Jak przechowywać dynię? Ile czasu może leżakować w chłodni, a ile w domu?

Osoba trzymająca małe dynie w swetrze
Jak przechowywać dynię?
Źródło: Iuliia Pilipeichenko/Getty Images
Jesień to sezon na dynie i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli mamy przydomowy ogródek i sami je hodujemy, warto wiedzieć gdzie i jak długo można je trzymać, aby nie straciła swoich walorów smakowych. Sprawdź nasze sposoby na przechowywanie dyni.

Odpowiednio gruba skórka sprawia, że można ją przechowywać bardzo długo. Jednak w jakich warunkach należy to robić?

Jak długo można przechowywać dynię?

Dojrzałą, odpowiednio wybarwioną dynię można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Dynia w temperaturze pokojowej, czyli około 20 st. C, może leżakować kilka tygodni - do miesiąca. Ważne jednak, aby leżała w miejscu zacienionym, z dala od promieni UV, które mogą nagrzewać owoc i prowadzić do jego zepsucia.

Jeśli decydujemy się na przechowywanie dyni dłużej niż kilka dni, trzeba się upewnić, że jej skórka nie jest uszkodzona. Nie może być pęknięta, porysowana, ani tym bardziej nie powinna mieć na sobie pleśni. Jeden chory owocnik jest w stanie zarazić pozostałe bardzo szybko i wtedy wszystkie dynie, które leżakują, mogą być niezdatne do spożycia.

Jak przechowywać dynię na zimę?

Jeżeli zbiory dyni się już odbyły i chce się, aby owoce przeleżały całą zimę, to trzeba wybrać odpowiednie owocniki. Muszą być one dobrze wybarwione - świadczy to o dojrzałości owocu, ponadto powinny być dosyć ciężkie i mieć twardą, nieuszkodzoną skórę. Takie dynie można schować w piwnicy lub w spiżarce. Powinno się je przechowywać w suchym, ciemnym i przede wszystkim chłodnym pomieszczeniu. Odpowiednia temperatura to od 5 do 15 st. C.

Jak przechowywać rozkrojoną dynię w lodówce?

Kiedy dynia została już napoczęta, trzeba zadbać o to, aby wszystkie pestki i gniazdo nasienne zostały starannie usunięte. Są to bowiem części, które łatwo i szybko się psują. Rozkrojoną dynię można przechowywać w lodówce około 4-5 dni. Warto ją przy tym zawinąć w folię spożywczą. Można ją także przechowywać w zamrażarce, w tym celu należy obrać ją ze skórki. Tak przygotowany owoc może leżeć do 5 miesięcy w temperaturze poniżej 0 st. C.

Zobacz wideo: Dynia - smak jesieni

Dynia - smak jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

sposób na wnętrze
sposób na wnętrze

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Iuliia Pilipeichenko/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości