Przepisy kulinarne

Dynia marynowana w occie - sprawdź pyszny i prosty przepis

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Teofila
Siewko
Dynia marynowana w occie

Jesienią dynia króluje na naszych stołach. Można ją podawać w formie musów, ciast, babeczek oraz pieczoną do mięs i innych warzyw. Jednak co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Można ją zamarynować w occie. Będzie miała wyrazisty smak i wspaniałą konsystencję. Sprawdź, jak zrobić dynię w occie.

Dynia marynowana w occie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dynia - średnia, ok. 3 kg,
  • woda - 1 l,
  • ocet 10% - 250 ml,
  • cukier - 200 g,
  • sól - 5 g,
  • ziele angielskie,
  • goździki,
  • laska cynamonu.
Dynia w roli głównej
Dynia w roli głównej Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przygotować dynię marynowaną w occie:

  1. 1Dynię dokładnie umyć, pokroić na 4 części, wybrać gniazdo nasienne oraz obrać. Następnie pokroić w kostkę.
  2. 2Do czystych, wyparzonych słoików wkładać pokrojoną dynię tak, aby u góry zostały około 1-2 cm.
  3. 3Do warzywa dodać przyprawy: po 2 ziela angielskie na słoik, po 3 goździki na słoik, po kawałku laski cynamonu na słoik.
  4. 4W rondlu zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Kiedy całość się zagotuje, zalewać słoiki zalewą.
  5. 5Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do dużego rondla z wodą. Całość przestawić na średni ogień i gotować przez 30 minut w celu pasteryzacji.

Tak przygotowaną dynię można przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu nawet do kilku lat. Dzięki użyciu świeżej dyni jest ona idealnie chrupiąca i pyszna nawet po kilku miesiącach leżakowania. Najlepsza jest po około 3 tygodniach od przygotowania słoików.

Dynia w słoiku - przepisy

Smak dyni można zamknąć w słoiku i cieszyć się nim miesiącami. Sprawdź nasze pomysły, jak można przygotować dynię, aby zachować jej smak na dłużej oraz co można z niej przygotować:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: arfo/Getty Images

Pozostałe wiadomości