Przepis na błyskawiczny ramen z Tiktoka

ramen
Lisovskaya Natalia/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Ramen to klasyczna potrawa kuchni japońskiej, która w ostatnich latach zyskała olbrzymią popularność w wielu częściach świata, w tym w Polsce. Kolejne sposoby na jej przygotowanie stają się hitem. Podobnie z prostym przepisem poniżej.

Aplikacja TikTok jest pełna kulinarnych eksperymentów i ciekawych propozycji. Ramen to klasyczna, japońska potrawa, której różne wersje również trafiają na TikTok. Ostatnio hitem stała się prosta, szybka receptura. Film pokazujący cały proces został obejrzany już ponad 3 miliony razy. Przygotowanie tego ramenu nie zajmie więcej niż 20 minut.

Domowy ramen z TikToka - prosty przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ramen,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 cebula dymka.

Przygotowanie:

  1. Makaron ramen gotować w wodzie około 5 minut. Po tym czasie odcedzić, ale zostawić około 200 ml wody, w której się gotował.
  2. Patelnię rozgrzać, roztopić na niej masło. Dodać paprykę, pokrojoną cebulę, wodę, na końcu cukier brązowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Na patelnię dodać makaron. Ponownie wymieszać.
  4. Następnie wbić jajko i wymieszać z makaronem. Dolać wodę po makaronie. Całość wymieszać i przelać do miski.

Zobacz także inne triki japońskiej kuchni:

Zobacz wideo: Jak zrobić ramen?

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości