Popularny błąd podczas przygotowania mięsa
Gordon Ramsay jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej wpływowych kucharzy na świecie. Jego restauracje otrzymują najważniejsze wyróżnienia, a sam gwiazdor od lat spełnia się też jako osobowość telewizyjna. Szef kuchni jest również aktywny w mediach społecznościowych.
Na Instagramie obserwuje go aż 17 mln osób. To właśnie tam dzieli się z fanami zarówno sukcesami, projektami zawodowymi, jak i ważnymi chwilami z codziennego życia. Czasem komentuje nawet kulinarne popisy internautów i jak zwykle, nie przebiera w słowach - w końcu z tego jest właśnie znany, czyli swojej bezpośredniości.
Gordon Ramsay stracił cierpliwość
W najnowszym poście w mediach społecznościowych Gordon Ramsay postanowił po raz kolejny ocenić umiejętności kulinarne przypadkowego internauty. Tym razem sprawdził, jak amator poradził sobie z przyrządzaniem steka. Już na wstępie Ramsay był zszokowany pomysłami "kucharza-amatora", który wrzucił do garnka kilka dużych kostek masła.
- 16 kostek masła? Jaki to rodzaj steku? Zatrzymam to. To znaczy, Jezu Chryste, ok, rozumiem przyprawy, ale daj spokój, spójrz. To 3 litry masła - zauważył szef kuchni. Następnie autor nagrania zanurzył stek w "rzece", która utworzyła się z tak dużej ilości masła i zakrył patelnię pokrywką. - Kondensacja przedostanie się do masła, to osłabi smak, stanie się wodniste. Zabierzesz go stamtąd i będzie po prostu szary - oburzał się ekspert.
Gdy "kucharz-amator" pochwalił się tym, co wyszło z piekarnika, Ramsay nie wytrzymał. Jeszcze gorzej zaczęło robić się, gdy stek trafił na patelnię.
- To jak moje stare trampki z liceum. Spójrz na to. Sól, pieprz, to... Daj spokój, stary. Właśnie wykąpałeś stek - dodał załamanym głosem. - Teraz przesadziłeś. Gratulacje, to jest rozgotowane, pączku. O mój Boże. Przestań - podsumował.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Te dodatki do mięsa z grilla to absolutny hit. Przepisy Martyny Niemiec, zwyciężczyni "MasterChefa Nastolatki"
- Kuchnia argentyńska. Tego trzeba spróbować!
- Stek z tuńczyka w sosie czereśniowym - przepis Darii Ładochy
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages / Stu Forster / Staff / Instagram / Gordon Ramsay