Domowe lody jagodowe - przepis
Składniki na lody jagodowe:
- 300 g jagód - 2 szklanki,
- 300 g śmietanki 30 % - pełna szklanka,
- 100 g cukru - mniej niż pół szklanki.
Sposób przygotowania lodów jagodowych:
- Świeże jagody przepłukać i usnąć wszelkie zanieczyszczenia. Zmiksować je na gładko np. blenderem.
- Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia. Na początku ubijać mikserem na mniejszych obrotach i stopniowo je zwiększać. Po 2 minutach dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
- Część ubitej śmietanki dodać do naczynia ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
- Następnie dodać resztę śmietanki i delikatnie wmieszać. Masę przełożyć do pojemnika z zamknięciem lub do specjalnych foremek na lody. Włożyć do zamrażalnika.
- Lody zblendować jeszcze raz po około 2h mrożenia i ponownie odstawić na co najmniej 4h.
- Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po około 6 godzinach. W mniejszych foremkach czasami wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Lody można podawać w pucharkach, rożkach czy jeść na patyku. Są przepyszne!
Zobacz też inne przepisy na pyszne lody i napoje idealne na upalne dni:
- Tylko 145 kcal w jednej porcji. Ten przepis na lody miętowe to prawdziwy hit Internetu
- Domowe lody z bobu - przepis
- Smażone lody - przepis
- Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
- Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku
- Terere - idealny napój na upalne dni
- Domowe lody miętowe - przepis
- Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój
Zobacz video: Najlepsze lody w Polsce
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: by vesi_127/Getty Images
podziel się: