Przepisy kulinarne

Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian

Przepisy kulinarne

Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian

Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.

Burgery z salsą pomidorową i dipem czosnkowym

Składniki na bułki:

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko

Jak przygotować bułki do burgerów?

W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, następnie dodaj masło, cukier i jajko. Całość przykryj na kilka minut po ścierką, następnie dodaj przesianą mąkę pszenną. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.

Składniki na dip jogurtowy:

  • kubek jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy limonki
  • sól

Jak przygotować dip do burgerów?

W małym naczyniu wymieszaj tarty czosnek razem z jogurtem i posiekaną natką pietruszki. Do dipu dodaj sok z limonki i szczyptę soli do smaku.

Składniki na salsę pomidorową:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g oliwek czarnych
  • 2 ogórki zielone
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 50ml oliwy z oliwek

Jak przygotować salsę pomidorową?

Do miski włóż posiekane suszone pomidory, pokrojone oliwki, zielonego ogórka i cebulę czerwoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając do nich zioła prowansalskie i oliwę z oliwek.

Składniki na marynowaną cebulkę:

  • 2 cebule czerwone
  • 100 ml octu białego winnego
  • 200 g cukru
  • 300 ml wody

Jak przygotować marynowaną cebulkę?

W rondelku zagotuj wodę razem z cukrem i octem, dodaj pokrojoną cebulkę i odstaw na chwilę, następnie cebulkę odcedź i odstaw do lodówki.

Do zrobienia 6 burgerów roślinnych potrzebujemy jeszcze tylko 200 g sera feta

Jak przygotować burgery  z salsą pomidorową i dipem czosnkowym?

Upieczone bułki przetnij na dwie równe części, na dolną nałóż dip jogurtowy, salę z pomidorkami, pokruszony ser feta i upieczonego burgera. Na wierch burgera dodaj marynowaną cebulę czerwoną.

Tomasz Urbanek/East News

Ziołowy burger ze szpinakiem, cukinią, mozzarellą i bazylią

Składniki na bułkę na burgera:

  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 duża łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej

W rondelku podgrzej mleko aż będzie ciepłe, dodaj drożdże i poczekaj aż zaczną pracować. Do mleka, następnie dodaj cukier, masło i ubite jajko. Po wymieszaniu składników dodaj przesianą mąkę pszenną i wcześniej zmiksowane zioła. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.

Dodatki:

  • 300 g szpinaku baby
  • po 1 małym pęczku bazylii i natki pietruszki
  • 2 cukinie
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 ml oliwy
  • 6 burgerów roślinnych

  • 100 g pesto bazyliowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 pomidory malinowe

Jak przygotować ziołowe burgery ze szpinakiem, cukinią, mozzarellą i bazylią?

Liście młodego szpinaku, pęczek bazylii i natki pietruszki zaparz w gorącej wodzie, a następnie odciśnij na sitku i dokładnie zmiksuj za pomocą miksera kuchennego.

Zieloną cukinię potnij na cienkie plastry, grilluj na patelni, aż kawałki będą miękkie z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy.

Burgery wstaw do piekarnika na 15 minut. Przecięte bułki posmaruj bazyliowym pesto, następnie nałóż plastry mozzarelli, pomidora malinowego i cukinii. Nałóż upieczone w piecu kotlety i zamknij ziołowe bułki.

Tomasz Urbanek/East News

Burgery z majonezem curry i sałatką z pomarańczą

Składniki na bułki do burgerów:

  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • po 1 dużej łyżce kurkumy i curry

Jak przygotować bułki do burgerów?

W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, następnie dodaj masło, cukier, jajko i kurkumę z curry. Całość przykryj na kilka minut po ścierką, następnie dodaj przesianą mąkę pszenną. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.

Majonez curry

  • 4 jajka
  • 1 duża łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
  • 0,4 l oleju roślinnego
  • sól do smaku

Jak zrobić majonez curry?

W misce rozbij żółtka, doda łyżkę musztardy, sok z cytryny i zacznij mieszać dodając cienkim strumieniem olej. Gdy podczas mieszania powstanie gęsty majonez dodaj do niego przyprawę curry w proszku i czerwoną pastę curry. Majonez dopraw do smaku szczyptą soli.

Sałatka pomarańczowa:

  • pół białej kapusty
  • po 2 duże łyżki soli, cukru
  • 100 ml soku z cytryny
  • 3 pomarańcze
  • 20 ml oleju sezamowego
  • po 1 łyżce kuminu rzymskiego, garam masala
  • 1 mały pęczek kolendry

Jak przygotować burgery z majonezem curry i sałatką z pomarańczą?

Młodą biała kapustę delikatnie posiekaj, następnie zasyp solą, cukrem i sokiem z cytryn na 30 minut. Po tym czasie kapusta zmięknie, odcedź ją i dodaj do niej cząstki pomarańczy, olej sezamowym, kumin rzymski, garam masala i posiekaną kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przetnij bułkę na dwie części, nałóż majonez curry, wcześniej przygotowaną sałatkę i upieczonego burgera.

Tomasz Urbanek/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem

Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?

Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Zobacz wideo: Wegetariańska pasta, która raz dwa zniknie ze stołu! Prosty przepis na aromatyczną tapenadę prosto z Prowansji

x-news

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Źródło: Sebastian Olma |
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0