Aplikacja TikTok jest pełna kulinarnych eksperymentów i ciekawych propozycji. Ramen to klasyczna, japońska potrawa, której różne wersje również trafiają na TikTok. Ostatnio hitem stała się prosta, szybka receptura. Film pokazujący cały proces został obejrzany już ponad 3 miliony razy. Przygotowanie tego ramenu nie zajmie więcej niż 20 minut.
Domowy ramen z TikToka - prosty przepis
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ramen,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki,
- 2 łyżki wody,
- 1 cebula dymka.
Przygotowanie:
- Makaron ramen gotować w wodzie około 5 minut. Po tym czasie odcedzić, ale zostawić około 200 ml wody, w której się gotował.
- Patelnię rozgrzać, roztopić na niej masło. Dodać paprykę, pokrojoną cebulę, wodę, na końcu cukier brązowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
- Na patelnię dodać makaron. Ponownie wymieszać.
- Następnie wbić jajko i wymieszać z makaronem. Dolać wodę po makaronie. Całość wymieszać i przelać do miski.
Zobacz także inne triki japońskiej kuchni:
- W jaki sposób spożywa się ramen zgodnie z zasadami japońskiej kultury?
- Zupa japońska – przepis. Rodzaje tradycyjnych zup japońskich
- Jedzenie pałeczkami – instrukcja krok po kroku
Zobacz wideo: Jak zrobić ramen?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: