Hot-dog na różne sposoby
Hot-dogi to najprostsze na świecie przekąski na nieoczekiwany głód. Wystarczy kilka minut, by przyrządzić danie, które zaskoczy całą rodzinę i odczaruje złą sławę fast-foodów ze stacji benzynowych. Sposoby na zdrowe i smaczne hot-dogi zdradził nam Tomasz Leśniak.
- Hot-dog kojarzony jest głównie ze street-foodem. Przy wykorzystaniu dobrej jakości produktów, możemy stworzyć kreatywne, ciekawe i wyszukane dania – powiedział kucharz, a następnie dodał, że dzięki wykorzystaniu dobrej jakości parówek danie to zawiera sporo białka. Będzie więc dobre nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci.
Przepis na hot-doga śniadaniowego
Składniki:
- Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną - 8 szt.
- 4 bułki Hot Dog
- 4 jajka
- ocet – do gotowania jajek
- sól do smaku
- 200 g sosu holenderskiego
Pasta z Awokado
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado
- 1/2 limonki
- sól do smaku
- świeża mięta
Dodatki:
- sałata frisee
- świeży koperek
- świeża natka pietruszki
- świeża mięta
- oliwa ziołowa
- pomidorki koktajlowe
- nitki chili
Sposób przygotowania :
Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.
Pasta z Awokado:
Awokado obierz, wyciągnij pestkę, przełóż do miski i całość rozgnieć widelcem, doprawiają do smaku solą, sokiem z cytryny i posiekaną świeżą miętą.
Nastaw w garnku wodę z dodatkiem soli, zagotuj i dodaj łyżkę octu. Do miseczki wybij jajko, łyżką utwórz mały wir w gotującej wodzie i delikatnie dodaj jajko. Gotuj do momentu ścięcia się białka. Wir spowoduje, że jajko nie będzie roztrzepane.
Do podgrzanej, przekrojonej bułki daj pastę z awokado, liście sałat, Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną, połóż jajko i całość polej ciepłym sosem holenderskim. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi, ziołami skropionymi oliwą i nitkami chili.
Hot-dog orientalny, po włosku i serowy
Ekspert kulinarny pokusił się także o kilka innych kombinacji z bułką hot-dogową i parówkami w roli głównej. Jakie smaki połączył?
Hot-dog po włosku - przepis
Składniki:
- Sokoliki paróweczki z szynki - 8 szt.
- 4 bułki Hot Dog w stylu Panini
- Pesto Rosso – do smarowania bułek
- rucola
- 2 burraty
- łyżka kruszonych pistacji
- czarne oliwki
- krem balsamiczny
- oliwa Extra Virgin
Majonez bazyliowy
Składniki:
- 100 g majonezu
- 2 łyżki pesto bazyliowego
- ocet balsamiczny do smaku
Sposób przygotowania:
Sokoliki Paróweczki z szynki podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.
Majonez Bazyliowy
Majonez przełóż do miski, dodaj pesto i całość dokładnie wymieszaj, doprawiając delikatnie octem balsamicznym. Bułki podgrzej za pomocą tostera Panini, od wewnętrznej strony posmaruj Pesto Rosso, dodaj rukolę skropioną oliwą, połóż Sokoliki Paróweczki z szynki, a następnie połowę Burraty. Całość posyp pokrojonymi oliwkami i pistacjami. Polej majonezem bazyliowym i kremem balsamicznym.
Hot-dog serowy - przepis
Składniki:
- Sokoliki Paróweczki z serem cheddar - 8 szt.
- 4 Bułki Hot Dog
- 100 plastrów boczku wędzonego w plastrach
- 100 g piklowanej cebulki
- 100 g piklowanych ogórków
- 100 g sosu BBQ
- chrupki serowe lub Takis
- szczypiorek
Młoda kapusta
Składniki:
- ćwiartka młodej kapusty
- młoda marchewka
- 2 cebule dymki
- mała wiązka koperku
- oliwa
- 2 łyżki musztardy
- cytryna
- łyżka miodu
- sól, pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Sokoliki Paróweczki z serem cheddar podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.
Młoda kapusta
Kapustę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, miód, sok z cytryny, musztardę i oliwę. Całość wymieszaj (ugniatając dłońmi) do momentu wydobycia się soku z kapusty. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, a jej zielone części posiekaj. Koperek drobno posiekaj. Całość wymieszaj.
Boczek rozłóż na blaszkę do pieczenia wyścielonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz do momentu, aż boczek będzie chrupiący. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudź i drobno posiekaj. Bułki podgrzej, posmaruj od wewnętrznej strony BBQ, dodaj młodą kapustę, połóż Sokoliki Paróweczki z serem cheddar, a potem połóż piklowaną cebulkę i ogórki. Na koniec posyp chrupkami, boczkiem i szczypiorkiem.
Hot-dog orientalny - przepis
Składniki:
- Parówki Stówki - 4 szt.
- 4 bułki Hot Dog
- 200 g kimchi
- 100 g rzodkiewek Daikon
- czarny sezam
- orzeszki ziemne pokruszone
- fasolka Endamame
- groszek cukrowy
- sól
- olej sezamowy
- sos sweet chili
- prażona cebulka
- olej
Sriracha Majo
Składniki:
- 100 g majonezu
- łyżka sosu Sriracha
- sos Worcestershire do smaku
- papryka węgierska do smaku
- syrop daktylowy do smaku
Sposób przygotowania:
Stówki podgrzewaj na patelni lub grillu z niewielką ilością oleju.
Sriracha Majo
Majonez przełóż do miski, dodaj sos Sriracha i dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku pozostałymi składnikami.
Z rzodkiewki Daikon, fasolki Endamame, groszku cukrowego, czarnego sezamu i orzeszków ziemnych przygotuj sałatkę, doprawiając solą, sosem sweet chilli i olejem sezamowym. Bułki podgrzej, dodaj kimchi, stówki, sałatkę, a następnie całość posyp cebulką i polej Sriracha Mayo.
To co, którego hot-doga robicie dziś w domu?
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Rodzic sam z maluchem na wakacjach. "To nie jest zabranie dziecka pod pachę i tyle"
- Jak nie zachowywać się przy falochronie? Ratownik ostrzega
- Uważaj na czarne punkty wodne. Ile wynosi mandat za kąpiel w niedozwolonym miejscu?
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN