Sernik z morelami i ciasto drożdżowe z kurczakiem. Pyszne dania na piątek trzynastego

Andrzej Polan

Piątek trzynastego wcale nie musi być zły. My postanowimy go Państwu odczarować. A w zasadzie zrobi to Andrzej Polan w swojej słonecznej kuchni, który przygotował dla nas: ciasto drożdżowe z kukurydzą, kurczakiem i serem, schab i sernik z morelami.

Ciasto drożdżowe z kukurydzą, kurczakiem i serem

Składniki na ciasto drożdżowe:
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 200 ml oleju
  • łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g drożdży
Pozostałe składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 puszki kukurydzy
  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 4 kolby kukurydzy
  • 200 g sera cheddar
  • 200 g sera mozzarella
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz, sól, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir
Jak przygotować ciasto drożdżowe:
Ciasto: z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso oprószamy przyprawami, obsmażamy na maśle na złoty kolor, dociągamy w piecu. Kroimy w drobną kostkę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy sery, kukurydzę oraz mięso. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy farsz. Pieczemy w 200 st. C przez około 30 minut.

Słoneczny schab

Składniki na schab:
  • 4 żółte papryki
  • cebula
  • 1 kg schabu
  • pęczek szczypiorku
  • 300 g pieczarek
  • 200 g groszku zielonego
  • 200 g sera żółtego w plastrach
  • 200 g sera mimolette w plastrach
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, kminek mielony, oregano
Jak przygotować schab:
Schab przyprawiamy, obsmażamy i dusimy do miękkości wraz ze szczypiorkiem. Upieczony rwiemy widelcem na kawałki. Papryki przekrawamy na połówki. Mięso porwane przesmażamy raz jeszcze na maśle, dodajemy groszek zielony, pieczarki. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Papryki wypełniamy farszem, przykrywamy naprzemiennie serami i wstawiamy do pieczenia.

Sernik z morelami

Składniki na sernik z morelami:
  • 1 kg sera białego
  • 4 jajka
  • 70 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 120 g masła
  • 1 kg renklody
  • 1 kg morel dojrzałych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 op. herbatników
  • 40 g masła
  • czekolada gorzka
Jak przygotować sernik z morelami:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser biały, jajka i na koniec mąkę. Renklody przesmażamy na patelni, morele przekrawamy na połówki. 2-3 łyżki przesmażonych śliwek dodajemy do sera. Herbatniki miksujemy, dodajemy masło rozpuszczone i startą czekoladę. Ser wylewamy do tortownicy na podpieczony spód, wykładamy morele, pieczemy około godziny w 160 st. C. Po upieczeniu smarujemy konfiturą z renklod.
Zobacz także:
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan
Pozostałe wiadomości