Kuchnia pełna borówek. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego i wykonaj przepyszne borowiczanki

Piotr Kucharski przygotowuje ciasta z budyniem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Jeśli lato to borówki, a jeśli wyśmienite przysmaki z owocami to Piotr Kucharski. To właśnie on w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy m.in. na sernik na zimno z borówkami i letnią sałatkę z buraków, z dodatkiem borówek. Oto szczegóły!

Pankejksy z borówkami

Składniki na pankejksy z borówkami:

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego mleka
  • około 200 g borówek
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • masło do smażenia

Dodatki:

  • borówki, maliny i jeżyny
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu

Jak przygotować pankejksy z borówkami?

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki. W osobnej mokre. Wszystko razem połączyć aż masa będzie jednolita. Pod koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni placki o średnicy około 5-6 cm z każdej strony po 2-3 minuty. Podawać z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami.

Letnia sałatka z buraków

Składniki na sałatkę z buraków:

  • 400 g małych ugotowanych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka oryginalnego sera feta
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • listki i kwiatki nasturcji
  • garść rukoli

Sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z buraków?

  1. Buraki pokroić na cząstki wielkości kęsa. Podsmażyć przez chwilę na patelni z oliwą z oliwek i posiekanym czosnkiem.
  2. Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem.
  3. Na talerzach ułożyć rukolę, na wierzch nałożyć buraczki, posypać fetą, borówkami. Całość skropić sosem i udekorować nasturcją.

Sernik na zimno z borówkami

Składniki na sernik na zimno z borówkami:

Borówki

  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód

  • 200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych
  • 80 g rozpuszczonego masła

Ser

  • 400 g kremowego serka do kanapek
  • 150 g śmietany kremówki

Jak przygotować sernik na zimno z borówkami?

  1. Borówki zagotować z cukrem aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50 ml wody. Dodać do borówek, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
  2. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem. Wyłożyć na formę o wymiarach około 20x20 cm. Ser wymieszać z śmietaną i wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzch wyłożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Borowiczanki

Składniki na borowiczanki:

Ciasto

  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła
  • 700 g borówek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 70 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 120 g mąki pszennej
  • białko do posmarowania

Jak przygotować borowiczanki?

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i solą. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Wyrabiać w robocie planetarnym 4 minuty. Następnie dodawać masło partiami aż ciasto wchłonie całe. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie wymieszać składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, każdą po około 100 g. Uformować kulki, odstawić na 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie wymieszać borówki z mąką ziemniaczaną.
  3. Każdą kulkę ciasta rozwałkować na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na środek każdego ciasta nałożyć borówki i zapleść nad nimi ciasto, dbając żeby dobrze się skleiło.
  4. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrastania. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  5. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec około 12-14 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!