Najgorsze i najpopularniejsze śniadania
Śniadanie jest kluczowym posiłkiem, który powinien dostarczać nam energii i niezbędnych składników odżywczych. Niestety, poprzez nieświadomy wybór, może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. O porannych posiłkach, które warto omijać szerokim łukiem opowiedziała Karolina Dobrowolska-Zrałka. - Nie rób sobie tego - zaznaczyła dietetyczka.
Karolina na pierwszym miejscu postawiła popularne płatki śniadaniowe. Produkt ten jest często reklamowany jako zdrowy wybór dla dzieci i dorosłych. W rzeczywistości, większość z nich zawiera dużą ilość cukru i sztucznych dodatków. - To mąka pszenna i kukurydziana, bomba atomowa cukru, z dodatkiem witamin i minerałów, które niczemu nie służą (...). W ciągu kilku minut pobudzą cię i pozbawią energii, a to sprawi, że będziesz mieć problemy z koncentracją i efektywną pracą - przestrzegła.
Kolejnym nietrafionym wyborem może być granola z miodem i owocami. - Zasadniczo jest to cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, czyli podwójna dawka cukru, która spowoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. A to sprawi, że będziesz się przejadać, czuć zmęczenie cały dzień i nie da ci praktycznie żadnych składników odżywczych - zaznaczyła dietetyczka.
Z czego jeszcze warto zrezygnować?
Karolina Dobrowolska-Zrałka odradziła również wybieranie chrupkiego pieczywa. - To ma być zdrowy zamiennik pieczywa. Często jest podawany z naturalnym sokiem pomarańczowym i warzywami. Jest to idealna kombinacja do rozwoju problemów z cholesterolem, cukrzycą i insulinoopornością. Masz prawo tego nie wiedzieć - przyznała.
Ekspertka zaznaczyła, że każdy z tych trzech wyborów może doprowadzić do braku energii przez cały dzień, uczucia głodu, podjadania i problemów z koncentracją.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
- Jak zrobić bakłażany po mistrzowsku? Poznaj mistrzowskie przepisy Lary Gessler z różnych stron świata
- Lasagne w trzech odsłonach. Matteo Brunetti prezentuje wyjątkowe przepisy
- Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana
Autor: Anna Gondecka
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages