z kurczaka bez skóry
  • 4 plastry mozzarelli
  • 4 plasterki awokado
  • 4 plastry pomidora
  • garść posiekanej bazylii
  • zredukowany ocet balsamiczny do dekoracji
  • kiełki pora
  • 2 garści rukoli

Sposób przygotowania kurczaka z awokado i pomidorem:

  1. W małej misce wymieszaj ocet balsamiczny, czosnek granulowany, miód, oliwę oraz przyprawę do mięsa Knorr. Dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka na 20 minut.
  2. Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnię grillową (lub grilla) i smażymy kurczaka po 6 minut z każdej strony.
  3. Kiedy kurczak będzie gotowy, ułóż na wierzchu po 1 plastrze mozzarelli, pomidor oraz awokado i dociągnij w piekarniku na funkcji grill w temp. 220 stopni C przez 2 minuty.
  4. Udekoruj bazylią i skrop glazurą balsamiczną.
  5. Serwuj w towarzystwie kiełków pora oraz świeżej rukoli.

Kotleciki wieprzowe z buraczkami, batatem i brokułem

Składniki na kotleciki wieprzowe z buraczkami i batatem:

  • 4 kotleciki wieprzowe z kością (pork chops)
  • 3 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (do marynaty)
  • 2 bataty pokrojone w kostkę
  • 1 brokuł (zblanszowany)
  • 4 małe buraki pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do polania)
  • 1 sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone ziarna słonecznika

Sposób przygotowania kotlecików wieprzowych z burakami i batatami:

  1. Kotleciki wieprzowe opłucz i osusz. Nasmaruj oliwą z oliwek i dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr.
  2. Buraczki oraz bataty ugotuj na lekko twardo.
  3. Brokuł zblanszuj.
  4. Patelnię dobrze rozgrzej, wlej odrobinę oleju rzepakowego i wrzuć 2 ząbki czosnku.
  5. Dodaj kotleciki wieprzowe i smaż, aż będą dobrze zarumienione (ok. 10 minut). Ściągnij z patelni na talerz i pozwól im odpocząć.
  6. W tym czasie na patelnię wrzuć buraczki, bataty oraz brokuł podzielony na różyczki. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, aby zebrać wszystkie smaki z patelni.
  7. Następnie zmniejsz ogień i smaż dalej, co chwilę mieszając przez kolejne 12 minut.
  8. Po tym czasie dodaj do warzyw kotleciki wieprzowe i wszystko podgrzewaj razem ok 10 minut.
  9. Na talerzy ułóż liście szpinaku, na wierzchu warzywa oraz kotlecika. Skrop sokiem z cytryny i posyp nasionami słonecznika.

Szaszłyk z indyka z sosem mango

Składniki na szaszłyk z indyka z sosem mango:

  • 2 nogi z indyka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryki żółte
  • 8 pieczarek
  • prażone ziarna sezamu
  • 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Tropikalny sos do mięsa:

  • 1 mango
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól i pieprz do smaku

Świeża letnia sałatka:

  • opakowanie mixu sałat lub rukoli
  • 2 pomidory malinowe
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • garść grubo pokrojonego szczypioru
  • garść kiełków z czerwonej fasoli
  • sól i pieprz do smaku
  • prażony sezam do posypania

Sposób przygotowania szaszłyka z indyka z mango:

  1. Mięso z indyka trybujemy (wyciągamy kości) oraz ściągamy skórę. Wszystkie warzywa i mięso kroimy w większą kostkę. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa Knorr, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marynujemy najlepiej całą noc. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso oraz warzywa.
  2. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej z 4 stron tak, aż pojawi się rumiany kolor.
  3. Gdy już będą upieczone posypujemy prażonym sezamem.
  4. W międzyczasie mango mielimy na puree. Wrzucamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy wystudzony sos.
  5. Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Do niej dodajemy pozostałe składniki. Polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.
  6. Przed podaniem posypujemy szaszłyki i sałatkę prażonym sezamem. Serwujemy z sosem mango.

Zobacz także:

Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy z egzotycznym warzywem w roli głównej

Są miejsca na świecie, gdzie ludzie żyją 100 lat. Co i jak jedzą?

Woda po ogórkach kiszonych. Można z niej zrobić drinki i wiele więcej

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości