Domowe lody jagodowe. Potrzebne są tylko 3 składniki

Domowe lody jagodowe z trzech składników - prosty przepis
Domowe lody - zrób to sam
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lipiec to czas na świeże, pyszne jagody! Poza tym nie ma lepszego czasu na lody niż upalne dni. Zrobienie domowych, pysznych lodów jagodowych, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Wystarczą tylko 3 składniki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Domowe lody jagodowe - przepis

Składniki na lody jagodowe:

  • 300 g jagód - 2 szklanki,
  • 300 g śmietanki 30 % - pełna szklanka,
  • 100 g cukru - mniej niż pół szklanki.

Sposób przygotowania lodów jagodowych:

  1. Świeże jagody przepłukać i usnąć wszelkie zanieczyszczenia. Zmiksować je na gładko np. blenderem.
  2. Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia. Na początku ubijać mikserem na mniejszych obrotach i stopniowo je zwiększać. Po 2 minutach dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
  3. Część ubitej śmietanki dodać do naczynia ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
  4. Następnie dodać resztę śmietanki i delikatnie wmieszać. Masę przełożyć do pojemnika z zamknięciem lub do specjalnych foremek na lody. Włożyć do zamrażalnika.
  5. Lody zblendować jeszcze raz po około 2h mrożenia i ponownie odstawić na co najmniej 4h.
  6. Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po około 6 godzinach. W mniejszych foremkach czasami wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Lody można podawać w pucharkach, rożkach czy jeść na patyku. Są przepyszne!

Zobacz też inne przepisy na pyszne lody i napoje idealne na upalne dni:

Zobacz video: Najlepsze lody w Polsce

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości