Dynia marynowana w occie - sprawdź pyszny i prosty przepis

Dynia marynowana w occie
Dynia marynowana w occie - sprawdź pyszny i prosty przepis
Źródło: arfo/Getty Images
Jesienią dynia króluje na naszych stołach. Można ją podawać w formie musów, ciast, babeczek oraz pieczoną do mięs i innych warzyw. Jednak co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Można ją zamarynować w occie. Będzie miała wyrazisty smak i wspaniałą konsystencję. Sprawdź, jak zrobić dynię w occie.

Dynia marynowana w occie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dynia - średnia, ok. 3 kg,
    • woda - 1 l,
      • ocet 10% - 250 ml,
        • cukier - 200 g,
          • sól - 5 g,
            • ziele angielskie,
              • goździki,
                • laska cynamonu.
                  Dynia w roli głównej
                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Jak przygotować dynię marynowaną w occie:

                  1. Dynię dokładnie umyć, pokroić na 4 części, wybrać gniazdo nasienne oraz obrać. Następnie pokroić w kostkę.
                    1. Do czystych, wyparzonych słoików wkładać pokrojoną dynię tak, aby u góry zostały około 1-2 cm.
                      1. Do warzywa dodać przyprawy: po 2 ziela angielskie na słoik, po 3 goździki na słoik, po kawałku laski cynamonu na słoik.
                        1. W rondlu zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Kiedy całość się zagotuje, zalewać słoiki zalewą.
                          1. Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do dużego rondla z wodą. Całość przestawić na średni ogień i gotować przez 30 minut w celu pasteryzacji.

                            Tak przygotowaną dynię można przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu nawet do kilku lat. Dzięki użyciu świeżej dyni jest ona idealnie chrupiąca i pyszna nawet po kilku miesiącach leżakowania. Najlepsza jest po około 3 tygodniach od przygotowania słoików.

                            Dynia w słoiku - przepisy

                            Smak dyni można zamknąć w słoiku i cieszyć się nim miesiącami. Sprawdź nasze pomysły, jak można przygotować dynię, aby zachować jej smak na dłużej oraz co można z niej przygotować:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło zdjęcia głównego: arfo/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości