Materiał promocyjny

Hot-dog na wiele sposobów. Te nietypowe połączenia zaskoczą twoich domowników 

Hot-Dog na wiele sposobów. Te nietypowe połączenia zaskoczą waszych domowników 
Projekt Plaża - weekend pełen atrakcji - spons. Sokołów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Hot-dogi to szybkie i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się podczas podróży czy jako ekspresowe śniadanie. Żeby jednak posiłek ten niósł ze sobą nie tylko smak, ale i wartości odżywcze, ważne są składniki, z jakich zostanie wykonany. Sposoby na zdrowie i kolorowe hot-dogi zdradził nam Tomasz Leśniak, polski kucharz i restaurator, szef kuchni piłkarskiej reprezentacji Polski.

Hot-dog na różne sposoby

Hot-dogi to najprostsze na świecie przekąski na nieoczekiwany głód. Wystarczy kilka minut, by przyrządzić danie, które zaskoczy całą rodzinę i odczaruje złą sławę fast-foodów ze stacji benzynowych. Sposoby na zdrowe i smaczne hot-dogi zdradził nam Tomasz Leśniak.

- Hot-dog kojarzony jest głównie ze street-foodem. Przy wykorzystaniu dobrej jakości produktów, możemy stworzyć kreatywne, ciekawe i wyszukane dania – powiedział kucharz, a następnie dodał, że dzięki wykorzystaniu dobrej jakości parówek danie to zawiera sporo białka. Będzie więc dobre nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci.

Przepis na hot-doga śniadaniowego

Składniki:

  • Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną - 8 szt.
    • 4 bułki Hot Dog
      • 4 jajka
        • ocet – do gotowania jajek
          • sól do smaku
            • 200 g sosu holenderskiego

              Pasta z Awokado

              Składniki:

              • 3 dojrzałe awokado
                • 1/2 limonki
                  • sól do smaku
                    • świeża mięta

                      Dodatki:

                      • sałata frisee
                        • świeży koperek
                          • świeża natka pietruszki
                            • świeża mięta
                              • oliwa ziołowa
                                • pomidorki koktajlowe
                                  • nitki chili

                                    Sposób przygotowania :

                                    Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.

                                    Pasta z Awokado:

                                    Awokado obierz, wyciągnij pestkę, przełóż do miski i całość rozgnieć widelcem, doprawiają do smaku solą, sokiem z cytryny i posiekaną świeżą miętą.

                                    Nastaw w garnku wodę z dodatkiem soli, zagotuj i dodaj łyżkę octu. Do miseczki wybij jajko, łyżką utwórz mały wir w gotującej wodzie i delikatnie dodaj jajko. Gotuj do momentu ścięcia się białka. Wir spowoduje, że jajko nie będzie roztrzepane.

                                    Do podgrzanej, przekrojonej bułki daj pastę z awokado, liście sałat, Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną, połóż jajko i całość polej ciepłym sosem holenderskim. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi, ziołami skropionymi oliwą i nitkami chili.

                                    Hot-dog orientalny, po włosku i serowy

                                    Ekspert kulinarny pokusił się także o kilka innych kombinacji z bułką hot-dogową i parówkami w roli głównej. Jakie smaki połączył?

                                    Hot-dog po włosku - przepis

                                    Składniki:

                                    • Sokoliki paróweczki z szynki - 8 szt.
                                      • 4 bułki Hot Dog w stylu Panini
                                        • Pesto Rosso – do smarowania bułek
                                          • rucola
                                            • 2 burraty
                                              • łyżka kruszonych pistacji
                                                • czarne oliwki
                                                  • krem balsamiczny
                                                    • oliwa Extra Virgin

                                                      Majonez bazyliowy

                                                      Składniki:

                                                      • 100 g majonezu
                                                        • 2 łyżki pesto bazyliowego
                                                          • ocet balsamiczny do smaku

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Sokoliki Paróweczki z szynki podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.

                                                            Majonez Bazyliowy

                                                            Majonez przełóż do miski, dodaj pesto i całość dokładnie wymieszaj, doprawiając delikatnie octem balsamicznym. Bułki podgrzej za pomocą tostera Panini, od wewnętrznej strony posmaruj Pesto Rosso, dodaj rukolę skropioną oliwą, połóż Sokoliki Paróweczki z szynki, a następnie połowę Burraty. Całość posyp pokrojonymi oliwkami i pistacjami. Polej majonezem bazyliowym i kremem balsamicznym.

                                                            Hot-dog serowy - przepis

                                                            Składniki:

                                                            • Sokoliki Paróweczki z serem cheddar - 8 szt.
                                                              • 4 Bułki Hot Dog
                                                                • 100 plastrów boczku wędzonego w plastrach
                                                                  • 100 g piklowanej cebulki
                                                                    • 100 g piklowanych ogórków
                                                                      • 100 g sosu BBQ
                                                                        • chrupki serowe lub Takis
                                                                          • szczypiorek

                                                                            Młoda kapusta

                                                                            Składniki:

                                                                            • ćwiartka młodej kapusty
                                                                              • młoda marchewka
                                                                                • 2 cebule dymki
                                                                                  • mała wiązka koperku
                                                                                    • oliwa
                                                                                      • 2 łyżki musztardy
                                                                                        • cytryna
                                                                                          • łyżka miodu
                                                                                            • sól, pieprz czarny do smaku

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Sokoliki Paróweczki z serem cheddar podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.

                                                                                              Młoda kapusta

                                                                                              Kapustę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, miód, sok z cytryny, musztardę i oliwę. Całość wymieszaj (ugniatając dłońmi) do momentu wydobycia się soku z kapusty. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, a jej zielone części posiekaj. Koperek drobno posiekaj. Całość wymieszaj.

                                                                                              Boczek rozłóż na blaszkę do pieczenia wyścielonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz do momentu, aż boczek będzie chrupiący. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudź i drobno posiekaj. Bułki podgrzej, posmaruj od wewnętrznej strony BBQ, dodaj młodą kapustę, połóż Sokoliki Paróweczki z serem cheddar, a potem połóż piklowaną cebulkę i ogórki. Na koniec posyp chrupkami, boczkiem i szczypiorkiem.

                                                                                              Hot-dog orientalny - przepis

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • Parówki Stówki - 4 szt.
                                                                                                • 4 bułki Hot Dog
                                                                                                  • 200 g kimchi
                                                                                                    • 100 g rzodkiewek Daikon
                                                                                                      • czarny sezam
                                                                                                        • orzeszki ziemne pokruszone
                                                                                                          • fasolka Endamame
                                                                                                            • groszek cukrowy
                                                                                                              • sól
                                                                                                                • olej sezamowy
                                                                                                                  • sos sweet chili
                                                                                                                    • prażona cebulka
                                                                                                                      • olej

                                                                                                                        Sriracha Majo

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • 100 g majonezu
                                                                                                                          • łyżka sosu Sriracha
                                                                                                                            • sos Worcestershire do smaku
                                                                                                                              • papryka węgierska do smaku
                                                                                                                                • syrop daktylowy do smaku

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  Stówki podgrzewaj na patelni lub grillu z niewielką ilością oleju.

                                                                                                                                  Sriracha Majo

                                                                                                                                  Majonez przełóż do miski, dodaj sos Sriracha i dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku pozostałymi składnikami.

                                                                                                                                  Z rzodkiewki Daikon, fasolki Endamame, groszku cukrowego, czarnego sezamu i orzeszków ziemnych przygotuj sałatkę, doprawiając solą, sosem sweet chilli i olejem sezamowym. Bułki podgrzej, dodaj kimchi, stówki, sałatkę, a następnie całość posyp cebulką i polej Sriracha Mayo.

                                                                                                                                  To co, którego hot-doga robicie dziś w domu?

                                                                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości