Materiał promocyjny

Jak smakuje grill w wersji wegańskiej? "To opcja dla tych osób, które chcą przejść na dietę fleksitariańską"

Dzień Dobry Wakacje
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?

Na czym polega fleksitarianizm?

Fleksitarianizm to zdrowy sposób odżywiania, który zyskuje coraz więcej zwolenników. Dieta oparta jest na wykorzystywaniu w kuchni przede wszystkim owoców, warzyw i innych produktów roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza też przyrządzanie potraw z mięsa bądź ryb. Tego rodzaju jadłospis korzystnie wpływa na samopoczucie, a przede wszystkim dostarcza wyjątkowych doznań smakowych.

- Robimy dzisiaj wegańskiego, wegetariańskiego grilla. To opcja dla tych osób, które chcą przejść na dietę fleksitariańską, czyli być seksi i fleksi - zachęcała do eksperymentów w kuchni Daria Ładocha w Dzień Dobry Wakacje. Dodała też, że właśnie tak może wyglądać prawdziwy wegański piknik.

Specjały z rusztu i towarzyszące im na talerzu dodatki kusiły aromatem i apetycznym wyglądem, a ich różnorodność była najlepszym dowodem na to, że w kuchni wegańskiej każdy może znaleźć coś dla siebie.

Wegańskie potrawy z grilla

Daria Ładocha zadbała o urozmaicone menu, którym mogli delektować się turyści na plaży w Dziwnowie. Talerze z potrawami były niezwykle kolorowe, a przy okazji pełne witamin i cennych składników odżywczych. Znalazły się na nich wegańskie gołąbki, ale także oryginalne przekąski.

Możemy zrobić fajne krakersy z hummusem. Do tego czereśnie - i robi się z tego zupełnie inny grill, niż taki klasyczny z kiełbaską, musztardą i z keczupem

- przekonywała kucharka, serwując kolejne przysmaki.

Na talerzach pojawiły się także apetyczne wegańskie kiełbaski, pasta z pomidorów, a nawet smalec w wersji wege z dodatkiem soczystych czereśni. Obecni na plaży goście mogli więc zaspokoić głód wyjątkowo smakowitymi daniami z grilla.

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana