Przepis na doskonałe drugie śniadanie
Sebastian Olma podkreślił, że kluczowy w doborze wędlin jest wybór mięsa. Jak mówi, to właśnie od jakości mięsa zależy smak gotowego produktu. Kucharz przygotował kilka kompozycji wędlin, które przybliżą nam różne kuchnie świata - od górskiego Zakopanego, aż do słonecznej Italii.
Przyrządzanie drugiego śniadania nie musi być skomplikowane. Kucharz proponuje kanapkę z chrupiącym panini, świeżymi pomidorami, pesto i delikatną buffalą. Taka prosta, ale zarazem smaczna i sycąca potrawa idealnie sprawdzi się na plaży, ale także na co dzień.
- Nie ma nic piękniejszego, niż proste i fantastyczne kanapki z naszymi wędlinami - powiedział kucharz.
Grillowane panini z szynką konserwową, buffalą, pesto bazyliowym i pomidorkami
Składniki:
- bułka panini pszenna x 2 szt.
- oliwa z oliwek,
- plastry szynki konserwowej Sokołów x 1 opak.
- mozzarella buffala x 1 szt.
- pomidorki koktajlowe żółte i czerwone po 50g
- sól, pieprz do smaku,
- liście świeżej bazylii,
- pesto bazyliowe.
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, przełóż do miski dodając liście bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidorki zostaw na 15 minut, aby się zamacerowały. Bułkę panini przetnij na dwie równe części, posmaruj oliwą z oliwek i grilluj aż będzie chrupka. Na panini nałóż plastry szynki konserwowej, kawałki buffali, pomidorki wcześniej przygotowane i całość polej pesto bazyliowym.
Serowe tosty z chleba tostowego z szynką Basiuni i syropem klonowym
Składniki:
- 8 kromek chleba tostowego,
- 12 kromek szynki Basiuni Sokołów,
- 4 kromki sera szwajcarskiego, trochę grubiej krojonego,
- 6 jajek,
- ¼ szklanki mleka,
- 2 łyżki masła, podzielone,
- majonez,
- musztarda dijon,
- cukier puder,
- syrop klonowy, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
W płytkiej misce ubij jajka z mlekiem, odstaw. Rozsmaruj pożądaną ilość majonezu na 4 kromkach chleba, a musztardę dijon na pozostałych 4 kromkach, nałóż ser i wędlinę na kromki i zamknij drugą kromką.
Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni lub rondlu na średnim ogniu. Weź jedną kanapkę na raz i zanurz w cieście jajecznym, a następnie obróć, aby pokryć drugą stronę (tak jak w przypadku tostów francuskich).
Umieść kanapkę na patelni i smaż, aż będzie gotowa, obróć i smaż drugą stronę. Zdejmij z patelni, połóż na talerzu i kontynuuj pieczenie pozostałych kanapek, dodając pozostałą łyżkę masła między pieczeniem, jeśli to konieczne.
Podawaj na ciepło, oprósz cukrem pudrem i syropem klonowym.
Pinsa a’la Romana z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i szynką włoską
Składniki:
- Pinsa a’la Romana x 400g,
- 2/3 rodzaje oliwek bez pestek x 200g,
- cytryna x 1 szt.
- oliwa z oliwek,
- suszone pomidorki x 250g,
- kapary x 30g,
- figi x 4 szt.,
- szynka włoska Sokołów x 2 opak.
- rukola do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Różne rodzaje oliwek drobno posiekaj do miski, dodaj do nich sok z cytryny, oliwę z oliwek posiekane kapary i natkę pietruszki. Pinsę podgrzej na patelni albo ruszcie, nałóż warstwę pasty pomidorowej, następnie dodaj suszone pomidory, świeże kawałki fig (potnij na ćwiartki) i szynkę włoską.
Na koniec dodaj świeże liście rukoli.
Tosty ze smalczykiem, jabłkiem, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym
Składniki:
- chleb na zakwasie x 1 opak.
- smalczyk wp. x 100g,
- boczek w plastrach wędzono parzony Sokołów x 1 opak.
- smalczyk x 100g,
- ser żółty w plastrach x 1 opak.
- jajko x 4 szt.
- szczypiorek x 1 mały pęczek.
Sposób przygotowania:
Kromki chleba na zakwasie posmaruj lekko smalczykiem i tostuj w tosterze aż się lekko zrumienią.
Bekon ułóż na patelni, wytop tłuszcz i poczekaj aż zrobi się złoto brązowy. Smalczykiem dokładnie posmaruj jedną część tosta. Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku, kawałki cienko krojonego jabłka. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką i zamknij w tosterze.
Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem, opcjonalnie dodaj kiszonej kapusty.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
- Dania z pysznych, muśniętych letnim słońcem warzyw i owoców. Przepisy Michała Toczyłowskiego
- Gorąco? Te potrawy i napoje cię ochłodzą!
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN