W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?
Fleksitarianizm to rodzaj diety, której głównym założeniem jest eliminacja mięsa z codziennego jadłospisu i ograniczanie się do jego okazjonalnego spożywania. Taki sposób odżywiania się uchodzi obecnie za jeden z najzdrowszych. Wpisuje się w rekomendacje lekarzy i dietetyków.
Gluten, nabiał, mięso... coraz częściej decydujemy się na wyeliminowanie jakiegoś produktu lub składnika z naszej diety. Przy tym nie kierujemy się zdrowym rozsądkiem i tym, czego faktycznie nie toleruje nasz organizm, a modą. Dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychodietetyk Justynę Markowską, która powiedziała z których produktów możemy bezpiecznie zrezygnować nie narażając naszego zdrowia. Czy każdy, niezależnie od wieku, płci i rodzaju wykonywanej pracy może usunąć z diety co mu się podoba?