Idealne śniadania na Dzień Dobry
Sebastian Olma doskonale wie, jak przyrządzić posiłek, który będzie ucztą dla oczu i podniebienia. W naszej plenerowej kuchni przyszykował kilka dań z wykorzystaniem wysokoproteinowych produktów. Jak przyznał, zwiększona ilość białka w diecie będzie idealnym wyborem dla osób aktywnych.
- 32 gramy białka w 100 gramach produktu. Możemy fajnie zbilansować sobie dietę. Fajną przekąską są też kabanosy wysokoproteinowe. Chcemy żyć zdrowo, fajnie, świadomie, to używamy świadomych produktów – powiedział Sebastian Olma.
Przepisy na zdrowie i zbilansowane śniadania
Zdrowy talerz letnich dobroci
- Ogórek zielony x 1 szt.
- Pomidor x 1 szt.
- Rzodkiewka x 1 pęczek
- Papryka ramiro x 1 szt.
- Awokado x 1 szt.
- Smażone grzyby x 200g
- Jajka ugotowane x 3 szt.
- Guacamole x 50g
- Parówki High Protein Sokołów x 1 opak.
Jajka ugotuj na miękko koło 8-9 minut, następnie obierz i przetnij na ćwiartki. Na talerz ułóż pokrojone kawałki zielonego ogórka, pomidora, rzodkiewki, papryki ramiro i avocado. Grzyby lekko podsmaż, a parówki zagrzej w wodzie.
Na talerzu ułóż wszystkie składniki, dodaj smażone grzyby i zagrzane parówki. Jako sos dodaj pastę guacamole.
Grzanki z twarożkiem, chrzanem, szczypiorkiem i parówkami high protein
- Twarożek x 200g
- Szczypiorek x 1 pęczek
- Rzodkiewka x 1 pęczek
- Sól do smaku
- Chrzan x 2 duże łyżki
- Parówki High Protein Sokołów x 1 opak.
Twarożek przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek, rzodkiewkę, sól i chrzan do smaku. Chleb na grzanki posmaruj masłem i tostuj aż będzie złoto brązowy. Na kromkę chleba dodaj pastę i ułóż grillowane wcześniej parówki High Protein.
Omlet jajeczny z pomidorkami i parówkami high protein
- Jajka x 5 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- Parówki High Protein Sokołów x 1 opak.
- Pesto bazyliowe
- Świeża bazylia do dekoracji
Do miski wbij jajka, dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Masę jajeczną wbij na patelnię, dodaj kawałki parówek High Protein i pokrojone kolorowe pomidory. Omlet smaż z każdej strony aż będzie złoto brązowy, zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i całość polej pesto bazyliowym.
Sałatka makaronowa z kabanosami
- Ugotowany makaron x 100g
- Fasola czerwona i biała, kukurydza po 1 małej puszce
- Jogurt x 100 ml
- Świeże zioła mix
- Czosnek x 3 ząbki
- Sól do smaku
- Papryka świeża mix
- Pepeeroni papryka
- Kabanosy wołowe High Protein Sokołów x 1 opak.
Makaron ugotuj w posolonej wodzie aż będzie al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i polej oliwą z oliwek. Do jogurtu dodaj tarty czosnek, posiekane świeże zioła i sól, wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw, aby wszystko razem się zamarynowało. Do ugotowanego makaronu dodaj fasolę konserwową, pokrojoną paprykę, papryczki Pepperoni, kukurydzę i kawałki kabanosów wołowych. Wszystko dokładnie wymieszaj i ułóż w talerzu, całość polej sosem jogurtowym i dodaj jeszcze kawałki wołowych kabanosów.
Sałatka grecka z fetą i kabanosami
- Oliwki czarne i zielone po 50g
- Ser feta x 1 opak.
- Papryka kolor po 1 szt.
- Cebula czerwona x 2 szt.
- Pomidorki cherry x 100g
- Sos sałatkowy x 1 opak.
- Oliwa do podlania
- Sól do smaku
- Ogórek zielony x 2 szt.
- kabanosy drobiowe High Protein Sokołów
Wszystkie składniki pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż do miski dodajc sos sałatkowy, oliwę z oliwek i lekko przemieszaj. Do smaku dodaj cytrynę i sól – odstaw składniki na 1h aby się zamarynowały, następnie przełóż na talerz i dodaj kabanosy drobiowe High Protein Sokołów.
Tacosy z awokado, serem i beef jerky
- Tacosy x 5 szt.
- Avocado świeże x 1 szt.
- Guacamole x 100g
- Ser cheddar tarty x 50g
- Szczypiorek x 1 mały pęczek
- Cebula czerwona x 1 szt.
- Prażony sezam do posypania
- Beef jerky Sokołów x 1 opak.
Na tacosy nałóż pastę z awokado i kawałki awokado, dodaj posiekaną czerwoną cebulkę, tarty ser i prażony sezam. Dodaj do tacos kawałki Beef Jerky i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Grillowane chateubriant na tostach
- Tosty x 1 małe opak.
- Borowiki mrożone x 100g
- Musztarda francuska x 2 łyżki
- Musztarda dijon x 2 łyżki (do posmarowania mięsa)
- Mąka pszenna
- Olej do smażena
- Sól, pieprz do smaku
- Borowiki x 1 opak.
- Polędwica wołowa chateubriant x 1 opak.
Tosty posmaruj masłem, grilluj aż będą złote i rumiane. Borowiki podsmaż z płatkami czosnku, dodaj sól, pieprz, posiekany szczypiorek i na koniec dodaj musztardę francuską. Polędwice na chateubriant dopraw solą i pieprz, posmaruj musztardą i obtocz lekko w mące, następnie smaż aż będzie miała złoty kolor z każdej strony i przełóż na zamknięty grill. Mięso wyjmij po 10 minutach, potnij na kawałki, ułóż na grzankach ze smażonymi wcześniej grzybami.
Rolowana pierś z kurczaka ze szpinakiem
- Szpinak mrożony
- Ser pleśniowy
- Sól, pieprz do smaku
- Pierś kurczak uczta drób x 1 opak.
- Boczek wędzony parzony x 1 opak.
Pierś z kurczaka rozetnij nożem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na mięso nałóż smażony szpinak, dodaj kawałki sera i mięso zwiń w rulon a następnie w boczek i grilluj aż będzie gotowe.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
- Dania z pysznych, muśniętych letnim słońcem warzyw i owoców. Przepisy Michała Toczyłowskiego
- Gorąco? Te potrawy i napoje cię ochłodzą!
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn