Jagody - jakie mają wartości odżywcze?
Jagody są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Stanowią bogate źródło m.in. selenu, który wspomaga pracę tarczycy oraz cynku. Pierwiastek ten poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wzmacnia odporność. Po jagody warto sięgnąć także ze względu na witaminy C, A oraz z grupy B. Te ostanie wspomagają układ nerwowy i sprawiają, że lepiej radzimy sobie ze stresem.
Owoce zawierają też sporo błonnika pokarmowego. Związek ten przyspiesza przemianę materii, sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej, a pozbycie się zbędnych kilogramów staje się łatwiejsze. Na tym jednak nie koniec. Błonnik pokarmowy ma korzystny wpływ także na pracę układu krążenia. Obniża poziom tzw. złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu groźnych dla zdrowia złogów.
W jagodach występują także fitoestrogeny. To hormony roślinne, które chronią przed rozwojem zmian nowotworowych. Podobne właściwości mają także kwasy foliowy i elagowy, które także występują w jagodach.
Kompot z jagód- przepis
- kilogram jagód;
- 0,5 kg cukier;
- woda.
Dokładanie umyte owoce przekładamy do garnka, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i odstawiamy na kilkanaście minut, aż owoce puszczą sok. Następnie do naczynia wlewamy ok. 200 ml wody (niepełna szklanka), dodajemy resztę cukru i gotujemy przez ok. 15 minut.
Kiedy owoce zaczną się rozpadać, garnek zdejmujemy z ognia. Gorący jeszcze kompot przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zamykamy. Następnie pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
Zobacz także:
Zobacz wideo: Jak przechowywać warzywa i owoce?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: skyNext/Getty Images