Olej rzepakowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Na jego bazie Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem, chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami, a także wiosenną patelnię warzyw.
Haggis to tradycyjna szkocka potrawa, która ma zarówno grono oddanych wielbicieli, jak i zagorzałych przeciwników. Co to takiego haggis? Przepis na potrawę jest ściśle strzeżony przez szkockie klany, każdy z nich przygotowuje bowiem haggis w nieco inny sposób. Czy da się więc go wykonać samodzielnie w domu?
Dania z botwinką są pyszne, aromatyczne i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował kilka pyszności z tego sezonowego warzywa: tartę z botwinką, ciasto czekoladowe z botwinką i placki z botwinką.
Ser to świetny dodatek do wielu dań. Tym razem obsadzamy go jednak w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Zapiekanka wegańska to alternatywa dla ciężkich wersji tego dania. Najbardziej popularne są oczywiście zapiekanki z kurczakiem lub mięsem mielonym, natomiast ich wegańska wersja może się okazać nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Wegańska zapiekanka najczęściej opiera się na prostych składnikach. Przygotowuje się ją z warzyw, kasz i makaronów.
W Polsce ruszył już sezon na truskawki i z radością będziemy się mogli nimi zajadać aż do jesieni. Jak jednak umiejętnie wkomponować te owoce w dania obiadowe, a nie tylko desery? Przychodzimy z pomocą! Oto najlepsze przepisy.
Na grillu możemy przygotować nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Doskonałym pomysłem na grillowaną potrawę jest ser camembert, który możemy podać z żurawiną lub sałatą. Grillowanie sera zajmuje zaledwie parę chwi
Dorsz atlantycki to drapieżna ryba, która występuje u wybrzeży Ameryki Północnej, Europy, Grenlandii. Dorsz atlantycki ma bardzo wartościowe, niskokaloryczne mięso o, które wyróżnia wysokima wartość odżywcza, jest ono niskokaloryczne, ma wysoki poziomie kwasów omega-3, białka, składników mineralnych i witamin. Polędwica z dorsza atlantyckiego najlepiej sprawdza się jako danie obiadowe.
Kukurydza z grilla to smaczne danie, które można podać w formie przekąski lub dodatku do mięsa czy ryb. Odpowiednio przyrządzona grillowana kukurydza sprawdzi się także podczas większych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Równie smaczna może okazać się kukurydza grillowana na patelni. Poznaj przepisy na wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni.
Warto uwzględnić łososia w naszej diecie, ponieważ jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz kwasy tłuszczowe typu Omega-3. Do tego, można go przyrządzić na różne sposoby, gdyżponieważ lubi się z wieloma ziołami i warzywami.
Sos czosnkowy i musztardowy to idealny dodatek do dań z grilla. W zależności od przyprawienia mogą zmienić smak potrawy lub być doskonałym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować prosty sos czosnkowy i musztardowy do potraw z grilla.
Cukinia z grilla jest prostym w przygotowaniu daniem, które wykona się bazując jedynie na młodym warzywie i suszonych ziołach. Grillowana cukinia doskonale smakuje z dodatkiem sera feta lub halloumi, czyli sera produkowanego wyłącznie na Cyprze. Cukinię grilluje się po uprzednim zamarynowaniu jej w sosie sojowym, czosnkowej lub ziołowej marynacie.
Kaszanka z grilla to aromatyczna potrawa, którą można przygotować w 20 minut. Do grillowania kaszanki na grillu ogrodowym lub elektrycznym potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki i różne dodatki – jabłka, cebulę, czosnek, kiszoną kapustę, warzywa.
Pyszne chrupiące ziemniaki z grilla z boczkiem to coś, na co czekają wierni fani ogródkowego barbecue. Ale nie tylko! Uwielbiają je także wszyscy ci, którzy z rozrzewnieniem wspominają czasy obozów harcerskich czy szkolnych wycieczek, gdzie taki przysmak jak pieczone ziemniaki z ogniska były prawdziwym rarytasem. Na szczęście przepis na ziemniaki z grilla jest prosty i z łatwością możemy odtworzyć ten smak we własnym domu.
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?
Jeśli urządzamy spotkanie towarzyskie przy grillu, musimy zadbać, by było na nim smaczne jedzenie. Nie chodzi tylko o danie główne, ale także o przekąski do grilla. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będą ciekawie wyglądały na stole. Jakie zrobić przekąski na grilla, by były szybkie, kolorowe i wszystkim smakowały?
Cevapi lub cevapcici to danie mięsne pochodzące z Półwyspu Bałkańskiego. Jego nazwy są różne w zależności od kraju, w którym jest przyrządzane. Przepis na cevapi jest bardzo prosty, a samo przyrządzenie trwa krótko. Cevapcici to pieczone na grillu mięsne wałeczki z przyprawami, zazwyczaj podawane na chlebku typu ciabatta lub lepinii.
Obowiązkową pozycją w menu każdego prawdziwego grill party są oczywiście żeberka. Choć można przyrządzać je na wiele sposobów, najpopularniejsze są żeberka w sosie barbecue z grilla. Na przestrzeni lat, ten kultowy amerykański przysmak stał się symbolem każdego sezonu grillowego. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne, chrupiące żeberka w sosie barbecue.
W kuchni Dzień Dobry TVN - David Gaboriaud i jego propozycje na dania z grilla. Poznajcie jego przepisy na pyszne: szaszłyki z kurczaka w curry z dressingiem jogurtowym, warzywa z grilla z ziołową salsą oraz pstrąg i łosoś z grilla
Trwa majówka. W kuchni Dzień Dobry TVN Patrick Ney - Anglik piszący bloga o Polsce przygotował brytyjskie dania na grilla.
Majówka nie może obejść się bez grilla. Dla tych, którym znudziła się już klasyczna grillowana kiełbasa czy karkówka, Piotr Kucharski i Franek Strąkowski przygotowali alternatywę. Co powiecie na grillowane warzywa?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje - David Gaboriaud i jego pomysły na dania z jeżynami. Grillowana kanapka z mozzarellą i jeżynami, masło jeżynowe i sałata z grillowanych brzoskwiń, gorgonzolą i jeżynami.
W kulinarnej strefie Kikkoman Projektu Plaża szefowie kuchni: Tomasz Jakubiak i Paweł Filipiak przygotowali grillowane dania z dodatkiem naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat. Ich pracy przyglądał się Olivier Janiak.
Sezon grillowy trwa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z grilla: szałwiowo-musztardową polędwiczkę, brie z rozmarynem, kolorową grillowaną sałatkę, grillowanego ananasa i grillowane banany z czekoladą.
Żurawina jest doskonałym źródłem witamin A, E oraz C, a także witamin z grupy B. Dostarcza też spore ilości błonnika, karotenu i minerałów. Jest też świetnym dodatkiem do wielu dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował: ciasteczka z jabłek z kokosem i żurawiną, sos cumberland, grillowane oscypki z żurawiną i indyka z żurawinami i kurkami! Smacznego.
"Wielkie gotowanie" czas zacząć! Grill to w naszym kraju kulinarna uczta. Mamy dla was sprawdzone przepisy, które zachwycą wszystkich podczas wspólnego biesiadowania.
"Wielkie gotowanie" za nami. Gwiazdy przygotowały wyśmienite potrawy, o czym mogliście się przekonać na antenie TVN. My mamy dla was dodatkowo najprostszy przepis na wiosenne danie z grilla. W roli głównej mięso i szparagi. Połączenie idealne!
Sezon grillowy przed nami, dlatego Katarzyna Bosacka pokazała w Dzień Dobry TVN swoje pomysły na pyszne dania z grilla: karkówkę po bosacku, paprykę z serem i oregano, cukinię z tymiankiem, bakłażana po grecku, pomidory z mozarellą i pieczarki z masłem czosnkowym. Palce lizać!
Sezon grillowy rozpoczęty. Znudziły ci się najpopularniejsze kiełbaski i karkówki z rusztu? Z pomocą przychodzi Sebastian Olma, który proponuje ciekawe dania z warzyw i serów.