Szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami, sałatka ze szparagami i holloumi, a także łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami - takie pyszne dania przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec. Panie są dietetyczkami i napisały książkę "Karmię piersią, jem zdrowo".
Hinduska jajecznica, pieczony kurczak szałwiowy, pieczona dorada - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. A wszystko to na bazie smacznego masła. Poznaj wyjątkowe przepisy.
Najpyszniejsze szparagi są właśnie teraz, gdy sezon na nie trwa. Można je jeść w wielu różnych, mniej lub bardziej skomplikowanych potrawach. Jeśli szukasz pomysłu na szparagi to, co przygotowaliśmy, może być strzałem w dziesiątkę. Sprawdź, jak zrobić najpyszniejszą tartę ze szparagami w dwóch różnych wersjach!
Kazik Józefowicz był najmłodszym uczestnikiem 6. edycji programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się ze swoją mamą. Razem przygotowali naleśniki z truskawkami i sernik, który przyrządzają w domu. Pokazali też, jak ugotować gulasz węgierski, który Kazik zaserwował Robertowi Makłowiczowi. Oto przepisy Kazika.
Śmietana to jeden z produktów, którego nie powinno zabraknąć w naszej lodówce. Może stanowić składnik m.in. zupy buraczkowej, ciasta drożdżowego i sałatki ziemniaczanej. Przepisy na te właśnie dania zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Maj to pełnia sezonu na szparagi. To wytrawne danie można przygotować na setki sposobów. Szymon Czerwiński podaje je na grzance, z jajkami, w sosie holenderskim, a nawet w towarzystwie tatara.
Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.
Truskawki są pyszne, niskokaloryczne i bogate w witaminę C. Owoce te doskonale nadają się do deserów. To właśnie one królowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Pyszne i smaczne przepisy na truskawki na słodko przygotował dla nas Andrzej Polan.
Naleśniki zapiekane sprawdzą się na każdy obiad czy kolację. To danie, którego każdy chętnie spróbuje i nikogo na pewno nie zostawi z pustym żołądkiem. Podczas pieczenia, smaki i aromaty składników dokładnie się połączą, co zapewni wyśmienite doznania smakowe.
Różowe dania nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale także obłędnie smakują. Kilka swoich pomysłów na przysmaki w tym kolorze przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Na naszym stole pojawiły się: hummus, budyń jaglany, chłodnik, placuszki i surówka z kapusty.
Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Serwowana jest w coraz większej liczbie restauracji, coraz częściej gości też w naszych domach. Uwielbiamy ją nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za szybkość wykonania i różnorodność składników. Tarta może być przyrządzana z warzywami na patelnię, mrożonymi, serem, szynką i wieloma innymi dodatkami.
Olej rzepakowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Na jego bazie Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem, chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami, a także wiosenną patelnię warzyw.
Haggis to tradycyjna szkocka potrawa, która ma zarówno grono oddanych wielbicieli, jak i zagorzałych przeciwników. Co to takiego haggis? Przepis na potrawę jest ściśle strzeżony przez szkockie klany, każdy z nich przygotowuje bowiem haggis w nieco inny sposób. Czy da się więc go wykonać samodzielnie w domu?
Dania z botwinką są pyszne, aromatyczne i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował kilka pyszności z tego sezonowego warzywa: tartę z botwinką, ciasto czekoladowe z botwinką i placki z botwinką.
Ser to świetny dodatek do wielu dań. Tym razem obsadzamy go jednak w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Zapiekanka wegańska to alternatywa dla ciężkich wersji tego dania. Najbardziej popularne są oczywiście zapiekanki z kurczakiem lub mięsem mielonym, natomiast ich wegańska wersja może się okazać nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Wegańska zapiekanka najczęściej opiera się na prostych składnikach. Przygotowuje się ją z warzyw, kasz i makaronów.
W Polsce ruszył już sezon na truskawki i z radością będziemy się mogli nimi zajadać aż do jesieni. Jak jednak umiejętnie wkomponować te owoce w dania obiadowe, a nie tylko desery? Przychodzimy z pomocą! Oto najlepsze przepisy.
Na grillu możemy przygotować nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Doskonałym pomysłem na grillowaną potrawę jest ser camembert, który możemy podać z żurawiną lub sałatą. Grillowanie sera zajmuje zaledwie parę chwi
Dorsz atlantycki to drapieżna ryba, która występuje u wybrzeży Ameryki Północnej, Europy, Grenlandii. Dorsz atlantycki ma bardzo wartościowe, niskokaloryczne mięso o, które wyróżnia wysokima wartość odżywcza, jest ono niskokaloryczne, ma wysoki poziomie kwasów omega-3, białka, składników mineralnych i witamin. Polędwica z dorsza atlantyckiego najlepiej sprawdza się jako danie obiadowe.
Kukurydza z grilla to smaczne danie, które można podać w formie przekąski lub dodatku do mięsa czy ryb. Odpowiednio przyrządzona grillowana kukurydza sprawdzi się także podczas większych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Równie smaczna może okazać się kukurydza grillowana na patelni. Poznaj przepisy na wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni.
Warto uwzględnić łososia w naszej diecie, ponieważ jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz kwasy tłuszczowe typu Omega-3. Do tego, można go przyrządzić na różne sposoby, gdyżponieważ lubi się z wieloma ziołami i warzywami.
Sos czosnkowy i musztardowy to idealny dodatek do dań z grilla. W zależności od przyprawienia mogą zmienić smak potrawy lub być doskonałym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować prosty sos czosnkowy i musztardowy do potraw z grilla.
Cukinia z grilla jest prostym w przygotowaniu daniem, które wykona się bazując jedynie na młodym warzywie i suszonych ziołach. Grillowana cukinia doskonale smakuje z dodatkiem sera feta lub halloumi, czyli sera produkowanego wyłącznie na Cyprze. Cukinię grilluje się po uprzednim zamarynowaniu jej w sosie sojowym, czosnkowej lub ziołowej marynacie.
Kaszanka z grilla to aromatyczna potrawa, którą można przygotować w 20 minut. Do grillowania kaszanki na grillu ogrodowym lub elektrycznym potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki i różne dodatki – jabłka, cebulę, czosnek, kiszoną kapustę, warzywa.
Pyszne chrupiące ziemniaki z grilla z boczkiem to coś, na co czekają wierni fani ogródkowego barbecue. Ale nie tylko! Uwielbiają je także wszyscy ci, którzy z rozrzewnieniem wspominają czasy obozów harcerskich czy szkolnych wycieczek, gdzie taki przysmak jak pieczone ziemniaki z ogniska były prawdziwym rarytasem. Na szczęście przepis na ziemniaki z grilla jest prosty i z łatwością możemy odtworzyć ten smak we własnym domu.
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?
Jeśli urządzamy spotkanie towarzyskie przy grillu, musimy zadbać, by było na nim smaczne jedzenie. Nie chodzi tylko o danie główne, ale także o przekąski do grilla. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będą ciekawie wyglądały na stole. Jakie zrobić przekąski na grilla, by były szybkie, kolorowe i wszystkim smakowały?
Cevapi lub cevapcici to danie mięsne pochodzące z Półwyspu Bałkańskiego. Jego nazwy są różne w zależności od kraju, w którym jest przyrządzane. Przepis na cevapi jest bardzo prosty, a samo przyrządzenie trwa krótko. Cevapcici to pieczone na grillu mięsne wałeczki z przyprawami, zazwyczaj podawane na chlebku typu ciabatta lub lepinii.
Obowiązkową pozycją w menu każdego prawdziwego grill party są oczywiście żeberka. Choć można przyrządzać je na wiele sposobów, najpopularniejsze są żeberka w sosie barbecue z grilla. Na przestrzeni lat, ten kultowy amerykański przysmak stał się symbolem każdego sezonu grillowego. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne, chrupiące żeberka w sosie barbecue.