Ich głęboki i intensywny aromat działa rozgrzewająco i pomaga urozmaicić nasze tradycyjne menu. Kardamon, anyż, koper włoski, kmin, cynamon i wanilia to przyprawy, po które warto sięgać w kuchni, a jak umiejętnie po nie sięgać pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Grzegorz Łapanowski.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, w roli głównej, występuje dziś Andrzej Polan i czekolada. Kucharz łączy wytrawne i słodkie smaki. Efektem jego pracy są takie potrawy jak: kurczak na chałce z sosem mole, ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi czy śliwka w serniku. Smacznego!

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzców 8. edycji konkursu Wine & Food Noble Night. Maciej Majewski, szef kuchni Le Victoria Brasserie Moderne i Paweł Chomentowski szef kuchni restauracji Bulaj przygotowali takie specjały jak: grzybowe aioli, bekonowe crumble czy rostbef w stylu gravad lax.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Sadowska. Dziennikarka i mama 2-letniego Tytusa dużą wagę przykłada do śniadań. Jak mówi, pierwszy posiłek powinien być pokaźny, bo ma nam dostarczyć energii na cały dzień. Dziś Beata przygotowała takie smakołyki jak: szałwiowy budyń z płatkami czy chlebek bananowy. Aż ślinka cieknie :)

    w kuchni Dzień Dobry TVN gotują dwie uczestniczki MasterChef Junior. Nad ich pracą pieczę sprawuje Anna Starmach. Małgosia Kocińska i Marysia Poproch, które odpadły we wczorajszym odcinku programu, w naszej kuchni przygotowały takie smakołyki jak: deser Tarta Tatin, kotleciki jagnięce z kością, łososia na pierzynce z pora i owocowe kokilki. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN królowały produkty superfood. Monika Mrozowska przygotowała z nich: koktajl, roladki z bakłażanem, kotlety z kaszą jaglaną, sałatę z granatem i zupę pomidorową z soczewicą. Pyszności!

    Masło sklarowane stosuje się w kuchni od 4000 lat. Metodę jego oczyszczania wynaleziono w Indiach. Oczyszczone masło można bardzo długo przechowywać, nie jełczeje, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Masło sklarowane ma właściwości przeciwwirusowe, jest bogate w witaminy: A, D E, K. Zapraszamy na maślaną kuchnię Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło. Wypróbuj ich przepisów!

    Pokażemy kilka prostych sposobów na lekkie i pełnowartościowe śniadanie dla przyszłej mamy. Dlatego wśród przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja Szaciłło znalazł się świeżo wyciskany sok pomarańczowy, który jest bombą witaminową i ma dużo żelaza, są też dwa rodzaje past do kanapek oraz szybka sałatka i kawa z ciasteczkami. Przy okazji nasi goście zdradzili w Dzień Dobry TVN, że za kilka miesięcy powiększy się ich rodzina.

    Święta, święta i po świętach! Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN na ratunek wszystkim tym, którzy nie mogli się oprzeć świątecznemu łakomstwu przybyli Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

    W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni roślinnej, weganin, amator żywności ekologicznej, miłośnik zwierząt Michał Lachur przygotował trzy dania zawierające superfoods. Na naszym stole pojawiły się: granola z domowym jogurtem probiotycznym, gryczana misa rozmaitości z pesto z czosnku niedźwiedziego i pestek dyni, a także jaglanka z pieczarkami, grzybami shiitake, ciecierzycą i jarmużem.

    Aktorka Monika Mrozowska, promotorka diety wegetariańskiej i zdrowego trybu życia, wraz z mężem Maciejem Szaciłło napisała książkę kulinarną „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”. W Dzień dobry TVN przygotowała wspólnie z kucharzem Grzegorzem Łapanowskim kilka swoich ulubionych, wegetariańskich potraw.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Monika i Maciej przedstawili dziś przepisy na makarony z pysznymi sosami. Sprawdźcie czy, któraś propozycja trafiła w wasz gust?

    Chcemy pokazać, że nawet z kaszy, która jest w okresie jesienno-zimowym niewiarygodnie zdrowa, można przygotować rożne niespotykane w naszej kuchni potrawy - wyjaśnia Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali sushi, risotto, zapiekankę i deser - wszystko z kaszy.

    W każdy poniedziałek w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy aktorkę Monikę Mrozowską i jej męża Macieja Szaciłło. Nasi kucharze tym razem przygotowali potrawy, które są prawdziwą bombą witaminową.

    Niezwykle sympatyczny David Gaboriaud przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki południowoeuropejskie. Były to: rozgrzewający smoothie z gruszką i cynamonem, sałatka z jarmużem i kalafiorem i pan bagnat (kanapka nicejska). Smacznego!

    Dziś Aneta i Janek Kuroniowie zaserwowali nam dania wegańskie i wegetariańskie. Poznajcie ich przepisy na wieniec z nadzieniem szpinakowym, zupę z czerwonego curry i wegańskie naleśniki.

    Dziś w naszej kuchni, jak co niedzielę, króluje Robert Sowa. Tym razem pomóc mu zgodził się Bartek Kasprzykowski. Razem przyrządzili dla nas curry z indyka z pieczoną dynią i śledzia w sosie curry z grillowanymi ananasami.

    Zupa z kukurydzy, lemoniada z pietruszki, sałatka z penne, rozbierana sesja i znajomość sześciu języków! To serwuje nam Michalina Manios, nie tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, gdzie jeszcze można ją zobaczyć!

    Rodzina Szaciłło serwuje dziś w kuchni Dzień Dobry TVN ziemniaki na różne sposoby! Jak smakują młode ziemniaki z mlekiem kokosowym, a jak placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach? Czy łatwo przygotować gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry lub fasolkę pod pierzynką ziemniaczaną? Wypróbujcie ich przepisy w długi, majowy weekend!

    Wariacje na temat truskawek zaprezentowała dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska, uczestniczka programu "MasterChef". Jedliście kiedyś grillowane truskawki? Smacznego!

    Zimą najlepiej sprawdzają się pożywne, rozgrzewające zupy. Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Joseph „Józek” Seeletso proponuje zupy na 2010 rok: zupę z makaronem, kurczakiem, kokosem i limonką, prostą zupa z groszku oraz zupę z selera i gruszki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna, Marta Dymek powiedziała nam jak wybrać dobra botwinę, jak ją prawidłowo przechowywać i, jak właściwie przygotować do kuchennych eksperymentów. :) Przy okazji zaserwowała nam też: naleśniki z botwinką, botwinkowe burgery oraz botwinkę z mlekiem kokosowym! Polecamy jej przepisy!

    To pierwszy odcinek cyklu pod tytułem „Gwiazdy gotują dla przyjaciół”. Wspólne gotowanie to fantastyczna forma spędzania czasu z przyjaciółmi, sprzyjająca do rozmów. Dziś mamy dwie gwiazdy: Michał Piróg będzie gotował wspólnie z Ewą Szabatin.

    Kiedy żona zaczyna rodzić on wstawia bulion. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski tata Wiktora (7 l.) Jędrka (3 l.) i Filipa (5 dni!) przygotował dziś dania dla matek karmiących.

    Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w jej domu i nie może w niej gotować nikt inny, oprócz niej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Klich, która przygotowała zupę tajską, carpaccio z buraków oraz śledzika.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha. Blogerka kulinarna przyrządziła szybkie śniadanie dla dzieci. Alternatywą dla nudnych kanapek mogą być przecież muffiny jajeczne z warzywami, owsianka z owocami i bakaliami, placki owsiane czy ciasto marchewkowe. Smaczne i jakie pożywne!

    Podobno na chorobę Hashimoto choruje co trzecia Polka. Jak objawia się choroba Hashimoto i jaką dietę powinny stosować osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie tarczycy? Skorzystajcie z przepisów Ann Dec, która sama choruje na Hashimoto i prowadzi też bloga o tej chorobie.