Okoń nilowy to chuda ryba, z wysoką zawartością białka. Z drugiej strony jest on też źródłem kwasu palmitynowego, zwiększającego poziom "złego" cholesterolu. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować z okonia nilowego, można go jeść pieczonego i smażonego.
Okoń nilowy – cechy morfologiczne i występowanie
Okoń nilowy, czyli lates nilowy (łac. Lates niloticus) to gatunek ryby słodkowodnej należącej do rodziny Latinae . Jego nazwa zwyczajowa to belona afrykańska, bywa też nazywany okoniem Wiktorii, co jest mylącym określeniem, bowiem gatunek ten nie pochodzi z jeziora Wiktorii. Został do niego wprowadzony w latach 50. ubiegłego wieku i stał się przyczyną wymarcia wielu rodzimych gatunków. Należy do najbardziej inwazyjnych gatunków zwierząt. Miejscem bytowania okonia nilowego jest wschodnia, środkowa i zachodnia Afryka. Występuje w Etiopii. Pływa i żeruje w wodach jeziora Turkana i Czad. Można go spotkać w rzece Nil, Kongo, Wolta i Senegal. Nadaremnie jest szukać okonia nilowego w Polsce. Trafia on do nas w postaci filetów.
Jest to srebnołuska ryba o czarnych oczach z jasnożółtym pierścieniem. Jej cechą charakterystyczną jest rozmiar. Jest to jedna z największych ryb słodkowodnych na świecie. Okoń nilowy bije rekordy zarówno w kwestii długości ciała, jak i jego masy. Jest w stanie osiągnąć 2 metry długości i 180–200 kg wagi.
Czy okoń nilowy jest zdrowy?
Okoń nilowy ma chude mięso, przez co nie jest ono kaloryczne jak np. w przypadku powszechnie jedzonego łososia. Stwierdzono, że 100 gram mięsa okonia nilowego jest źródłem 82,4 kcal. Belona afrykańska stanowi również doskonałe źródło białka (ok. 19 g/100 g) i witaminy A (7 μg/100 g). Ponadto w mięsie okonia nilowego zawartość substancji toksycznych jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych. Jednak jak się okazuje, okoń nilowy nie jest tak zdrowy, jak można by początkowo przypuszczać. Jego mięso zawiera mniej kwasów omega-3 niż inne powszechnie jedzone ryby słodkowodne i przy okazji ma w sobie niemałą ilość kwasu palmitynowego (0,13 g/100 g), który może prowadzić do zwiększenia produkcji złego cholesterolu (LDL). Pod tym względem okoń nilowy jest podobny do suma afrykańskiego.
W związku z wątpliwościami co do wartości odżywczej mięsa z belony afrykańskiej sugeruje się, aby spożywać go z umiarem. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji z jedzenia tego produktu. Okoń nilowy to ryba, którą przygotowuje się na wiele sposobów. Osoby będące na diecie redukcyjnej mogą zdecydować się na okonia nilowego pieczonego lub przygotowywanego na parze. Nie mniej smaczny jest lates nilowy z patelni.
Przepis na okonia nilowego smażonego
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 600 g okonia nilowego,
- ⅔ szklanki oleju,
- 1 cytryna,
- 8 łyżek mąki pszennej,
- 10 łyżek pokrojonego kopru,
- 4 łyżki masła,
- ⅔ szklanki śmietany,
- 1 szklanka wywaru z warzyw,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny zalej filet z okonia, oprósz go solą i pieprzem. Następnie odstaw rybę na około kwadrans.
2. Do rondelka włóż masło, gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć koper i smaż go przez chwilę. Następnie zasyp koperek mąką, wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietankę rozprowadzoną wcześniej z mąką, po czym wlej wywar warzywny. Po zagotowaniu dopraw sos według własnych preferencji.
3. Wyjmij rybę z marynaty, pokrój ją na mniejsze kawałki, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie oprósz mąką.
4. Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim rybę z obu stron.
5. Rybę serwuj z sosem koperkowym i puree ziemniaczanym.
Okoń nilowy pieczony – przepis
Składniki (porcja dla 4–5 osób):
- 800 g filetu z okonia nilowego,
- 1 koper włoski,
- 6 ząbków czosnku,
- ⅔ szklanki białego wytrawnego wina,
- ½ szklanki soku z pomarańczy,
- 2 pomarańcze,
- 1 szklanka oliwek czarnych i zielonych,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa.
Przygotowanie:
1. Koper włoski pokrój w cienkie plastry, to samo zrób z miąższem pomarańczy.
2. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj koper włoski i czosnek. Smaż wszystko przez około 4 minuty, po czym wlej wino i gotuj przez minutę. Następnie wlej sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i gotuj 2 minuty. Przelej wszystko do naczynia żaroodpornego.
3. Filety z okonia nilowego oprósz sola i pieprzem, przełóż je do zalewy z koprem włoskim, dodaj 4 łyżki oliwy, plastry pomarańczy, liście laurowe i szklankę oliwek.
4. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20 minut.
5. Danie serwuj z ryżem.
Dlaczego warto jeść ryby?
Zobacz także:
- Czas na zieloną rewolucję na balkonach. Magda Psiuk dokonuje cudów w programie "Rośliny dla zielonych" w TVN Style
- Pewnego dnia usłyszała: "Mamo nie jestem tym, kim myślisz, że jestem". Jak reagować na coming out dziecka?
- Czy poród przez cesarskie cięcie zwiększa ryzyko alergii u dziecka? "Taki maluch styka się zupełnie innymi bakteriami"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: The Image Bank RF