Materiał promocyjny

Historyczna kuchnia krakowska w nowej odsłonie. Poznaj przepisy na pstrąga po ojcowsku, maczankę z karczochem i morele z makaronikiem

Krakowskie smaki
Krakowska kuchnia związana jest ze słynnymi ucztami na królewskim dworze. Historyczne przepisy w nowej odsłonie prezentuje szef kuchni hotelu Copernicus Marcin Filipkiewicz. Oto jego pstrąg ojcowski z mizerią i maczanka z karczochem, a na deser morele z makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku.

Pstrąg ojcowski z mizerią

Składniki na pstrąga ojcowskiego z mizerią

  • pstrąg ojcowski 1szt
    • cebula szalotka 1szt
      • kwaśna śmietana 30g
        • majonez 20g
          • cytryna 1szt
            • koperek, szczypiorek, pietruszka
              • oliwa z oliwek100ml
                • masło 20g

                  Jak przyrządzić pstrąga ojcowskiego z mizerią

                  Pstrąga filetujemy, cytrynę kroimy w plasterki. Połowę ryby układamy na plasterkach cytryny i smażymy w oliwie, studzimy i kruszymy widelcem.

                  Następnie łączymy z posiekaną szalotką majonezem, śmietaną i siekaną zieleniną. Druga połowę pstrąga smażymy na maśle

                  Kawior z ogórka (mizeria)

                  Składniki na kawior z ogórka

                  • ogórek zielony 1szt.
                    • sól, cukier do smaku
                      • agar 1g
                        • olej 100ml

                          Jak przyrządzić kawior z ogórka

                          W sokowirówce wyciskamy sok z ogórka, zagotowujemy, dodajemy agar i przyprawy. Przelewamy do plastikowej butelki i wykrapiamy na zimny olej

                          sos ogórkowy (mizeria)

                          • ogórek 1szt.
                            • sól, cukier do smaku
                              • listki bazylii 10szt.
                                • listki mięty 10szt.

                                  W sokowirówce wyciskamy sok z ogórka i miksujemy z ziołami, cedzimy. Podajemy z pstrągiem i kawiorem z ogórka

                                  Sałatka z ogórka gruntowego

                                  Składniki na sałatkę z ogórka gruntowego

                                  • ogórek 1szt.
                                    • oliwa z oliwek 5ml
                                      • ocet winny 5ml

                                        Jak przyrządzić sałatkę z ogórka gruntowego

                                        Ogórek kroimy wzdłuż w cienkie paski, skrapiamy oliwą i octem winnym. Zwijamy w ruloniki

                                        Maczanka po krakowsku z karczochem

                                        Składniki na maczankę po krakowsku z karczochem

                                        • policzek wieprzowy 300g
                                          • wytrawne czerwone wino 100ml
                                            • kminek szczypta
                                              • kaszanka 50g
                                                • olej rzepakowy 50ml
                                                  • marchew, seler, pietruszka po 50g
                                                    • pomidor 1szt
                                                      • liść laurowy, ziele angielskie
                                                        • mąka pszenna 100g
                                                          • masło 20g
                                                            • woda ok 50g
                                                              • drożdże 10g
                                                                • sól, cukier szczypta
                                                                  • kurkuma, tymianek szczypta
                                                                    • karczoch 1szt.
                                                                      • bulion warzywny 200ml

                                                                        Jak przyrządzić maczankę po krakowsku z karczochem

                                                                        Policzek obsmażamy na oleju, gdy będzie rumiany dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy czerwone wino, pomidora i kminek. Odparowujemy wino, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

                                                                        Warzywa odcedzamy, sos redukujemy do gęstości. Z mąki, masła, wody, soli, cukru, kurkumy i drożdży zarabiamy ciasto. Ciastu nadajemy kształt kulek wielkości ziemniaka, które faszerujemy kaszanką, pozostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy ok 15 min. w 180 st. C.

                                                                        Karczocha obieramy, wydrążamy środek i gotujemy aldente w bulionie z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem, następnie podsmażamy na maśle.

                                                                        Morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku

                                                                        Składniki na morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku

                                                                        • morele100g
                                                                          • cukier 40g
                                                                            • woda 100g

                                                                              Jak przyrządzić morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku

                                                                              Morele kroimy na pół i gotujemy w syropie z wody i cukru. Gdy są miękkie układamy je na metalowej kratce i wkładamy na 30 min. do piekarnika na 65 st. C.

                                                                              Lody tymiankowe

                                                                              Składniki na lody tymiankowe

                                                                              • mleko wiejskie 500ml
                                                                                • cukier 80g
                                                                                  • jajko 1szt.
                                                                                    • żółtka 5szt.
                                                                                      • kwiaty tymianku

                                                                                        Jak przyrządzić lody tymiankowe

                                                                                        Kwiaty tymianku wrzucamy do mleka, zagotowujemy i odstawiamy na 30 min. Żółtka ucieramy z jakiem i cukrem na kogel-mogel. Przecedzamy mleko, dodajemy do kogla-mogla i podgrzewamy w kąpieli wodnej do 80 st. C. Studzimy i przekładamy do maszyn do lodów.

                                                                                        Makaronik krakowski

                                                                                        Składniki na makaronik krakowski

                                                                                        • cukier 170g
                                                                                          • orzechy włoskie 400g
                                                                                            • mąka pszenna 40g
                                                                                              • białko jajka 125g

                                                                                                Jak przyrządzić makaronik krakowski

                                                                                                Orzechy miksujemy na sypko. Połowę białka zasypujemy cukrem i ubijamy na pianę, dokładamy drugą połowę białka, orzechy, mąka i mieszamy na jednolitą masę. Szprycujemy na blachę i pieczemy 20 min. w 180 st. C.

                                                                                                Morele wrzucamy na patelnie z masłem i cukrem - karmelizujemy je. Podajemy z lodami i pokruszonym makaronikiem.

                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                Kawa mrożona frappe – przepis na upalne dni

                                                                                                Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny

                                                                                                Letnia i świeża kuchnia Mateusza Gesslera. Poznaj przepisy na risotto, krewetki i szparagi

                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości