Idealne śniadania na Dzień Dobry
Sebastian Olma doskonale wie, jak przyrządzić posiłek, który będzie ucztą dla oczu i podniebienia. W naszej plenerowej kuchni przyszykował kilka dań z wykorzystaniem wysokoproteinowych produktów. Jak przyznał, zwiększona ilość białka w diecie będzie idealnym wyborem dla osób aktywnych.
- 32 gramy białka w 100 gramach produktu. Możemy fajnie zbilansować sobie dietę. Fajną przekąską są też kabanosy wysokoproteinowe. Chcemy żyć zdrowo, fajnie, świadomie, to używamy świadomych produktów – powiedział Sebastian Olma.
Przepisy na zdrowie i zbilansowane śniadania
Zdrowy talerz letnich dobroci
- Ogórek zielony x 1 szt.
 - Pomidor x 1 szt.
 - Rzodkiewka x 1 pęczek
 - Papryka ramiro x 1 szt.
 - Awokado x 1 szt.
 - Smażone grzyby x 200g
 - Jajka ugotowane x 3 szt.
 - Guacamole x 50g
 - Parówki High Protein Sokołów x 1 opak.
 
Jajka ugotuj na miękko koło 8-9 minut, następnie obierz i przetnij na ćwiartki. Na talerz ułóż pokrojone kawałki zielonego ogórka, pomidora, rzodkiewki, papryki ramiro i avocado. Grzyby lekko podsmaż, a parówki zagrzej w wodzie.
Na talerzu ułóż wszystkie składniki, dodaj smażone grzyby i zagrzane parówki. Jako sos dodaj pastę guacamole.
Grzanki z twarożkiem, chrzanem, szczypiorkiem i parówkami high protein
- Twarożek x 200g
 - Szczypiorek x 1 pęczek
 - Rzodkiewka x 1 pęczek
 - Sól do smaku
 - Chrzan x 2 duże łyżki
 - Parówki High Protein Sokołów x 1 opak.
 
Twarożek przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek, rzodkiewkę, sól i chrzan do smaku. Chleb na grzanki posmaruj masłem i tostuj aż będzie złoto brązowy. Na kromkę chleba dodaj pastę i ułóż grillowane wcześniej parówki High Protein.
Omlet jajeczny z pomidorkami i parówkami high protein
- Jajka x 5 szt.
 - Sól, pieprz do smaku
 - Parówki High Protein Sokołów x 1 opak.
 - Pesto bazyliowe
 - Świeża bazylia do dekoracji
 
Do miski wbij jajka, dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Masę jajeczną wbij na patelnię, dodaj kawałki parówek High Protein i pokrojone kolorowe pomidory. Omlet smaż z każdej strony aż będzie złoto brązowy, zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i całość polej pesto bazyliowym.
Sałatka makaronowa z kabanosami
- Ugotowany makaron x 100g
 - Fasola czerwona i biała, kukurydza po 1 małej puszce
 - Jogurt x 100 ml
 - Świeże zioła mix
 - Czosnek x 3 ząbki
 - Sól do smaku
 - Papryka świeża mix
 - Pepeeroni papryka
 - Kabanosy wołowe High Protein Sokołów x 1 opak.
 
Makaron ugotuj w posolonej wodzie aż będzie al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i polej oliwą z oliwek. Do jogurtu dodaj tarty czosnek, posiekane świeże zioła i sól, wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw, aby wszystko razem się zamarynowało. Do ugotowanego makaronu dodaj fasolę konserwową, pokrojoną paprykę, papryczki Pepperoni, kukurydzę i kawałki kabanosów wołowych. Wszystko dokładnie wymieszaj i ułóż w talerzu, całość polej sosem jogurtowym i dodaj jeszcze kawałki wołowych kabanosów.
Sałatka grecka z fetą i kabanosami
- Oliwki czarne i zielone po 50g
 - Ser feta x 1 opak.
 - Papryka kolor po 1 szt.
 - Cebula czerwona x 2 szt.
 - Pomidorki cherry x 100g
 - Sos sałatkowy x 1 opak.
 - Oliwa do podlania
 - Sól do smaku
 - Ogórek zielony x 2 szt.
 - kabanosy drobiowe High Protein Sokołów
 
Wszystkie składniki pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż do miski dodajc sos sałatkowy, oliwę z oliwek i lekko przemieszaj. Do smaku dodaj cytrynę i sól – odstaw składniki na 1h aby się zamarynowały, następnie przełóż na talerz i dodaj kabanosy drobiowe High Protein Sokołów.
Tacosy z awokado, serem i beef jerky
- Tacosy x 5 szt.
 - Avocado świeże x 1 szt.
 - Guacamole x 100g
 - Ser cheddar tarty x 50g
 - Szczypiorek x 1 mały pęczek
 - Cebula czerwona x 1 szt.
 - Prażony sezam do posypania
 - Beef jerky Sokołów x 1 opak.
 
Na tacosy nałóż pastę z awokado i kawałki awokado, dodaj posiekaną czerwoną cebulkę, tarty ser i prażony sezam. Dodaj do tacos kawałki Beef Jerky i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Grillowane chateubriant na tostach
- Tosty x 1 małe opak.
 - Borowiki mrożone x 100g
 - Musztarda francuska x 2 łyżki
 - Musztarda dijon x 2 łyżki (do posmarowania mięsa)
 - Mąka pszenna
 - Olej do smażena
 - Sól, pieprz do smaku
 - Borowiki x 1 opak.
 - Polędwica wołowa chateubriant x 1 opak.
 
Tosty posmaruj masłem, grilluj aż będą złote i rumiane. Borowiki podsmaż z płatkami czosnku, dodaj sól, pieprz, posiekany szczypiorek i na koniec dodaj musztardę francuską. Polędwice na chateubriant dopraw solą i pieprz, posmaruj musztardą i obtocz lekko w mące, następnie smaż aż będzie miała złoty kolor z każdej strony i przełóż na zamknięty grill. Mięso wyjmij po 10 minutach, potnij na kawałki, ułóż na grzankach ze smażonymi wcześniej grzybami.
Rolowana pierś z kurczaka ze szpinakiem
- Szpinak mrożony
 - Ser pleśniowy
 - Sól, pieprz do smaku
 - Pierś kurczak uczta drób x 1 opak.
 - Boczek wędzony parzony x 1 opak.
 
Pierś z kurczaka rozetnij nożem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na mięso nałóż smażony szpinak, dodaj kawałki sera i mięso zwiń w rulon a następnie w boczek i grilluj aż będzie gotowe.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
 - Dania z pysznych, muśniętych letnim słońcem warzyw i owoców. Przepisy Michała Toczyłowskiego
 - Gorąco? Te potrawy i napoje cię ochłodzą!
 
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn