Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian

Pyszne i zdrowe burgery bez mięsa
Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.

Burgery z salsą pomidorową i dipem czosnkowym

Składniki na bułki:

  • 200 ml mleka 3,2%
    • 50 g masła
      • 500 g mąki pszennej
        • 1 łyżka cukru
          • 40 g drożdży
            • 1 jajko

              Jak przygotować bułki do burgerów?

              W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, następnie dodaj masło, cukier i jajko. Całość przykryj na kilka minut po ścierką, następnie dodaj przesianą mąkę pszenną. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.

              Składniki na dip jogurtowy:

              • kubek jogurtu naturalnego
                • 3 ząbki czosnku
                  • garść posiekanej natki pietruszki
                    • sok z połowy limonki
                      • sól

                        Jak przygotować dip do burgerów?

                        W małym naczyniu wymieszaj tarty czosnek razem z jogurtem i posiekaną natką pietruszki. Do dipu dodaj sok z limonki i szczyptę soli do smaku.

                        Składniki na salsę pomidorową:

                        • 100 g suszonych pomidorów
                          • 50 g oliwek czarnych
                            • 2 ogórki zielone
                              • 1 cebula czerwona
                                • 1 łyżka ziół prowansalskich
                                  • 50ml oliwy z oliwek

                                    Jak przygotować salsę pomidorową?

                                    Do miski włóż posiekane suszone pomidory, pokrojone oliwki, zielonego ogórka i cebulę czerwoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając do nich zioła prowansalskie i oliwę z oliwek.

                                    Składniki na marynowaną cebulkę:

                                    • 2 cebule czerwone
                                      • 100 ml octu białego winnego
                                        • 200 g cukru
                                          • 300 ml wody

                                            Jak przygotować marynowaną cebulkę?

                                            W rondelku zagotuj wodę razem z cukrem i octem, dodaj pokrojoną cebulkę i odstaw na chwilę, następnie cebulkę odcedź i odstaw do lodówki.

                                            Do zrobienia 6 burgerów roślinnych potrzebujemy jeszcze tylko 200 g sera feta

                                            Jak przygotować burgery z salsą pomidorową i dipem czosnkowym?

                                            Upieczone bułki przetnij na dwie równe części, na dolną nałóż dip jogurtowy, salę z pomidorkami, pokruszony ser feta i upieczonego burgera. Na wierch burgera dodaj marynowaną cebulę czerwoną.

                                            Tomasz Urbanek/East News

                                            Ziołowy burger ze szpinakiem, cukinią, mozzarellą i bazylią

                                            Składniki na bułkę na burgera:

                                            • 250 ml mleka
                                              • 40 g drożdży świeżych
                                                • 1 duża łyżka cukru
                                                  • 50 g masła
                                                    • 2 jajka
                                                      • 500 g mąki pszennej

                                                        W rondelku podgrzej mleko aż będzie ciepłe, dodaj drożdże i poczekaj aż zaczną pracować. Do mleka, następnie dodaj cukier, masło i ubite jajko. Po wymieszaniu składników dodaj przesianą mąkę pszenną i wcześniej zmiksowane zioła. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.

                                                        Dodatki:

                                                        • 300 g szpinaku baby
                                                          • po 1 małym pęczku bazylii i natki pietruszki
                                                            • 2 cukinie
                                                              • sól, pieprz do smaku
                                                                • 50 ml oliwy
                                                                  • 6 burgerów roślinnych
                                                                    • 100 g pesto bazyliowego
                                                                      • 2 kulki mozzarelli
                                                                        • 3 pomidory malinowe

                                                                          Jak przygotować ziołowe burgery ze szpinakiem, cukinią, mozzarellą i bazylią?

                                                                          Liście młodego szpinaku, pęczek bazylii i natki pietruszki zaparz w gorącej wodzie, a następnie odciśnij na sitku i dokładnie zmiksuj za pomocą miksera kuchennego.

                                                                          Zieloną cukinię potnij na cienkie plastry, grilluj na patelni, aż kawałki będą miękkie z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy.

                                                                          Burgery wstaw do piekarnika na 15 minut. Przecięte bułki posmaruj bazyliowym pesto, następnie nałóż plastry mozzarelli, pomidora malinowego i cukinii. Nałóż upieczone w piecu kotlety i zamknij ziołowe bułki.

                                                                          Tomasz Urbanek/East News

                                                                          Burgery z majonezem curry i sałatką z pomarańczą

                                                                          Składniki na bułki do burgerów:

                                                                          • 200 ml mleka 3,2 %
                                                                            • 50 g masła
                                                                              • 500 g mąki pszennej
                                                                                • 1 łyżka cukru
                                                                                  • 40 g drożdży
                                                                                    • 1 jajko
                                                                                      • po 1 dużej łyżce kurkumy i curry

                                                                                        Jak przygotować bułki do burgerów?

                                                                                        W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, następnie dodaj masło, cukier, jajko i kurkumę z curry. Całość przykryj na kilka minut po ścierką, następnie dodaj przesianą mąkę pszenną. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.

                                                                                        Majonez curry

                                                                                        • 4 jajka
                                                                                          • 1 duża łyżka musztardy Dijon
                                                                                            • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                                              • 1 łyżka curry w proszku
                                                                                                • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
                                                                                                  • 0,4 l oleju roślinnego
                                                                                                    • sól do smaku

                                                                                                      Jak zrobić majonez curry?

                                                                                                      W misce rozbij żółtka, doda łyżkę musztardy, sok z cytryny i zacznij mieszać dodając cienkim strumieniem olej. Gdy podczas mieszania powstanie gęsty majonez dodaj do niego przyprawę curry w proszku i czerwoną pastę curry. Majonez dopraw do smaku szczyptą soli.

                                                                                                      Sałatka pomarańczowa:

                                                                                                      • pół białej kapusty
                                                                                                        • po 2 duże łyżki soli, cukru
                                                                                                          • 100 ml soku z cytryny
                                                                                                            • 3 pomarańcze
                                                                                                              • 20 ml oleju sezamowego
                                                                                                                • po 1 łyżce kuminu rzymskiego, garam masala
                                                                                                                  • 1 mały pęczek kolendry

                                                                                                                    Jak przygotować burgery z majonezem curry i sałatką z pomarańczą?

                                                                                                                    Młodą biała kapustę delikatnie posiekaj, następnie zasyp solą, cukrem i sokiem z cytryn na 30 minut. Po tym czasie kapusta zmięknie, odcedź ją i dodaj do niej cząstki pomarańczy, olej sezamowym, kumin rzymski, garam masala i posiekaną kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przetnij bułkę na dwie części, nałóż majonez curry, wcześniej przygotowaną sałatkę i upieczonego burgera.

                                                                                                                    Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem

                                                                                                                    Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?

                                                                                                                    Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                                    Zobacz wideo: Wegetariańska pasta, która raz dwa zniknie ze stołu! Prosty przepis na aromatyczną tapenadę prosto z Prowansji

                                                                                                                    x-news

                                                                                                                    Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                    Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana