Arbuz jest jednym z najchętniej jadanych latem owoców. Choć słodki, jest orzeźwiający i niskokaloryczny. Poza podaniem owocu w formie świeżo pokrojonych kawałków, można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Od sałatek, przez lody i grillowanie po... przekształcenie go w coś na wzór tuńczyka. Sprawdź, jak to zrobić.
Kalafior to pyszne warzywo o wielu korzystnych właściwościach odżywczych. Świetnie chłonie smaki i aromaty przypraw, więc można go dowolnie modyfikować. Niektórzy jednak narzekają na zapach, który to warzywo wydziela w całym domu w trakcie gotowania. Poza tym wystarczy chwila nieuwagi, by go rozgotować. Jak zatem gotować kalafiora?
Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.
Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.
Borówki amerykańskie zaliczane są jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Doskonale nadają się do ciasta, placków czy owsianki. Można z nich przygotować także dżem. Jak się do tego zabrać?
Od pewnego czasu TikTok oprócz wielu innych swoich funkcji, stał się też wręcz kopalnią świetnych pomysłów na ciekawe i proste dania. Jednym z nich jest prosty i szybki przepis na mini pizze z bułek. Sprawdź, jak sprawnie je przygotować.
Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, które nie tylko smakują, ale też dodają aromatu do przygotowywanych przez nas potraw. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN pojawią się m.in. szparagi, pomidory, bób, kapusta pak choi i rzepa. Oto przepisy zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef", Grzegorza Zawieruchy.
Rynek jest pełen produktów spożywczych o bardzo niskiej zawartości wartościowych składników odżywczych. Wielu z nich należy unikać. Warto zwracać uwagę na kaloryczność, zawartość cukru czy tłuszczów nasyconych, ale nie kierować się mitami, które wyrosły wokół niektórych artykułów żywnościowych. Które są niesłusznie uznane za niezdrowe?
Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych masło orzechowe na stałe powinno wejść do naszego jadłospisu, zastępując słodkie i niezdrowe przekąski. Dobrej jakości masło orzechowe jest m.in. źródłem białka i błonnika.
Ciasto shrek to delikatne ciasto na biszkoptowym spodzie, z zieloną galaretką i zielonym budyniem. Wypiek jest pracochłonny, ale można także wykorzystać wersję prostszą, z gotowymi biszkoptami. Ciasto shrek na biszkoptach smakuje nie tylko najmłodszym, choć najczęściej przygotowywane jest na dziecięce przyjęcia.
Wiele potraw trudno sobie wyobrazić bez wzbogacenia ich smaku za pomocą sosu. Te jednak nie zawsze wychodzą tak, jak chcemy. Zdarza się, że pojawiają się w nich zbędne grudki. Co zrobić, aby tego uniknąć? Sprawdź, jak przygotować sos idealny.
Pesto z bazylii to sos, który najczęściej podawany jest do potraw z makaronów, w tym do spaghetti z parmezanem. Najważniejszymi składnikami sosu są bazylia, oliwa, czosnek, parmezan oraz orzechy. Czasem dodatkowo użyte zostają pomidory, pietruszka, rukola, pestki słonecznika.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?
Serowy akcent to idealny dodatek do różnych posiłków, zarówno obiadu, kolacji czy grilla z przyjaciółmi. Udowodnił to w kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan. Przygotował dla nas młode buraki z wiśniami i serem Apetina, kopytka bazyliowe ze smażonymi pomidorami i serem Apetina, a także sałatkę z cukinii, arbuza i moreli z serem Apetina.
Za oknami piękne słońce i bezchmurne niebo, na termometrach ponad 30 stopni. Upalna pogoda w Polsce tego lata przywodzi na myśl egzotyczne miejsca. Spędzasz wakacje nad Bałtykiem czy na Maurach, ale chcesz się poczuć jak na Teneryfie? Nic trudnego. Przygotuj sobie barraquito, czyli kawę po kanaryjsku, która cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko. Wygląda niezwykle atrakcyjnie, nic więc dziwnego, że jej zdjęcia podbijają media społecznościowe. Zobacz, jak łatwo można ją przyrządzić w domu.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – powtarzają dietetycy jak mantrę. Tylko co jeść latem, gdy już między 8 a 10 temperatura potrafi przekraczać 25 stopni? Przedstawiamy wam propozycje na pyszne śniadania z owocami sezonowymi. I nie tylko!
Dżem morelowy tradycyjnie można wykorzystać do pieczywa czy ciasta, ale jest też coraz popularniejszym dodatkiem do delikatnych mięs, takich jak np. jagnięcina. Poznaj niezwykle prosty przepis na konfiturę marelową i zrób ją samodzielnie.
Sos winegret to nieodłączny składnik wszystkich sałatek, który dodaje im wyrazistego smaku i aromatu. Jest używany w kuchni od lat i pasuje do naprawdę wielu różnych warzywnych połączeń. Zamiast kupować gotowe, sproszkowane sosy, wypróbuj poniższy przepis podstawowy i jego modyfikacje, które pozwolą Ci przygotować domowy winegret w dosłownie kilka minut!
Fasolka szparagowa to jeden ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Mimo że dostępna jest tylko w okresie letnim, to można przygotować z niej smaczne przetwory i cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Co można przyrządzić z fasolki szparagowej?
Letnie przetwory z brzoskwini cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ten słodki i soczysty owoc doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przyrządzone z niego zaprawy kuszą wspaniałym smakiem i aromatem. Domowy dżem z brzoskwiń można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przeważnie smarujemy nim kanapki podczas śniadania, jednak równie dobrze sprawdzi się on w roli pysznego dodatku do ciast i deserów.
Przetwory z buraków stanowią doskonały dodatek do obiadu czy zwykłej kanapki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Co można przygotować z buraków i w jaki sposób to zrobić?
Upalnie lato to czas poszukiwania chłodzących rozwiązań. Jednym z nich zdecydowanie są wszelkie napoje i desery na zimno. Eton mess to wyjątkowo prosty, przepyszny deser na bazie sezonowych truskawek. Można go zrobić w wersji klasycznej lub wegańskiej. Tym razem stawiamy na ten lżejszy, czyli drugi z wymienionych. Sprawdź przepis na wegański eton mess.
Liście czarnej porzeczki są naturalnym źródłem cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przygotowany z nich napar może skutecznie wspomagać leczenie wielu chorób i dokuczliwych dolegliwości, a jego regularne spożywanie wpływa na poprawę odporności. Bez wątpienia warto włączyć go do codziennej diety i skorzystać tym samym z jego z dobroczynnych właściwości.
Kimchi to jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni koreańskiej. Podstawowym jej składnikiem jest sfermentowana kapusta pekińska, dzięki której kimchi posiada właściwości prozdrowotne. Do kimchi dodawana jest też specjalna papryczka gochugaru.
Sezon na truskawki to doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów z wykorzystaniem tego pysznego owocu. Przykładem są pyszne knedle z truskawkami, do których warto wykorzystać również młode, sezonowe ziemniaki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Buraczki to warzywa, które można podawać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy, kanapki czy surówka do obiadu. Można z nich także przygotować przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki zasmażane do słoiczka?
Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.
Frytki to jeden z najpopularniejszych przysmaków na całym świecie, uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Ich sekret tkwi przede wszystkim w prostocie i smaku. Z okazji Światowego Dnia Frytek polecamy wam najlepsze przepisy na tradycyjny smakołyk, jak i jego nowocześniejsze i zdrowsze wersje.
Prosty przepis na truskawkowe ciasto został obejrzany w serwisie TikTok już ponad 70 tysięcy razy. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Pyszne ciasto na bazie jogurtu i truskawek to hit lata. Poza tym jest niskokaloryczne. Jak je zrobić?