Dynia marynowana w occie - przepis krok po kroku
Składniki:
- dynia - średnia, ok. 3 kg,
- woda - 1 l,
- ocet 10% - 250 ml,
- cukier - 200 g,
- sól - 5 g,
- ziele angielskie,
- goździki,
- laska cynamonu.
Jak przygotować dynię marynowaną w occie:
- Dynię dokładnie umyć, pokroić na 4 części, wybrać gniazdo nasienne oraz obrać. Następnie pokroić w kostkę.
- Do czystych, wyparzonych słoików wkładać pokrojoną dynię tak, aby u góry zostały około 1-2 cm.
- Do warzywa dodać przyprawy: po 2 ziela angielskie na słoik, po 3 goździki na słoik, po kawałku laski cynamonu na słoik.
- W rondlu zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Kiedy całość się zagotuje, zalewać słoiki zalewą.
- Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do dużego rondla z wodą. Całość przestawić na średni ogień i gotować przez 30 minut w celu pasteryzacji.
Tak przygotowaną dynię można przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu nawet do kilku lat. Dzięki użyciu świeżej dyni jest ona idealnie chrupiąca i pyszna nawet po kilku miesiącach leżakowania. Najlepsza jest po około 3 tygodniach od przygotowania słoików.
Dynia w słoiku - przepisy
Smak dyni można zamknąć w słoiku i cieszyć się nim miesiącami. Sprawdź nasze pomysły, jak można przygotować dynię, aby zachować jej smak na dłużej oraz co można z niej przygotować:
- Dynia w słoikach na zimę. Prosty przepis na pyszny mus
- Jak przechowywać dynię? Ile czasu może leżakować w chłodni, a ile w domu?
- Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: arfo/Getty Images
podziel się: