,,Roślinna kuchnia regionalna”
Książka powstała w oparciu o kulinarną podróż Pawła Ochmana przez Polskę szlakiem roślinnych potraw. Autor odkrywa przez czytelnikiem bogactwo kuchni roślinnej oraz jej zróżnicowanie. Przypomina zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych, które przygotowuje się do dzisiaj w wielu regionach kraju. Przygląda się także temu, jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne.
Ziemniaczane ciasteczka z jagodami (dziędziuchy z Dokudowa)
Składniki:
- ok. 1 kg mączystych ziemniaków
- ok. szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżki suszonych, czarnych jagód
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce – dodać jagody i mąkę. Ilość będzie zależała od wilgotności ziemniaków.
Ciasto powinno być miękkie, jednolite (bez grudek) i nie kleić się do dłoni – formować sporej grubości wałki. Lekko spłaszczać nożem. Kroić ukośnie, jak kopytka.
Na wierzchu zrobić nacięcia nożem – układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – piec 30-35 minut w 190°C, góra/dół, środkowa półka - do zrumienienia skórki.
Potrawka z kalarepy (oberiba na gęsto)
Składniki:
- 3 duże, młode kalarepki (najlepiej z listkami)
- 1 duży pęczek koperku
- 1 spora cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Klarepkę obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę lub słupki. Listki pokroić w cienkie paski – cebulę pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli – dodać kalarepkę i drobno posiekane listki. Chwile podsmażyć i dodać wodę – gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kalarepka będzie miękka, ale nierozpadająca się. Trwa to około 15 – 20 minut – pod koniec dodać drobno posiekany koperek oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i wyłączyć grzanie oprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli potrawka jest za gęsta, można dodać więcej wody.
Ziemniaczane kotlety z kapustą (łężnie bieszczadzkie)
Składniki:
- ok. 1 kg mączystych ziemniaków
- ok. ½ kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele, kminek i zlać wodą, by lekko zakryła kapustę. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1 godziny (jeśli wyparuje woda, to podlewać w trakcie gotowania). Wystudzić .
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Zdjąć z patelni i wmieszać w masę ziemniaczaną – kapustę wraz z płynem przenieść na patelnię po smażeniu cebuli. Wyjąć liście i ziele. Kilka minut smażyć, aż cały płyn odparuje.
Wilgotnymi dłońmi nabierać masę i formować na dłoni placek o grubości około ½ cm. Jeśli masa rozpada się, można dodać 1-2 łyżki mąki pszennej lub innej.
Nakładać farsz i dokładnie zlepiać – kotlety smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Użycie dużej ilości tłuszczu spowoduje, że kotlety będą go chłonąć i się rozpadną. Smażyć na rumiano z obu stron i koniecznie podawać z sosem grzybowym.
Kluski dyniowe (kociewskie kluski dyniowe)
Składniki
- 1 kg mączystych ziemniaków
- ½ szklanki musu dyniowego
- mąka ziemniaczana
Drobne ciasteczka świąteczne (ciasteczka cieszyńskie)
orzechowe ule
Składniki:
- 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1–2 łyżeczki mleka roślinnego (najlepiej orzechowego)
Orzechy zmielić na drobne okruszki malakserem. Dodać cukier i napój roślinny. Ilość napoju powinna być taka, by powstała lekko plastyczna masa, która nie klei się do dłoni.
Odrywać z masy kawałki i wkładać w foremki do uli (można zakupić w internecie). Wciskać masę z lekkim oporem i wyjmować.
Wnętrza uli można nadziewać kremem budyniowym z alkoholem lun masłem orzechowym. Otwór robimy rączką drewnianej łyżki, wypełniamy kremem i zamykamy krążkiem wafelka.
kawusie
Składniki:
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 kopiaste łyżeczki drobno mielonej kawy
- 2 kopiaste łyżeczki kakao
- 50 g margaryny
- dowolne mleko roślinne (około 1 łyżki)
Margarynę rozpuścić w garnku i schłodzić. Cukier wymieszać z kakao i kawą. Dodać do margaryny – wyrobić masę. Powinna być jak plastelina. Jeśli jest za sucha, dodać trochę mleka. Jeśli za mokra, to kakao.
Masę podzielić na kilka części i utoczyć z nich wałeczki, o grubości małego palca – wycinać z nich kopytka o wielkości ziarenka kawy.
Utoczyć kuleczkę, a następnie nadać kształt ziarenka. Nożem zrobić wgłębienie – odstawić aż ziarenka wyschną na 2-3 godziny.
Zobacz też:
Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy
Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard
Doktor Ewa Dąbrowska w swoim raju na Kaszubach. Jak post leczniczy wpływa na nasz organizm?
Autor: Luiza Bebłot