Kompot z jagód - jak go przygotować?

jagody
jagody
Źródło: skyNext/Getty Images
Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.

Jagody - jakie mają wartości odżywcze?

Jagody są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Stanowią bogate źródło m.in. selenu, który wspomaga pracę tarczycy oraz cynku. Pierwiastek ten poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wzmacnia odporność. Po jagody warto sięgnąć także ze względu na witaminy C, A oraz z grupy B. Te ostanie wspomagają układ nerwowy i sprawiają, że lepiej radzimy sobie ze stresem.

Owoce zawierają też sporo błonnika pokarmowego. Związek ten przyspiesza przemianę materii, sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej, a pozbycie się zbędnych kilogramów staje się łatwiejsze. Na tym jednak nie koniec. Błonnik pokarmowy ma korzystny wpływ także na pracę układu krążenia. Obniża poziom tzw. złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu groźnych dla zdrowia złogów.

W jagodach występują także fitoestrogeny. To hormony roślinne, które chronią przed rozwojem zmian nowotworowych. Podobne właściwości mają także kwasy foliowy i elagowy, które także występują w jagodach.

Kompot z jagód- przepis

  • kilogram jagód;
    • 0,5 kg cukier;
      • woda.

        Dokładanie umyte owoce przekładamy do garnka, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i odstawiamy na kilkanaście minut, aż owoce puszczą sok. Następnie do naczynia wlewamy ok. 200 ml wody (niepełna szklanka), dodajemy resztę cukru i gotujemy przez ok. 15 minut.

        Kiedy owoce zaczną się rozpadać, garnek zdejmujemy z ognia. Gorący jeszcze kompot przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zamykamy. Następnie pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

        Zobacz także:

        Zobacz wideo: Jak przechowywać warzywa i owoce?

        Autor: Katarzyna Oleksik

        Źródło zdjęcia głównego: skyNext/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana