Materiał promocyjny

Jak przyrządzić idealne drugie śniadanie? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Jak przyrządzić idealne drugie śniadanie? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Ciekawe i smaczne posiłki z wędlin
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sebastian Olma udowadnia, że wędliny to nie tylko dodatek do kanapki, ale prawdziwa kulinarna podróż po smakach świata. Znany kucharz zachęcił widzów Dzień Dobry TVN do eksperymentowania, a przy tym przypomniał, że najważniejsza jest jakość składników. 

Przepis na doskonałe drugie śniadanie

Sebastian Olma podkreślił, że kluczowy w doborze wędlin jest wybór mięsa. Jak mówi, to właśnie od jakości mięsa zależy smak gotowego produktu. Kucharz przygotował kilka kompozycji wędlin, które przybliżą nam różne kuchnie świata - od górskiego Zakopanego, aż do słonecznej Italii.

Przyrządzanie drugiego śniadania nie musi być skomplikowane. Kucharz proponuje kanapkę z chrupiącym panini, świeżymi pomidorami, pesto i delikatną buffalą. Taka prosta, ale zarazem smaczna i sycąca potrawa idealnie sprawdzi się na plaży, ale także na co dzień.

- Nie ma nic piękniejszego, niż proste i fantastyczne kanapki z naszymi wędlinami - powiedział kucharz.

Grillowane panini z szynką konserwową, buffalą, pesto bazyliowym i pomidorkami

Składniki:

  • bułka panini pszenna x 2 szt.
  • oliwa z oliwek,
  • plastry szynki konserwowej Sokołów x 1 opak.
  • mozzarella buffala x 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe żółte i czerwone po 50g
  • sól, pieprz do smaku,
  • liście świeżej bazylii,
  • pesto bazyliowe.

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, przełóż do miski dodając liście bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidorki zostaw na 15 minut, aby się zamacerowały. Bułkę panini przetnij na dwie równe części, posmaruj oliwą z oliwek i grilluj aż będzie chrupka. Na panini nałóż plastry szynki konserwowej, kawałki buffali, pomidorki wcześniej przygotowane i całość polej pesto bazyliowym.

Serowe tosty z chleba tostowego z szynką Basiuni i syropem klonowym

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego,
  • 12 kromek szynki Basiuni Sokołów,
  • 4 kromki sera szwajcarskiego, trochę grubiej krojonego,
  • 6 jajek,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła, podzielone,
  • majonez,
  • musztarda dijon,
  • cukier puder,
  • syrop klonowy, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

W płytkiej misce ubij jajka z mlekiem, odstaw. Rozsmaruj pożądaną ilość majonezu na 4 kromkach chleba, a musztardę dijon na pozostałych 4 kromkach, nałóż ser i wędlinę na kromki i zamknij drugą kromką.

Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni lub rondlu na średnim ogniu. Weź jedną kanapkę na raz i zanurz w cieście jajecznym, a następnie obróć, aby pokryć drugą stronę (tak jak w przypadku tostów francuskich).

Umieść kanapkę na patelni i smaż, aż będzie gotowa, obróć i smaż drugą stronę. Zdejmij z patelni, połóż na talerzu i kontynuuj pieczenie pozostałych kanapek, dodając pozostałą łyżkę masła między pieczeniem, jeśli to konieczne.

Podawaj na ciepło, oprósz cukrem pudrem i syropem klonowym.

Pinsa a’la Romana z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i szynką włoską

Składniki:

  • Pinsa a’la Romana x 400g,
  • 2/3 rodzaje oliwek bez pestek x 200g,
  • cytryna x 1 szt.
  • oliwa z oliwek,
  • suszone pomidorki x 250g,
  • kapary x 30g,
  • figi x 4 szt.,
  • szynka włoska Sokołów x 2 opak.
  • rukola do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Różne rodzaje oliwek drobno posiekaj do miski, dodaj do nich sok z cytryny, oliwę z oliwek posiekane kapary i natkę pietruszki. Pinsę podgrzej na patelni albo ruszcie, nałóż warstwę pasty pomidorowej, następnie dodaj suszone pomidory, świeże kawałki fig (potnij na ćwiartki) i szynkę włoską.

Na koniec dodaj świeże liście rukoli.

Tosty ze smalczykiem, jabłkiem, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • chleb na zakwasie x 1 opak.
  • smalczyk wp. x 100g,
  • boczek w plastrach wędzono parzony Sokołów x 1 opak.
  • smalczyk x 100g,
  • ser żółty w plastrach x 1 opak.
  • jajko x 4 szt.
  • szczypiorek x 1 mały pęczek.

Sposób przygotowania:

Kromki chleba na zakwasie posmaruj lekko smalczykiem i tostuj w tosterze aż się lekko zrumienią.

Bekon ułóż na patelni, wytop tłuszcz i poczekaj aż zrobi się złoto brązowy. Smalczykiem dokładnie posmaruj jedną część tosta. Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku, kawałki cienko krojonego jabłka. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką i zamknij w tosterze.

Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem, opcjonalnie dodaj kiszonej kapusty.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości