Materiał promocyjny

Wieprzowa uczta Tomasza Leśniaka. Kawałki soczystego mięsa w różnych odsłonach

Wieprzowa uczta Tomasza Leśniaka. Przepisy na polędwicę, schab i szynkę
DD_20240727_PP_Sokolow_REP
Wybór odpowiedniego mięsa może nie tylko wpłynąć na smak potrawy, ale również na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, by wieprzowina, którą spożywamy, była najlepszej jakości. Kucharz Tomasz Leśniak przygotował przepyszne dania na bazie polędwicy, schabu, karkówki, szynki i łopatki. Poznaj ciekawe przepisy.

Uczta wieprzowa - najważniejsze jest dobre mięso

Jednym z głównych powodów, dla których warto wybierać dobre mięso, jest jego nieporównywalny smak. Świeżość i jakość mięsa przekładają się bezpośrednio na jakość potrawy. To właśnie dlatego najlepsze restauracje i szefowie kuchni przywiązują tak dużą wagę do źródła pochodzenia mięsa.

Istotna jest również etyka hodowli i wpływ na środowisko. Inwestując w dobre mięso, inwestujemy w lepsze samopoczucie i przyszłość naszego świata. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem steków, soczystych kotletów czy delikatnych filetów drobiowych, pamiętaj, że najważniejsza jest jakość produktów, które lądują na twoim talerzu.

- Dzisiaj szykujemy bardzo dobrą ucztę z wieprzowiny. Przygotujemy m.in. polędwiczkę wieprzową z racji tego, że jest to jeden ze szlachetniejszych kawałków mięsa. Tak naprawdę każdy wybór mięsa jest niesamowicie ważny. Wszyscy na to zwracamy uwagę i na to patrzymy - powiedział Tomasz Leśniak w Dzień Dobry Wakacje, w rozmowie z Olivierem Janiakiem.

Kucharz w swojej kuchni na plaży w Dźwirzynie zaprezentował oryginalne dania na bazie wieprzowiny.

Polędwiczki wieprzowe w chrupiących nasionach, sos z orzeszków ziemnych i pieczone bataty

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych,
    • sól, pieprz czarny,
      • świeży tymianek,
        • oliwa z oliwek,
          • nasiona: po łyżce ziaren słonecznika, dyni, sezamu białego, sezamu czarnego.

            Sos z orzeszków ziemnych:

            • 2 łyżki masła orzechowego
              • łyżka pokruszonych orzeszków ziemnych,
                • łyżeczka świeżego imbiru posiekanego,
                  • łyżeczka zielonej pasty curry,
                    • łyżka masła klarowanego,
                      • 500 ml mleka kokosowego,
                        • sos sojowy i sok z limonki do smaku.

                          Dodatki:

                          • pieczone słodkie ziemniaki,
                            • kwaśna śmietana,
                              • prażone orzeszki ziemne.

                                Przygotowanie:

                                1. Nasiona upraż na patelni i drobno posiekaj.
                                  1. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błony, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą. Obsmaż ze wszystkich stron i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C, na około 15 minut. Wyciągnij i odstaw, by odpoczęła.
                                    1. Pokrój mięso w równe kawałki, obtocz w nasionach i podawaj z sosem z dodatkami.
                                      1. Sos z orzeszków ziemnych: w rondelku podgrzej masło klarowane, dodaj imbir, pastę curry i masło orzechowe. Całość delikatnie podsmaż, dodaj mleko kokosowe i gotuj do momentu połączenia się składników ze sobą. Dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Całość zmiksuj, przecedź przez drobne sito i dodaj orzeszki ziemne.

                                        Schab wieprzowy z pistacjami w stylu Porchetta

                                        Składniki:

                                        • 2 kg schabu wieprzowego bez kości ze skórą,
                                          • sól, pieprz czarny do smaku,
                                            • oliwa extra virgin,
                                              • łyżka nasion kopru włoskiego,
                                                • świeży rozmaryn,
                                                  • świeża szałwia,
                                                    • 3 łyżki kruszonych pistacji.

                                                      Przygotowanie:

                                                      1. Schab rozetnij w taki sposób, by po zwinięciu stworzył roladę, na której będzie znajdowała się skóra.
                                                        1. Rozłóż rozcięty schab skórą do deski i po wewnętrznej stronie natrzyj oliwą, solą, pieprzem, posyp posiekanym rozmarynem, szałwią, nasionami kopru włoskiego i pistacjami.
                                                          1. Zwiń w roladę, zwiąż dratwą i od strony boków przyłóż folię aluminiową. Przełóż na kratkę do pieczenia ułożoną na blaszce. Natrzyj obficie oliwą, solą i rozmarynem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i piecz przez godzinę.
                                                            1. Zmniejsz temperaturę na 170 stopni C i piecz przez 1-1,5 godziny. Sprawdź termometrem temperaturę wewnątrz mięsa, by miała nie mniej niż 76 stopni C.
                                                              1. Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika, przykryj folią aluminiową na około 15 minut, by odpoczęło.

                                                                Szynka wieprzowa w stylu Ruben Sandwich

                                                                Składniki:

                                                                • 2 kg szynki wieprzowej

                                                                  Solanka:

                                                                  • 2 l wody,
                                                                    • 20 g soli,
                                                                      • łyżka cukru,
                                                                        • 3 liście laurowe,
                                                                          • łyżka ziaren kolendry,
                                                                            • łyżeczka gorczycy,
                                                                              • 4 goździki,
                                                                                • łyżka kminu rzymskiego,
                                                                                  • łyżka cebuli suszonej,
                                                                                    • łyżeczka czosnku suszonego.

                                                                                      Przyprawa:

                                                                                      • 2 łyżki papryki słodkiej
                                                                                        • łyżka papryki wędzonej,
                                                                                          • łyżka suszonej cebuli w proszku,
                                                                                            • łyżka czosnku suszonego w proszku,
                                                                                              • łyżeczka pieprzu cayenne,
                                                                                                • łyżeczka papryki suszonej Jalapeno,
                                                                                                  • łyżka kawy świeżo mielonej,
                                                                                                    • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
                                                                                                      • łyżka suszonego tymianku,
                                                                                                        • łyżka suszonego oregano,
                                                                                                          • łyżka soli,
                                                                                                            • 2 łyżki oleju.

                                                                                                              Glazura:

                                                                                                              • 200 g sosu BBQ,
                                                                                                                • łyżka sosu worcestershire
                                                                                                                  • łyżka cukru muscovado,
                                                                                                                    • łyżka oleju.

                                                                                                                      Dodatki:

                                                                                                                      • 300 g kapusty kiszonej,
                                                                                                                        • chleb na zakwasie,
                                                                                                                          • 200 g sosu rosyjskiego,
                                                                                                                            • 200 g sosu serowego.

                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                              1. Przyprawa: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
                                                                                                                                1. Glazura: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
                                                                                                                                  1. Solanka: w garnku nastaw wodę ze wszystkimi składnikami i gotuj przez 10 minut, a następnie wystudź.
                                                                                                                                    1. Mięso zamocz w solance na minimum 24 godzin. Im dłużej mięso będzie w solance, tym bardziej pozostanie soczyste i nabierze smaku.
                                                                                                                                      1. Mięso wyciągnij z solanki i wysusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj olejem z przyprawami i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Grilluj w całości pod przykryciem, przez około godzinę, od czasu do czasu obracając.
                                                                                                                                        1. W połowie grillowania możemy dołożyć wióry do wędzenia, by nadać mięsu aromat. Tak przygotowane mięso możemy również włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C, piec przez godzinę i kontynuować czynność z poniższej instrukcji.
                                                                                                                                          1. Przy pomocy pędzelka mięso posmaruj glazurą. Grilluj do momentu pojawienia się ciemnego crust (przez około 30 minut).
                                                                                                                                            1. Tak przygotowane mięso prosto z grilla zawiń w papier i w folię. Odstaw na 15 minut.
                                                                                                                                              1. Całość rozwiń, pokrój w plasterki i przygotuj kanapkę. Kromkę chleba posmaruj sosem rosyjskim, połóż kapustę kiszoną, plasterki mięsa, polej sosem serowym i przykryj kromką.

                                                                                                                                                Karkówka wieprzowa - maczanka po krakowsku

                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                • 2 kg karkówki wieprzowej,
                                                                                                                                                  • olej,
                                                                                                                                                    • sól i pieprz czarny do smaku,
                                                                                                                                                      • 5 białych cebuli,
                                                                                                                                                        • 2 czerwone cebule,
                                                                                                                                                          • 3 listki laurowe,
                                                                                                                                                            • 2 łyżki kminku mielonego,
                                                                                                                                                              • łyżka papryki słodkiej wędzonej,
                                                                                                                                                                • szklanka wina czerwonego wytrawnego,
                                                                                                                                                                  • woda lub wywar.

                                                                                                                                                                    Dodatki:

                                                                                                                                                                    • bułka kajzerka,
                                                                                                                                                                      • ogórki piklowane (można pominąć).

                                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                                        • Karkówkę posmaruj olejem i natrzyj solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Przełóż do naczynia do pieczeni.
                                                                                                                                                                          • Cebulą obierz i pokrój w piórka, wymieszaj z łyżką oleju i przykryj nią mięso.
                                                                                                                                                                            • Całość podlej winem, szklanką wody lub wywarem i dołóż liścia laurowego.
                                                                                                                                                                              • Naczynie przykryj przykrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C. Piecz do miękkości przez około 3 godziny. Podczas pieczenia kontroluj ilość płynu i w zależności od potrzeb dodawaj wody.
                                                                                                                                                                                • Mięso wyciągnij i pokrój w dwucentymetrowe plastry.
                                                                                                                                                                                  • Cebulę wraz z płynem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
                                                                                                                                                                                    • Bułki przekrój na połowę, od wewnętrznej strony zamocz w sosie, dołóż kawałek mięsa i piklowane ogórki.

                                                                                                                                                                                      Łopatka wieprzowa w stylu Jukatan, pieczona w liściach bananowca

                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                      • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
                                                                                                                                                                                        • olej,
                                                                                                                                                                                          • liście bananowca do zawinięcia mięsa.

                                                                                                                                                                                            Marynata:

                                                                                                                                                                                            • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
                                                                                                                                                                                              • łyżeczka kminu rzymskiego,
                                                                                                                                                                                                • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
                                                                                                                                                                                                  • 2 łyżeczki pasty achiote (można pominąć),
                                                                                                                                                                                                    • 6 ząbków czosnku,
                                                                                                                                                                                                      • łyżeczka suszonego oregano,
                                                                                                                                                                                                        • 2 płaskie łyżki soli,
                                                                                                                                                                                                          • sok z pomarańczy,
                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżki cukru muscovado,
                                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki oleju.

                                                                                                                                                                                                                Do pieczenia:

                                                                                                                                                                                                                • sok z dwóch pomarańczy,
                                                                                                                                                                                                                  • sok z cytryny,
                                                                                                                                                                                                                    • sok z limonki,
                                                                                                                                                                                                                      • skórka z pomarańczy,
                                                                                                                                                                                                                        • świeże jalapeno,
                                                                                                                                                                                                                          • 2 białe cebule.

                                                                                                                                                                                                                            Dodatki:

                                                                                                                                                                                                                            • tortilla,
                                                                                                                                                                                                                              • pasta z pieczonej papryki,
                                                                                                                                                                                                                                • salsa pomidorowa,
                                                                                                                                                                                                                                  • salsa mango-habanero,
                                                                                                                                                                                                                                    • piklowana cebula,
                                                                                                                                                                                                                                      • świeża kolendra.

                                                                                                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                        1. Marynata: wszystkie składniki połącz ze sobą w jednolitą masę, a następnie dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw na 24 godziny do lodówki.
                                                                                                                                                                                                                                          1. Rozłóż liście bananowca w glinianym lub kamionkowym naczyniu, przełóż zamarynowane mięso wraz z marynatą, dodaj pokrojoną cebulą, pokrojone jalapeno bez nasion, skórkę z pomarańczy oraz soki.
                                                                                                                                                                                                                                            1. Całość przykryj liśćmi bananowca, zalej szklanką zimnej wody, przykryj przykrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. Piecz do miękkości przez około 3 godziny. Podczas pieczenia kontroluj ilość płynu i w zależności od potrzeb dodawaj wody.
                                                                                                                                                                                                                                              1. Mięso wyciągnij z liści, poszarp i podawaj w formie taco na tortilli kukurydzianej lub pszennej, posmarowanej pastą z pieczonej papryki z salsami, piklowaną cebulą i świeżą kolendrą.

                                                                                                                                                                                                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                                                                                                                                                                                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości