Zielone kulki o kwaskowo-słodkim smaku zawierają wiele składników cennych dla zdrowia. Jeśli interesują cię szczegółowe informacje dotyczące tego owocu, w tym zasady jego uprawy - sprawdź artykuł, w którym piszemy o tym.
Proste ciasto z agrestem i budyniem - przepis
Poniższy przepis to idealna propozycja na pyszny, letni, agrestowy deser, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Składniki na proste ciasto z agrestem i budyniem:
- 0,5 kg agrestu
- szklanka mąki
- 0,5 kostki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
Jak przygotować proste ciasto z agrestem i budyniem:
- Masło posiekać z mąką i ćwiercią szklanki cukru, dodać żółtka i całość zagnieść.
- Włożyć ciasto do zamrażarki na 15 minut.
- Następnie przygotować farsz: agrest umyć, usunąć szypułki, pokroić zielone kulki na mniejsze kawałki.
- Budyń śmietankowy ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z pokrojonym agrestem.
- Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Całe ponakłuwać widelcem. Samo ciasto podpiec w 220 st. C przez 10 minut.
- Na podpieczonym spód wyłożyć masę agrestowo-budyniową.
- Białka ubić z pozostałym cukrem i powstałą pianą przykryć całą tartę.
- Ciasto zapiekać w 180 st. C przez 15-20 minut.
- Jeść i cieszyć się z agrestu, póki jest.
Smacznego!
Ciasto z agrestem i kruszonką
Składniki na ciasto z agrestem i kruszonką:
- 300 g mąki pszennej
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szklanka brązowego cukru
Jak przygotować ciasto z agrestem i kruszonką:
- Do naczynia wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami z mąką. Powinno przypominać kruszonkę. Wsypać cukier wanilinowy i 5 łyżek brązowego cukru, a następnie całość wyrobić na kruszonkę.
- Spód formy do pieczenia (23 cm) wyłożyć papierem. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego. Następnie delikatnie wklepać je w dno formy.
- Podpiec przez 15 minut w 180 st. C.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i na nie wysypać agrest, a następnie posypać go 3 łyżkami cukru i pozostałą kruszonką.
- Ciasto z agrestem ponownie włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 35 minut w tej samej temperaturze do momentu, aż stanie się złote i pyszne.
- Poczekać aż wystygnie i jeść! Ciasto świetnie smakuje z lodami.
Zobacz też:
Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami
Cherimoya – najsmaczniejszy owoc świata?
Rambutan – właściwości i smak egzotycznego owocu
Zobacz video: Mikołaj Rey na tropie agrestu
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: