Materiał promocyjny

Wakacyjne hity kulinarne. Twoi goście oszaleją, gdy zobaczą takie dania

Co warto jeść na wakacjach?
Grillowanie z Sebastianem Olmą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wakacje to czas, który przede wszystkim powinniśmy poświęcić na relaks i odpoczynek. Dlatego, aby nie tracić zbyt wiele czasu na gotowanie, dobrym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po niektóre gotowe produkty. Na co warto zwrócić uwagę?

Co jeść na wakacjach?

Latem doskonale sprawdzą się gotowe produkty, w swojej ofercie ma je np. firma Sokołów. - Jest seria produktów takich, jak karkówka, którą mamy już zamarynowaną, gotową, wyporcjowaną. Mięso jest wyselekcjonowane, mieszanka przypraw. Super świetna rzecz, bo jak wyjeżdżamy, nie musimy kupować przypraw, żeby sobie samemu robić, mamy wszystko gotowe, poporcjowane, to jest fajna sprawa - powiedział Sebastian Olma, kucharz.

Na uwagę zasługuje również kiełbasa, którą można podać na wiele sposobów. - Postanowiłem zrobić "Kiełbasę po królewsku". Wziąłem croissanta, do którego dam kapustę białą wymieszaną razem z marchewką i do tego dołożę sobie jedną grillowaną kiełbasę - tłumaczył. Na koniec kucharz polał kiełbaskę sosem na bazie sera cheddar. - Odrobina szczypiorku do tego, takiego croissanta z kiełbasą możemy sobie wziąć na plażę - stwierdził.

Warto dodać, że na plaży sprawdzą również wysokobiałkowe gotowe produkty. - Możemy sobie wziąć w podróż. To jest naturalna zawartość białka. Wiemy o tym, że musimy się białkiem wspomóc przy naszym wysiłku, przy plaży, przy słońcu - tłumaczył kucharz.

Jedzenie na wakacjach. Co warto sobie przygotować?

"Kiełba po królewsku", czyli klasyczna grillowana kiełbasa w croissant z sosem serowym

  • kiełbasa śląska Grill House x 1 opak. (kiełbasę grillową natnij nożem, grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony aż nabierze złotego koloru);
  • biała kapusta x 0,5 kg;
  • marchew, jabłko po 1 szt.;
  • oliwa, cukier i sól do smaku;
  • duży croissant maślany x 1 opak.;
  • sos serowy cheddar x 100g;
  • szczypiorek x 1 mały pęczek.

Kapustę drobno posiekaj do miski, zetrzyj do niej również marchew i jabłko. Do miski dodaj oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Croissanta do kiełbasy natnij wzdłuż, dodaj surówkę z białej kapusty, następnie wsadź kiełbasę, całość polej sosem serowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Kiełbaski bałkańskie z pitą, letnią sałatką, fetą i sosem jogurtowym

  • Grill House kiełbaski bałkańskie x 1 opak.;
  • olej do grillowania.

Kiełbaski wyjmij z opakowania, lekko posmaruj olejem i grilluj z każdej strony równomiernie tak, aby nabrały złotego kolory. Kiełbaski nawet po zdjęciu z grilla nadal będą się jeszcze grzać w środku, więc warto nie smażyć ich na do samego końca, aby mięso było soczyste w środku.

Sos:

  • jogurt gęsty typu greckiego x 500g;
  • czosnek x 5 ząbków;
  • sól do smaku;
  • cytryna x 1 szt.

Gęsty sos jogurtowy wymieszaj z tartym czosnkiem, solą i sokiem z cytryny.

Sałatka:

  • pomidory zwykłe x 2 szt.;
  • cebula czerwona x 1 szt.;
  • sałatka młoda rzymska x 1 opak.;
  • zielony ogórek x 1 szt.;
  • natka pietruszki x 1 pęczek;
  • cytryna x 1 szt.;
  • chili czerwone x 1 szt.;
  • oliwa z oliwek, sól do smaku.

Pomidory, cebulę czerwoną, sałatę potnij i ogórka zielonego potnij w kostkę, przełóż do miski, dodając posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, kawałki chili, oliwę i sól. Poczekaj, aż warzywa się lekko zamarynują.

  • bułki pita x 1 opak.;
  • oliwa z oliwek;
  • ser feta x 100g.

Bułkę pitę podgrzej na grillu, aż będzie miękka, posmaruj oliwą za pomocą pędzla i zwiń na pół tak, aby można było polać lekko sosem jogurtowym, następnie nałóż wcześniej przygotowaną sałatkę i grillowane mięso. Na koniec gotową koftę posyp serem feta.

Sałatka grecka z fetą i grillowaną karkówką w marynacie

Składniki:

  • Grill House karkówka grillowa x 1 kg;
  • olej roślinny x 50 ml;
  • czerwone pomidory x 500g;
  • zielony ogórek x 3 szt.;
  • cebula czerwona x 3 szt.;
  • oliwki czarne i zielone po 100g;
  • kolorowa papryka po 1 szt.;
  • zioła prowansalskie x 2 duże łyżki;
  • ser feta x 200g;
  • oliwa extra wergine x 100 ml;
  • sól w płatkach maldon x 1 małe opak.

Sposób przygotowania:

Karkówkę grillową polej lekko olejem roślinnym i grilluj około 7-8 minut z każdej strony. Do metalowej miski dodaj pokrojone w kostkę czerwone pomidory, pokrojonego zielonego ogórka, cebulę czerwoną, oliwki, paprykę kolorową i zioła prowansalskie. Na koniec dodaj ser feta. Ułóż warzywa w misce, polej je dobrą jakości oliwą z oliwek i posyp solą w płatkach. Na wierzch sałatki ułóż grillowaną karkówkę.

Stek z Tomahawk w sosie pieprzowym z grzankami

  • Stek Tomahawk x 1 szt.;
  • olej do smażenia x 50ml;
  • rozmaryn x 4 gałązki;
  • masło x 60g;
  • czosnek w ząbkach x 3 szt.

Stek dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Obsmaż na grillu z każdej strony tak, aby nabrał rumianego koloru. Mięso przełóż na pergamin i zwiń, dodając do środka ząbki czosnku, rozmaryn i zimne masło. Pergamin owiń jeszcze w folię aluminiową i grilluj powoli z boku grilla, obracając co 5 minut. Mięso powinno na grillu spędzić jeszcze około 20 minut. Po tym czasie mięso odstaw na bok, aby odpoczęło.

Sos pieprzowy z natką na demi glace

  • zielony pieprz w zalewie x 4 łyżki;
  • czerwone wino x 1 l;
  • sos demi glass – 200g;
  • liść laurowy, ziele angielskie.

Zielony pieprz delikatnie rozbij w moździerzu, przełóż do rondelka, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej czerwonym winem i gotuj, aż prawie cały odparuje. Następnie wlej bulion drobiowy i znów odparuj do 1/3 objętości. Na koniec dodaj sos demi glas i posiekaną natkę pietruszki.

  • Sałata rzymska baby x 1 szt.;
  • Bagietka x 1 szt.

Na talerzu ułóż pokrojonego na plastry steka, polej go sosem pieprzowym i dodaj ćwiartki sałaty rzymskiej oraz grillowane grzanki.

Kolorowe pomidory duszone z bazylią, sosem pesto i paróweczkami drobiowo cielęcymi

Składniki:

  • kolorowe pomidorki (czerwone, żółte i zielone) po 500g;
  • masło x 50g;
  • czosnek x 5 ząbków;
  • cebula szalotka x 100g;
  • koncentrat pomidorowy x 50g;
  • chili x 1 szt.;
  • cukier biały x 100g;
  • ocet winny jasny x 50 ml;
  • bazylią świeża x 1 mały pęczek;
  • paróweczki drobiowo cielęce x 1 kg;
  • sos pest x 100g;
  • sól maldon w płatkach x 10g

Sposób przygotowania

Kolorowe pomidorki pokrój w grubszą kostkę, na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę szalotkę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy, chili, cukier i ocet winny. Po 5 minutach duszenia dodaj pokrojone wcześniej pomidory i posiekaną świeżą bazylię. Pomidory smaż około 2-3 minut. Paróweczki smaż na patelni, bądź płaskim grillu około 5-6 minut. Na płaskim talerzu polej sosem pesto i lekko go rozsmaruj. Ułóż na niego duszone pomidorki, a na wierzch paróweczki cielęce.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!