Materiał promocyjny

Wieprzowa uczta Tomasza Leśniaka. Kawałki soczystego mięsa w różnych odsłonach

Wieprzowa uczta Tomasza Leśniaka. Przepisy na polędwicę, schab i szynkę
DD_20240727_PP_Sokolow_REP
Wybór odpowiedniego mięsa może nie tylko wpłynąć na smak potrawy, ale również na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, by wieprzowina, którą spożywamy, była najlepszej jakości. Kucharz Tomasz Leśniak przygotował przepyszne dania na bazie polędwicy, schabu, karkówki, szynki i łopatki. Poznaj ciekawe przepisy.

Uczta wieprzowa - najważniejsze jest dobre mięso

Jednym z głównych powodów, dla których warto wybierać dobre mięso, jest jego nieporównywalny smak. Świeżość i jakość mięsa przekładają się bezpośrednio na jakość potrawy. To właśnie dlatego najlepsze restauracje i szefowie kuchni przywiązują tak dużą wagę do źródła pochodzenia mięsa.

Istotna jest również etyka hodowli i wpływ na środowisko. Inwestując w dobre mięso, inwestujemy w lepsze samopoczucie i przyszłość naszego świata. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem steków, soczystych kotletów czy delikatnych filetów drobiowych, pamiętaj, że najważniejsza jest jakość produktów, które lądują na twoim talerzu.

- Dzisiaj szykujemy bardzo dobrą ucztę z wieprzowiny. Przygotujemy m.in. polędwiczkę wieprzową z racji tego, że jest to jeden ze szlachetniejszych kawałków mięsa. Tak naprawdę każdy wybór mięsa jest niesamowicie ważny. Wszyscy na to zwracamy uwagę i na to patrzymy - powiedział Tomasz Leśniak w Dzień Dobry Wakacje, w rozmowie z Olivierem Janiakiem.

Kucharz w swojej kuchni na plaży w Dźwirzynie zaprezentował oryginalne dania na bazie wieprzowiny.

Polędwiczki wieprzowe w chrupiących nasionach, sos z orzeszków ziemnych i pieczone bataty

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych,
  • sól, pieprz czarny,
  • świeży tymianek,
  • oliwa z oliwek,
  • nasiona: po łyżce ziaren słonecznika, dyni, sezamu białego, sezamu czarnego.

Sos z orzeszków ziemnych:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka pokruszonych orzeszków ziemnych,
  • łyżeczka świeżego imbiru posiekanego,
  • łyżeczka zielonej pasty curry,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • sos sojowy i sok z limonki do smaku.

Dodatki:

  • pieczone słodkie ziemniaki,
  • kwaśna śmietana,
  • prażone orzeszki ziemne.

Przygotowanie:

  1. Nasiona upraż na patelni i drobno posiekaj.
  2. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błony, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą. Obsmaż ze wszystkich stron i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C, na około 15 minut. Wyciągnij i odstaw, by odpoczęła.
  3. Pokrój mięso w równe kawałki, obtocz w nasionach i podawaj z sosem z dodatkami.
  4. Sos z orzeszków ziemnych: w rondelku podgrzej masło klarowane, dodaj imbir, pastę curry i masło orzechowe. Całość delikatnie podsmaż, dodaj mleko kokosowe i gotuj do momentu połączenia się składników ze sobą. Dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Całość zmiksuj, przecedź przez drobne sito i dodaj orzeszki ziemne.

Schab wieprzowy z pistacjami w stylu Porchetta

Składniki:

  • 2 kg schabu wieprzowego bez kości ze skórą,
  • sól, pieprz czarny do smaku,
  • oliwa extra virgin,
  • łyżka nasion kopru włoskiego,
  • świeży rozmaryn,
  • świeża szałwia,
  • 3 łyżki kruszonych pistacji.

Przygotowanie:

  1. Schab rozetnij w taki sposób, by po zwinięciu stworzył roladę, na której będzie znajdowała się skóra.
  2. Rozłóż rozcięty schab skórą do deski i po wewnętrznej stronie natrzyj oliwą, solą, pieprzem, posyp posiekanym rozmarynem, szałwią, nasionami kopru włoskiego i pistacjami.
  3. Zwiń w roladę, zwiąż dratwą i od strony boków przyłóż folię aluminiową. Przełóż na kratkę do pieczenia ułożoną na blaszce. Natrzyj obficie oliwą, solą i rozmarynem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i piecz przez godzinę.
  4. Zmniejsz temperaturę na 170 stopni C i piecz przez 1-1,5 godziny. Sprawdź termometrem temperaturę wewnątrz mięsa, by miała nie mniej niż 76 stopni C.
  5. Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika, przykryj folią aluminiową na około 15 minut, by odpoczęło.

Szynka wieprzowa w stylu Ruben Sandwich

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej

Solanka:

  • 2 l wody,
  • 20 g soli,
  • łyżka cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżka ziaren kolendry,
  • łyżeczka gorczycy,
  • 4 goździki,
  • łyżka kminu rzymskiego,
  • łyżka cebuli suszonej,
  • łyżeczka czosnku suszonego.

Przyprawa:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • łyżka papryki wędzonej,
  • łyżka suszonej cebuli w proszku,
  • łyżka czosnku suszonego w proszku,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka papryki suszonej Jalapeno,
  • łyżka kawy świeżo mielonej,
  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki oleju.

Glazura:

  • 200 g sosu BBQ,
  • łyżka sosu worcestershire
  • łyżka cukru muscovado,
  • łyżka oleju.

Dodatki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • chleb na zakwasie,
  • 200 g sosu rosyjskiego,
  • 200 g sosu serowego.

Przygotowanie:

  1. Przyprawa: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
  2. Glazura: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Solanka: w garnku nastaw wodę ze wszystkimi składnikami i gotuj przez 10 minut, a następnie wystudź.
  4. Mięso zamocz w solance na minimum 24 godzin. Im dłużej mięso będzie w solance, tym bardziej pozostanie soczyste i nabierze smaku.
  5. Mięso wyciągnij z solanki i wysusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj olejem z przyprawami i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Grilluj w całości pod przykryciem, przez około godzinę, od czasu do czasu obracając.
  6. W połowie grillowania możemy dołożyć wióry do wędzenia, by nadać mięsu aromat. Tak przygotowane mięso możemy również włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C, piec przez godzinę i kontynuować czynność z poniższej instrukcji.
  7. Przy pomocy pędzelka mięso posmaruj glazurą. Grilluj do momentu pojawienia się ciemnego crust (przez około 30 minut).
  8. Tak przygotowane mięso prosto z grilla zawiń w papier i w folię. Odstaw na 15 minut.
  9. Całość rozwiń, pokrój w plasterki i przygotuj kanapkę. Kromkę chleba posmaruj sosem rosyjskim, połóż kapustę kiszoną, plasterki mięsa, polej sosem serowym i przykryj kromką.

Karkówka wieprzowa - maczanka po krakowsku

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej,
  • olej,
  • sól i pieprz czarny do smaku,
  • 5 białych cebuli,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 łyżki kminku mielonego,
  • łyżka papryki słodkiej wędzonej,
  • szklanka wina czerwonego wytrawnego,
  • woda lub wywar.

Dodatki:

  • bułka kajzerka,
  • ogórki piklowane (można pominąć).

Przygotowanie:

  • Karkówkę posmaruj olejem i natrzyj solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Przełóż do naczynia do pieczeni.
  • Cebulą obierz i pokrój w piórka, wymieszaj z łyżką oleju i przykryj nią mięso.
  • Całość podlej winem, szklanką wody lub wywarem i dołóż liścia laurowego.
  • Naczynie przykryj przykrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C. Piecz do miękkości przez około 3 godziny. Podczas pieczenia kontroluj ilość płynu i w zależności od potrzeb dodawaj wody.
  • Mięso wyciągnij i pokrój w dwucentymetrowe plastry.
  • Cebulę wraz z płynem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
  • Bułki przekrój na połowę, od wewnętrznej strony zamocz w sosie, dołóż kawałek mięsa i piklowane ogórki.

Łopatka wieprzowa w stylu Jukatan, pieczona w liściach bananowca

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • olej,
  • liście bananowca do zawinięcia mięsa.

Marynata:

  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki pasty achiote (można pominąć),
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • sok z pomarańczy,
  • 2 łyżki cukru muscovado,
  • 2 łyżki oleju.

Do pieczenia:

  • sok z dwóch pomarańczy,
  • sok z cytryny,
  • sok z limonki,
  • skórka z pomarańczy,
  • świeże jalapeno,
  • 2 białe cebule.

Dodatki:

  • tortilla,
  • pasta z pieczonej papryki,
  • salsa pomidorowa,
  • salsa mango-habanero,
  • piklowana cebula,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:

  1. Marynata: wszystkie składniki połącz ze sobą w jednolitą masę, a następnie dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw na 24 godziny do lodówki.
  2. Rozłóż liście bananowca w glinianym lub kamionkowym naczyniu, przełóż zamarynowane mięso wraz z marynatą, dodaj pokrojoną cebulą, pokrojone jalapeno bez nasion, skórkę z pomarańczy oraz soki.
  3. Całość przykryj liśćmi bananowca, zalej szklanką zimnej wody, przykryj przykrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. Piecz do miękkości przez około 3 godziny. Podczas pieczenia kontroluj ilość płynu i w zależności od potrzeb dodawaj wody.
  4. Mięso wyciągnij z liści, poszarp i podawaj w formie taco na tortilli kukurydzianej lub pszennej, posmarowanej pastą z pieczonej papryki z salsami, piklowaną cebulą i świeżą kolendrą.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości