Materiał promocyjny

Jak przyrządzić idealne drugie śniadanie? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Jak przyrządzić idealne drugie śniadanie? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Ciekawe i smaczne posiłki z wędlin
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma udowadnia, że wędliny to nie tylko dodatek do kanapki, ale prawdziwa kulinarna podróż po smakach świata. Znany kucharz zachęcił widzów Dzień Dobry TVN do eksperymentowania, a przy tym przypomniał, że najważniejsza jest jakość składników. 

Przepis na doskonałe drugie śniadanie

Sebastian Olma podkreślił, że kluczowy w doborze wędlin jest wybór mięsa. Jak mówi, to właśnie od jakości mięsa zależy smak gotowego produktu. Kucharz przygotował kilka kompozycji wędlin, które przybliżą nam różne kuchnie świata - od górskiego Zakopanego, aż do słonecznej Italii.

Przyrządzanie drugiego śniadania nie musi być skomplikowane. Kucharz proponuje kanapkę z chrupiącym panini, świeżymi pomidorami, pesto i delikatną buffalą. Taka prosta, ale zarazem smaczna i sycąca potrawa idealnie sprawdzi się na plaży, ale także na co dzień.

- Nie ma nic piękniejszego, niż proste i fantastyczne kanapki z naszymi wędlinami - powiedział kucharz.

Grillowane panini z szynką konserwową, buffalą, pesto bazyliowym i pomidorkami

Składniki:

  • bułka panini pszenna x 2 szt.
    • oliwa z oliwek,
      • plastry szynki konserwowej Sokołów x 1 opak.
        • mozzarella buffala x 1 szt.
          • pomidorki koktajlowe żółte i czerwone po 50g
            • sól, pieprz do smaku,
              • liście świeżej bazylii,
                • pesto bazyliowe.

                  Sposób przygotowania:

                  Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, przełóż do miski dodając liście bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidorki zostaw na 15 minut, aby się zamacerowały. Bułkę panini przetnij na dwie równe części, posmaruj oliwą z oliwek i grilluj aż będzie chrupka. Na panini nałóż plastry szynki konserwowej, kawałki buffali, pomidorki wcześniej przygotowane i całość polej pesto bazyliowym.

                  Serowe tosty z chleba tostowego z szynką Basiuni i syropem klonowym

                  Składniki:

                  • 8 kromek chleba tostowego,
                    • 12 kromek szynki Basiuni Sokołów,
                      • 4 kromki sera szwajcarskiego, trochę grubiej krojonego,
                        • 6 jajek,
                          • ¼ szklanki mleka,
                            • 2 łyżki masła, podzielone,
                              • majonez,
                                • musztarda dijon,
                                  • cukier puder,
                                    • syrop klonowy, opcjonalnie.

                                      Sposób przygotowania:

                                      W płytkiej misce ubij jajka z mlekiem, odstaw. Rozsmaruj pożądaną ilość majonezu na 4 kromkach chleba, a musztardę dijon na pozostałych 4 kromkach, nałóż ser i wędlinę na kromki i zamknij drugą kromką.

                                      Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni lub rondlu na średnim ogniu. Weź jedną kanapkę na raz i zanurz w cieście jajecznym, a następnie obróć, aby pokryć drugą stronę (tak jak w przypadku tostów francuskich).

                                      Umieść kanapkę na patelni i smaż, aż będzie gotowa, obróć i smaż drugą stronę. Zdejmij z patelni, połóż na talerzu i kontynuuj pieczenie pozostałych kanapek, dodając pozostałą łyżkę masła między pieczeniem, jeśli to konieczne.

                                      Podawaj na ciepło, oprósz cukrem pudrem i syropem klonowym.

                                      Pinsa a’la Romana z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i szynką włoską

                                      Składniki:

                                      • Pinsa a’la Romana x 400g,
                                        • 2/3 rodzaje oliwek bez pestek x 200g,
                                          • cytryna x 1 szt.
                                            • oliwa z oliwek,
                                              • suszone pomidorki x 250g,
                                                • kapary x 30g,
                                                  • figi x 4 szt.,
                                                    • szynka włoska Sokołów x 2 opak.
                                                      • rukola do dekoracji.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Różne rodzaje oliwek drobno posiekaj do miski, dodaj do nich sok z cytryny, oliwę z oliwek posiekane kapary i natkę pietruszki. Pinsę podgrzej na patelni albo ruszcie, nałóż warstwę pasty pomidorowej, następnie dodaj suszone pomidory, świeże kawałki fig (potnij na ćwiartki) i szynkę włoską.

                                                        Na koniec dodaj świeże liście rukoli.

                                                        Tosty ze smalczykiem, jabłkiem, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym

                                                        Składniki:

                                                        • chleb na zakwasie x 1 opak.
                                                          • smalczyk wp. x 100g,
                                                            • boczek w plastrach wędzono parzony Sokołów x 1 opak.
                                                              • smalczyk x 100g,
                                                                • ser żółty w plastrach x 1 opak.
                                                                  • jajko x 4 szt.
                                                                    • szczypiorek x 1 mały pęczek.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Kromki chleba na zakwasie posmaruj lekko smalczykiem i tostuj w tosterze aż się lekko zrumienią.

                                                                      Bekon ułóż na patelni, wytop tłuszcz i poczekaj aż zrobi się złoto brązowy. Smalczykiem dokładnie posmaruj jedną część tosta. Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku, kawałki cienko krojonego jabłka. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką i zamknij w tosterze.

                                                                      Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem, opcjonalnie dodaj kiszonej kapusty.

                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                      Skocz do sklepu TVN!
                                                                      Skocz do sklepu TVN!

                                                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości