Materiał promocyjny

Idealny bigos z francuską nutką. Oto niezwykłe świąteczne przepisy Pascala Brodnickiego

Idealny bigos z francuską nutką. Oto niezwykłe świąteczne przepisy Pascala Brodnickiego
Pascal Brodnicki gotuje na pierwszy dzień świąt
Źródło: Dzień Dobry TVN
Święta to czas, gdy stoły uginają się pod ciężarem pysznych potraw, a bliscy z niecierpliwością czekają na swoje ulubione dania. A co z pierwszym dniem świąt? Trudno go sobie wyobrazić bez aromatycznego bigosu. W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki pokaże, jak przyrządzić tę potrawę tak, by zachwycała już od pierwszego kęsa. Nie zabraknie świątecznych wędzonek, intensywnego smaku, a do tego wyjątkowy dodatek – glazurowane szalotki, które nadadzą klasycznemu bigosowi nutę francuskiej elegancji.

Bigos świąteczny z glazurowanymi szalotkami

Porcje: 6 Czas przygotowania: 30 minu Czas gotowania: 2–3 godziny

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 500 g cebuli pokrojonej w piórka,
  • 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
  • 120 g suszonych prawdziwków, namoczonych,
  • 70 g suszonych shiitake, namoczonych,
  • 150 g suszonych śliwek,
  • 150 g śliwek wędzonych,
  • 500–600 g szynki "Jak u Dziadka" (w kawałku, do pokrojenia),
  • 300–400 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki (np. śląska, brocka lub inna),
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 liści laurowych,
  • łyżeczka ziaren kolendry,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki goździków,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 60 g jasnego sosu sojowego,
  • 180 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na glazurowane szalotki:

  • 12 szalotek,
  • 15 g cukru pudru,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 50 ml crème de cassis (opcjonalnie),
  • kilka kropli czerwonego octu winnego.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku podsmaż cebulę na odrobinie tłuszczu, aż lekko się zeszkli. Dodaj pieczarki oraz namoczone grzyby razem z czystą wodą z namaczania. Dosyp kapustę kiszoną, dodaj przyprawy i oba rodzaje śliwek. Wymieszaj. Dodaj pokrojoną szynkę i kiełbasę. Wlej sos sojowy i czerwone wino. Gotuj na małym ogniu przez 2–3 godziny, co pewien czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. (Bigos najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu.)

Sposób przygotowania glazurowanych szalotek:

W rondelku podgrzej cukier puder, aż zacznie się karmelizować. Dodaj całe, obrane szalotki i obtocz je w karmelu. Wlej wino oraz crème de cassis. Dodaj kilka kropli octu winnego. Duś pod przykryciem 20–25 minut, aż szalotki będą miękkie i błyszczące. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparuj go do konsystencji lekkiego syropu.

Cassoulet tuluzańskie na Boże Narodzenie

Cassoulet tuluzańskie na Boże Narodzenie
Cassoulet tuluzańskie na Boże Narodzenie
Cassoulet tuluzańskie na Boże Narodzenie
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Porcje: 6 Czas przygotowania: 30 minu Czas gotowania i zapiekania: 2 godziny 30 minut

Składniki:

  • 12 szalotek,
  • 15 g cukru pudru,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 50 ml crème de cassis (opcjonalnie),
  • kilka kropli czerwonego octu winnego,
  • 400 g szynki "Jak u Dziadka" w kostkę,
  • 300 g boczku surowego wędzonego w kostkę,
  • 200 g kiełbasy wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 100 g smalcu gęsiego,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 120 g bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Namocz fasolę przez noc w zimnej wodzie albo w gorącej przez 1 godzinę. Ugotuj ją przez około 45 minut w wodzie lub bulionie z liśćmi laurowymi, bez soli. W dużym garnku podsmaż boczek, dodaj szynkę i kiełbasę. Przełóż mięsa na bok. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę, marchew i czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę przesmaż. Dodaj ugotowaną fasolę, zioła, smalec gęsi i wszystkie mięsa. W razie potrzeby uzupełnij płyn bulionem. Duś całość przez około 1 godzinę na małym ogniu. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp bułką tartą. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Croque-Madame z sałatką mieszaną z winegretem

Croque-Madame z sałatką mieszaną z winegretem
Croque-Madame z sałatką mieszaną z winegretem
Croque-Madame z sałatką mieszaną z winegretem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minu Czas zapiekania: 10–12 minut

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego (najlepiej grube),
  • 4 plastry szynki "Jak u Dziadka",
  • 4 plastry sera Gruyère lub Emmental,
  • masło do posmarowania pieczywa,
  • 2 jajka (do usmażenia na wierzchu).

Składniki na beszamel:

  • 20 g masła,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj i przesmaż około 1 minuty. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Posmaruj kromki chleba cienką warstwą masła. Na dwóch kromkach ułóż ser, plaster szynki, odrobinę beszamelu, ponownie ser i przykryj drugą kromką. Wierzch kanapek posmaruj cienką warstwą beszamelu. Zapiekaj 10–12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż się zrumienią. W tym czasie usmaż jajka sadzone. Po wyjęciu z piekarnika połóż po jednym jajku na każdej kanapce i podawaj od razu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości