Przepisy kulinarne

Łosoś, okoń i wędzona sieja

Czy przypadną Wam do smaku dania przygotowane według przepisów Bogdana Gałązki?

Łosoś serwowany na grillowanych gruszkach

Składniki:


1 kg łososia (filet)


100 ml oliwy chili


sól, pieprz


4 gruszki obrane i przekrojone na pół


50 ml oliwy


50 g masła


50 g białej rzepy


50 g buraków


50 g marchwi


2 szalotki drobno posiekane


20 ml octu winnego lub ryżowego


10 g brązowego cukru



Przygotowanie:

Filet pociąć na 200 g porcje. Posolić, popieprzyć i natrzeć olejem chili. Rozgrzać patelnie z oliwą i odrobiną masła. Smażyć fileta po 3 min na każdej ze stron. Rozgrzać masło na patelni grillowej obsmażyć gruszki na każdej stronie na złoty kolor. Ułożyć filet z łososia na gruszkach. Posiekaną cebulkę zalać 25 g octu winnego dodać cukier i dobrze wymieszać. Polać rybę cebulką i octem. Utrzeć marchew, rzepę i buraki jako dekoracja talerza.



Okoń morski w lemonkowym sosie z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami

Składniki:


8 filetów okonia morskiego


150 g pasty miso


100 ml klaryfikowanego masła


25 ml sosu sojowego


25 ml soku z lemonki


50 g jaśminowego ryżu


1 ogórek


100 ml oliwy


50 g masła


sól, pieprz


Sos:


Połączyć sok z lemonki z sosem sojowym dodać odrobinę wody jeśli za kawony lub słony.



Ryba:


Oprószyć filety solą i pieprzem. Wewnętrzna stronę nasmarować pasto miso Przykryć drugim kawałkiem.. Posmarować rybę odrobina oliwy. Rozgrzać piec do 180 C piec rybę ok. 20 min. Ogórek pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu po 2 plastry. Na carpacio z ogórka położyć rybę polać klasyfikowanym masłem, sosem z lemonki i położyć po 3 plastry trufli. Serwować z jaśminowym ryżem czarną rzepą i owocami.



Wędzona sieja z guacamoli, serwowana na gruzińskim arbuzie, sorbetem z czerwonej porzeczki i liściach rukoli

Składniki:


3 wędzone sieje


3 dojrzałe awokado


1 pęczek posiekanej kolendry


2 ząbki czosnku


2 papryczki chilli


1 lemonka


250 g arbuza


10 g kardamonu


25 g sorbetu z czerwonej porzeczki


150 g rukoli


200 g porzeczek



Przygotowanie:

Obrać awokado wyjąć pestkę pognieść widelcem na jednolitą masę. Dodać posiekaną kolendrę, sok z lemonki, czosnek sól, pieprz papryczki chilli. Z ryby wyjąć ości i pokroić na małe kawałki. Arbuz pokroić na kwadraty i usunąć pestki. Ułożyć na talerzy arbuz , rybę, sałatę, skropić wszystko cytryną i posypać kardamonem. Wszystko udekorować sorbetem z porzeczki i lekko polać octem balsamicznym. Porzeczki zmiksować dodać odrobinę miodu, mięty, 100 ml wody i odstawić na 2 godz do zamrażarki. Sorbet na wpół zamrożony wymieszać widelcem. Czynność powtórzyć dwukrotnie i odstawić do całkowitego zamrożenia.



Tarta orzechowo–migdałowa

Składniki:


150 g mąki


120 g masła


20 g cukru pudru


3 żółtka


20 ml lodowatej wody


3 jajka


100 ml miodu


100 g masła


400 g orzechów, migdałów



Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy masło, jajka, cukier waniliowy i wszystko ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Formę do tarty smarujemy olejem i wykładamy ciastem nie zapominając o brzegach. Na wierzch wysypujemy fasolę lub groch. Widelcem robimy kilka otworów. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C i zapiekamy ciasto przez 15 min. Masło rozpuszczamy dodajemy miód, jajka, orzechy wszystko mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 min.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0