Z tych śniadań lepiej zrezygnuj. "Będziesz mieć problemy z koncentracją i efektywną pracą"

Z tych śniadań lepiej zrezygnuj. "Będziesz mieć problemy z koncentracją i efektywną pracą"
Z tych śniadań lepiej zrezygnuj. "Będziesz mieć problemy z koncentracją i efektywną pracą"
Źródło: GettyImages
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, dostarcza nam nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na nasze samopoczucie, koncentrację i ogólną wydajność. Jednak nie wszystkie posiłki są równe pod względem wartości odżywczych. Dietetyczka Karolina Dobrowolska-Zrałka wyróżniła trzy wybory śniadaniowe, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Najgorsze i najpopularniejsze śniadania

Śniadanie jest kluczowym posiłkiem, który powinien dostarczać nam energii i niezbędnych składników odżywczych. Niestety, poprzez nieświadomy wybór, może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. O porannych posiłkach, które warto omijać szerokim łukiem opowiedziała Karolina Dobrowolska-Zrałka. - Nie rób sobie tego - zaznaczyła dietetyczka.

DD_20240622_Kuchnia_REP
Wakacyjne śniadanie na chilloucie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Karolina na pierwszym miejscu postawiła popularne płatki śniadaniowe. Produkt ten jest często reklamowany jako zdrowy wybór dla dzieci i dorosłych. W rzeczywistości, większość z nich zawiera dużą ilość cukru i sztucznych dodatków. - To mąka pszenna i kukurydziana, bomba atomowa cukru, z dodatkiem witamin i minerałów, które niczemu nie służą (...). W ciągu kilku minut pobudzą cię i pozbawią energii, a to sprawi, że będziesz mieć problemy z koncentracją i efektywną pracą - przestrzegła.

Kolejnym nietrafionym wyborem może być granola z miodem i owocami. - Zasadniczo jest to cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, czyli podwójna dawka cukru, która spowoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. A to sprawi, że będziesz się przejadać, czuć zmęczenie cały dzień i nie da ci praktycznie żadnych składników odżywczych - zaznaczyła dietetyczka.

Z czego jeszcze warto zrezygnować?

Karolina Dobrowolska-Zrałka odradziła również wybieranie chrupkiego pieczywa. - To ma być zdrowy zamiennik pieczywa. Często jest podawany z naturalnym sokiem pomarańczowym i warzywami. Jest to idealna kombinacja do rozwoju problemów z cholesterolem, cukrzycą i insulinoopornością. Masz prawo tego nie wiedzieć - przyznała.

Ekspertka zaznaczyła, że każdy z tych trzech wyborów może doprowadzić do braku energii przez cały dzień, uczucia głodu, podjadania i problemów z koncentracją.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Autor: Anna Gondecka

Źródło: Instagram

Źródło zdjęcia głównego: GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości