Uczta wieprzowa - najważniejsze jest dobre mięso
Jednym z głównych powodów, dla których warto wybierać dobre mięso, jest jego nieporównywalny smak. Świeżość i jakość mięsa przekładają się bezpośrednio na jakość potrawy. To właśnie dlatego najlepsze restauracje i szefowie kuchni przywiązują tak dużą wagę do źródła pochodzenia mięsa.
Istotna jest również etyka hodowli i wpływ na środowisko. Inwestując w dobre mięso, inwestujemy w lepsze samopoczucie i przyszłość naszego świata. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem steków, soczystych kotletów czy delikatnych filetów drobiowych, pamiętaj, że najważniejsza jest jakość produktów, które lądują na twoim talerzu.
- Dzisiaj szykujemy bardzo dobrą ucztę z wieprzowiny. Przygotujemy m.in. polędwiczkę wieprzową z racji tego, że jest to jeden ze szlachetniejszych kawałków mięsa. Tak naprawdę każdy wybór mięsa jest niesamowicie ważny. Wszyscy na to zwracamy uwagę i na to patrzymy - powiedział Tomasz Leśniak w Dzień Dobry Wakacje, w rozmowie z Olivierem Janiakiem.
Kucharz w swojej kuchni na plaży w Dźwirzynie zaprezentował oryginalne dania na bazie wieprzowiny.
Polędwiczki wieprzowe w chrupiących nasionach, sos z orzeszków ziemnych i pieczone bataty
Składniki na 4 porcje:
- 800 g polędwiczek wieprzowych,
- sól, pieprz czarny,
- świeży tymianek,
- oliwa z oliwek,
- nasiona: po łyżce ziaren słonecznika, dyni, sezamu białego, sezamu czarnego.
Sos z orzeszków ziemnych:
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka pokruszonych orzeszków ziemnych,
- łyżeczka świeżego imbiru posiekanego,
- łyżeczka zielonej pasty curry,
- łyżka masła klarowanego,
- 500 ml mleka kokosowego,
- sos sojowy i sok z limonki do smaku.
Dodatki:
- pieczone słodkie ziemniaki,
- kwaśna śmietana,
- prażone orzeszki ziemne.
Przygotowanie:
- Nasiona upraż na patelni i drobno posiekaj.
- Polędwiczkę wieprzową oczyść z błony, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą. Obsmaż ze wszystkich stron i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C, na około 15 minut. Wyciągnij i odstaw, by odpoczęła.
- Pokrój mięso w równe kawałki, obtocz w nasionach i podawaj z sosem z dodatkami.
- Sos z orzeszków ziemnych: w rondelku podgrzej masło klarowane, dodaj imbir, pastę curry i masło orzechowe. Całość delikatnie podsmaż, dodaj mleko kokosowe i gotuj do momentu połączenia się składników ze sobą. Dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Całość zmiksuj, przecedź przez drobne sito i dodaj orzeszki ziemne.
Schab wieprzowy z pistacjami w stylu Porchetta
Składniki:
- 2 kg schabu wieprzowego bez kości ze skórą,
- sól, pieprz czarny do smaku,
- oliwa extra virgin,
- łyżka nasion kopru włoskiego,
- świeży rozmaryn,
- świeża szałwia,
- 3 łyżki kruszonych pistacji.
Przygotowanie:
- Schab rozetnij w taki sposób, by po zwinięciu stworzył roladę, na której będzie znajdowała się skóra.
- Rozłóż rozcięty schab skórą do deski i po wewnętrznej stronie natrzyj oliwą, solą, pieprzem, posyp posiekanym rozmarynem, szałwią, nasionami kopru włoskiego i pistacjami.
- Zwiń w roladę, zwiąż dratwą i od strony boków przyłóż folię aluminiową. Przełóż na kratkę do pieczenia ułożoną na blaszce. Natrzyj obficie oliwą, solą i rozmarynem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i piecz przez godzinę.
- Zmniejsz temperaturę na 170 stopni C i piecz przez 1-1,5 godziny. Sprawdź termometrem temperaturę wewnątrz mięsa, by miała nie mniej niż 76 stopni C.
- Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika, przykryj folią aluminiową na około 15 minut, by odpoczęło.
Szynka wieprzowa w stylu Ruben Sandwich
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
Solanka:
- 2 l wody,
- 20 g soli,
- łyżka cukru,
- 3 liście laurowe,
- łyżka ziaren kolendry,
- łyżeczka gorczycy,
- 4 goździki,
- łyżka kminu rzymskiego,
- łyżka cebuli suszonej,
- łyżeczka czosnku suszonego.
Przyprawa:
- 2 łyżki papryki słodkiej
- łyżka papryki wędzonej,
- łyżka suszonej cebuli w proszku,
- łyżka czosnku suszonego w proszku,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- łyżeczka papryki suszonej Jalapeno,
- łyżka kawy świeżo mielonej,
- łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- łyżka suszonego tymianku,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżka soli,
- 2 łyżki oleju.
Glazura:
- 200 g sosu BBQ,
- łyżka sosu worcestershire
- łyżka cukru muscovado,
- łyżka oleju.
Dodatki:
- 300 g kapusty kiszonej,
- chleb na zakwasie,
- 200 g sosu rosyjskiego,
- 200 g sosu serowego.
Przygotowanie:
- Przyprawa: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
- Glazura: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Solanka: w garnku nastaw wodę ze wszystkimi składnikami i gotuj przez 10 minut, a następnie wystudź.
- Mięso zamocz w solance na minimum 24 godzin. Im dłużej mięso będzie w solance, tym bardziej pozostanie soczyste i nabierze smaku.
- Mięso wyciągnij z solanki i wysusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj olejem z przyprawami i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Grilluj w całości pod przykryciem, przez około godzinę, od czasu do czasu obracając.
- W połowie grillowania możemy dołożyć wióry do wędzenia, by nadać mięsu aromat. Tak przygotowane mięso możemy również włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C, piec przez godzinę i kontynuować czynność z poniższej instrukcji.
- Przy pomocy pędzelka mięso posmaruj glazurą. Grilluj do momentu pojawienia się ciemnego crust (przez około 30 minut).
- Tak przygotowane mięso prosto z grilla zawiń w papier i w folię. Odstaw na 15 minut.
- Całość rozwiń, pokrój w plasterki i przygotuj kanapkę. Kromkę chleba posmaruj sosem rosyjskim, połóż kapustę kiszoną, plasterki mięsa, polej sosem serowym i przykryj kromką.
Karkówka wieprzowa - maczanka po krakowsku
Składniki:
- 2 kg karkówki wieprzowej,
- olej,
- sól i pieprz czarny do smaku,
- 5 białych cebuli,
- 2 czerwone cebule,
- 3 listki laurowe,
- 2 łyżki kminku mielonego,
- łyżka papryki słodkiej wędzonej,
- szklanka wina czerwonego wytrawnego,
- woda lub wywar.
Dodatki:
- bułka kajzerka,
- ogórki piklowane (można pominąć).
Przygotowanie:
- Karkówkę posmaruj olejem i natrzyj solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Przełóż do naczynia do pieczeni.
- Cebulą obierz i pokrój w piórka, wymieszaj z łyżką oleju i przykryj nią mięso.
- Całość podlej winem, szklanką wody lub wywarem i dołóż liścia laurowego.
- Naczynie przykryj przykrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C. Piecz do miękkości przez około 3 godziny. Podczas pieczenia kontroluj ilość płynu i w zależności od potrzeb dodawaj wody.
- Mięso wyciągnij i pokrój w dwucentymetrowe plastry.
- Cebulę wraz z płynem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
- Bułki przekrój na połowę, od wewnętrznej strony zamocz w sosie, dołóż kawałek mięsa i piklowane ogórki.
Łopatka wieprzowa w stylu Jukatan, pieczona w liściach bananowca
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- olej,
- liście bananowca do zawinięcia mięsa.
Marynata:
- łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki pasty achiote (można pominąć),
- 6 ząbków czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 2 płaskie łyżki soli,
- sok z pomarańczy,
- 2 łyżki cukru muscovado,
- 2 łyżki oleju.
Do pieczenia:
- sok z dwóch pomarańczy,
- sok z cytryny,
- sok z limonki,
- skórka z pomarańczy,
- świeże jalapeno,
- 2 białe cebule.
Dodatki:
- tortilla,
- pasta z pieczonej papryki,
- salsa pomidorowa,
- salsa mango-habanero,
- piklowana cebula,
- świeża kolendra.
Przygotowanie:
- Marynata: wszystkie składniki połącz ze sobą w jednolitą masę, a następnie dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Rozłóż liście bananowca w glinianym lub kamionkowym naczyniu, przełóż zamarynowane mięso wraz z marynatą, dodaj pokrojoną cebulą, pokrojone jalapeno bez nasion, skórkę z pomarańczy oraz soki.
- Całość przykryj liśćmi bananowca, zalej szklanką zimnej wody, przykryj przykrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. Piecz do miękkości przez około 3 godziny. Podczas pieczenia kontroluj ilość płynu i w zależności od potrzeb dodawaj wody.
- Mięso wyciągnij z liści, poszarp i podawaj w formie taco na tortilli kukurydzianej lub pszennej, posmarowanej pastą z pieczonej papryki z salsami, piklowaną cebulą i świeżą kolendrą.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Młode ziemniaki z twarogiem według Rozkosznego. "To musi być nieziemsko pyszne"
- Co jada się w Bieszczadach? Tych przepisów możesz nie znać
- Wypróbuj sprawdzone przepisy obiadowe na kluski na słodko, schabowe i dodatki według Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN