Kuchnia szwedzka – zdrowa i smaczna

 Tradycyjna kanapka - smørrebrød
Tradycyjna kanapka - smørrebrød
Źródło: ClarkandCompany/Getty Images
Kuchnia szwedzka znana jest na świecie jako niezwykle zdrowa i wartościowa. Szwedzi najchętniej sięgają po dania rybne i owoce morza. Najpopularniejsze są śledzie, makrele, łososie i anchois.

Szwedzka kuchnia kojarzy się również z tradycją szwedzkiego stołu (Smörgasbord) – bogato zastawionego stołu, z którego każdy zaproszony gość może korzystać i częstować się do woli smakołykami. Jakie potrawy szwedzkie można znaleźć na nim w dzisiejszych czasach? 

Kuchnia szwedzka. Czym się wyróżnia?

Kuchnia szwedzka nie ma tak bogatej i rozbudowanej tradycji, jak w przypadku innych państw europejskich. Niemniej jednak szwedzkie jedzenie kojarzone jest jako wyjątkowo zdrowe, pożywne, zróżnicowane, a przede wszystkim – bardzo dobre jakościowo. Dzięki utrzymywaniu stałej kontroli nad procesami produkcji szwedzkie przysmaki wyróżniają się na tle Europy jako jedne z najczystszych. Nie da się ukryć, że z racji położenia geograficznego, w szwedzkiej kuchni dominują ryby i owoce morza: szwedzkie śledzie, łososie, makrele, anchois. Jednak Szwedzi równie chętnie sięgają po: pieczywo ciemne i jasne, różnego rodzaju warzywa oraz dania mięsne – z cielęciny, wieprzowiny i baraniny. Z dawnych czasów, kiedy mroźne zimy uniemożliwiały stały dostęp do świeżej żywności, przetrwała tradycja kiszenia i suszenia ryb. Z przeszłości zachował się także zwyczaj przesładzania wielu potraw. Niegdyś cukier był bardzo drogim towarem. Posiadanie go uchodziło więc za luksus i było oznaką dobrobytu. Taki stan rzeczy doprowadził do tego, że Szwedzi zaczęli słodzić z przesadą niemal wszystkie potrawy. Warto także dodać, że w kuchni szwedzkiej bardzo chętnie korzysta się z mleka i jogurtów. Szwedzi piją mleko do prawie każdego posiłku – głównie schłodzone.

Kuchnia szwedzka – typowe potrawy

Szwedzi uwielbiają śledzie niemal w każdej postaci. Śledzie szwedzkie spożywa się w wersji marynowanej, na słodko, na ostro czy jako szwedzkie kiszone śledzie. To ostatnie spośród wymienionych szwedzkich dań, Surströmming, budzi dość dużo kontrowersji. Zapach szwedzkich kiszonych śledzi nie należy bowiem do najprzyjemniejszych, przez co odstręcza wielu turystów. Niemniej jednak to jeden z symboli kuchni szwedzkiej. Proces przygotowań rusza w kwietniu i maju, gdy, tuż po połowie, ryby poddawane są kiszeniu w puszkach. Trwa ono do 24 czerwca – wtedy Szwedzi świętują początek lata. Wśród szwedzkich potraw znaleźć można dość dużo sycących i pożywnych zup. Wymienić tu warto tradycyjną zupę szwedzką na bazie ryb, zupę piwną, zupę grochową czy zupę z żółtej fasoli. Przy omawianiu kuchni szwedzkiej nie można zapomnieć o słynnych klopsikach wieprzowych (Köttbullar) czy o szwedzkich ziemniakach (Hasselback), zapiekanych w śmietanie lub mleku. Na deser Szwedzi z chęcią sięgają po tradycyjne bułeczki drożdżowe z cynamonem (Kanelbullar), ciasta marcepanowe czy tarty.

Klopsiki szwedzkie – przepis

Oto przepis na słynne klopsiki po szwedzku (Köttbullar). Zachęcamy do wypróbowania tej legendarnej receptury.  

Składniki na klopsiki (dla 2 osób):

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
    • jajko,
      • 40 g bułki tartej,
        • 100 ml mleka krowiego,
          • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę,
            • 1/2 łyżki posiekanego koperku,
              • szczypta soli i pieprzu,
                • olej lub oliwa do smażenia.

                  Składniki sosu:

                  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
                    • łyżka mąki pszennej,
                      • łyżka gęstej śmietany,
                        • szczypta soli i pieprzu.

                          Przygotowanie:

                          1. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, mlekiem, cebulą i bułką tartą.
                            1. Do masy dodaj koperek, pieprz i sól.
                              1. Zagnieć masę i formuj z niej niewielkie kulki.
                                1. Usmaż klopsiki na oliwie lub oleju (możesz je wcześniej podgotować przez pół godziny, dzięki czemu będą delikatniejsze i bardziej soczyste).
                                  1. Po zdjęciu z patelni klopsików zacznij przygotowywać sos. Podsmaż na gorącej jeszcze patelni mąkę. Poczekaj, aż mąka zbrązowieje.
                                    1. Zdejmij patelnię z ognia i zacznij dolewać do mąki bulion. Dokładnie mieszaj.
                                      1. Chwilę wszystko podgotuj, następnie dodaj na patelnię śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
                                        1. Do gotowego sosu dodaj klopsiki. Podgrzewaj wszystko jeszcze przez chwilę.
                                          1. Podawaj klopsiki z frytkami lub puree z ziemniaków, żurawiny i z sosem.

                                            Zobacz też:

                                            Zobacz wideo: Kuchnia pełna róż

                                            Kuchnia pełna róż
                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                            Źródło zdjęcia głównego: ClarkandCompany/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana