Materiał promocyjny

Zbilansowana dieta i sport to klucz do lepszego samopoczucia. Jak zadbać o jadłospis najmłodszych podczas wakacji?

PP_Sokolow_2
Wakacyjna kuchnia dla aktywnych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wakacje to dla najmłodszych czas pełen aktywności sportowych na świeżym powietrzy. Aby jednak dzieci miały siłę na zabawę, potrzebne jest zdrowe i zbilansowane jedzenie. Jak w czasie urlopu zadbać o odpowiednią ilość makroskładników? Patenty na ciekawe i pełnowartościowe posiłki przedstawił nam Tomasz Leśniak.

Idealne posiłki dla aktywnych dzieci

Kiedy mówimy o codziennej diecie naszych dzieci, kluczowe jest zapewnienie im pełnowartościowych, zdrowych posiłków, które jednocześnie będą im smakować. Ważny jest nie tylko smak, ale i wygład. Mamy na to kilka rozwiązań, w końcu, który maluch nie skusi się na hot-doga czy burgera? Mowa jednak nie o sieciówkowych fast-foodach, a domowej przekąsce. Kluczowe są bowiem odpowiednie produkty bogate w pełnowartościowe białko o niewielkiej zawartości tłuszczu. Dostarczają one zdrowej energii, szczególnie istotnej dla dzieci, które rosną, rozwijają się i budują swój organizm.

Nasz kulinarny ekspert polecił więc Sokoliki. To linia produktów stworzona specjalnie z myślą o najmłodszych, łącząca wysoką jakość, wartości odżywcze i pyszny smak w jednym. Wśród bogatej oferty znajdziemy m.in. parówki, mini paróweczki, parówki kuleczki, plastry, kabanoski i wiele innych produktów, które z pewnością podpasują małym szkrabom.

- Cała ta linia produktów zawiera dużą ilość białka, ale małą ilość tłuszczu. Jest fajnym produktem do takiego dobrego odżywiania dla dzieciaków, czyli przygotowania pełnowartościowych posiłków. Ja przygotowałem paróweczki w kształcie piłeczek. Zrobiłem też fajne hot-dogi w bułeczkach bao.

Pomysły na dania dla najmłodszych

Sokoliki foodbolówki na dużych pieczarkach grillowych z serem - składniki na 4 porcje

  • Sokoliki foodbolówki - 2 opakowania  
  • Duże pieczarki grillowe - 4 szt
  • Sól morska
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Tymianek suszony  
  • Olej

Dodatki:

  • Mini mozzarella 125g
  • Pomidorki koktajlowe 100g
  • Płatki kukurydziane do posypania
  • Prażona cebulka
  • Ser Emilgrana tarty

Sos Cheddar

  • Tarty ser cheddar – 200g
  • Śmietana 36% - 100ml
  • Mleko 3,2% - 100ml
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sos Cheddar:

Śmietanę i mleko przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Dodaj cheddar i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia sera i połączenia się składników ze sobą. Całość zmiksuj i przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej. 

Pieczarki grillowe oczyść i przygotuj w formie łódeczek. Nasmaruj delikatnie olejem, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Grilluj nad rozgrzanym rusztem.

Sokoliki foodbolówki podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania. Pomidorki koktajlowe oraz mini mozzarella, przekrój na połowę. Pieczarki przełóż na talerz, dodaj sos cheddar, połóż sokoliki foodbolówki, mini mozzarelle i pomidorki koktajlowe. Całość posyp prażoną cebulką, pałatkami kukurydzianymi i tartym serem Emilgrana.

Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną w bułeczkach BAO z młodą marchewką i kapustą - składniki na 4 porcje:

  • Sokoliki paróweczki drobiowe z cielęciną 4szt
  • Bułeczki BAO 4 szt
  • Sałata frisse
  • Panko
  • Masło klarowane
  •  Piklowana cebulka
  •  Prażone orzeszki ziemne
  • Opcjonalnie – sriracha mayo

Młoda marchewka

  • Młoda tarta marchewka 200g
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Skórka z pomarańczy
  • Syrop z agawy / lub miód
  • Mango 1szt

Młoda kapusta (opcjonalnie kimchi)

  • Młoda kapusta – ćwiartka
  • Sos sojowy kikkoman do smaku
  • Sweet chilli – 1 łyżka
  • Olej sezamowy do smaku
  • Syrop daktylowy do smaku
  • Sok z limonki do smaku
  • Sezam 1 łyżka

Sposób przygotowania: 

Młoda marchewka: Mango obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Do miski przełóż marchewkę, dodaj łyżeczkę syropu z agawy, sok i tartą skórkę z pomarańczy, a następnie całość wymieszaj delikatnie, ugniatając dłońmi. Dodaj pokrojone mango i wymieszaj.

Młoda kapusta: Kapustę posiekaj, przełóż do miski i dodaj wszystkie składniki. Całość wymieszaj (ugniatając dłońmi) do momentu wydobycia się soku z kapusty.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, usmaż na nim na złoty kolor Panko, a następnie przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania. Bułeczki BAO podgrzej na parze. Całość dania podawaj według własnej kompozycji posypane prażonymi orzeszkami i Panko.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości