Sernik z morelami i ciasto drożdżowe z kurczakiem. Pyszne dania na piątek trzynastego

Andrzej Polan
Tomasz Urbanek / East News
Piątek trzynastego wcale nie musi być zły. My postanowimy go Państwu odczarować. A w zasadzie zrobi to Andrzej Polan w swojej słonecznej kuchni, który przygotował dla nas: ciasto drożdżowe z kukurydzą, kurczakiem i serem, schab i sernik z morelami.

Ciasto drożdżowe z kukurydzą, kurczakiem i serem

Składniki na ciasto drożdżowe:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
    • 300 ml mleka
      • 150 ml wody
        • 200 ml oleju
          • łyżka soli
            • 2 łyżki cukru
              • 100 g drożdży

                Pozostałe składniki:

                • 2 piersi z kurczaka
                  • 3 puszki kukurydzy
                    • 200 ml śmietanki 36 proc.
                      • 4 kolby kukurydzy
                        • 200 g sera cheddar
                          • 200 g sera mozzarella
                            • masło klarowane do smażenia
                              • pieprz, sól, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir

                                Jak przygotować ciasto drożdżowe:

                                Ciasto: z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.

                                Mięso oprószamy przyprawami, obsmażamy na maśle na złoty kolor, dociągamy w piecu. Kroimy w drobną kostkę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy sery, kukurydzę oraz mięso. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy farsz. Pieczemy w 200 st. C przez około 30 minut.

                                Słoneczny schab

                                Składniki na schab:

                                • 4 żółte papryki
                                  • cebula
                                    • 1 kg schabu
                                      • pęczek szczypiorku
                                        • 300 g pieczarek
                                          • 200 g groszku zielonego
                                            • 200 g sera żółtego w plastrach
                                              • 200 g sera mimolette w plastrach
                                                • masło klarowane do smażenia
                                                  • sól, pieprz, kminek mielony, oregano

                                                    Jak przygotować schab:

                                                    Schab przyprawiamy, obsmażamy i dusimy do miękkości wraz ze szczypiorkiem. Upieczony rwiemy widelcem na kawałki. Papryki przekrawamy na połówki. Mięso porwane przesmażamy raz jeszcze na maśle, dodajemy groszek zielony, pieczarki. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Papryki wypełniamy farszem, przykrywamy naprzemiennie serami i wstawiamy do pieczenia.

                                                    Sernik z morelami

                                                    Składniki na sernik z morelami:

                                                    • 1 kg sera białego
                                                      • 4 jajka
                                                        • 70 g mąki
                                                          • 100 g cukru
                                                            • 2 cukry wanilinowe
                                                              • 120 g masła
                                                                • 1 kg renklody
                                                                  • 1 kg morel dojrzałych
                                                                    • 2 łyżki miodu
                                                                      • 2 op. herbatników
                                                                        • 40 g masła
                                                                          • czekolada gorzka

                                                                            Jak przygotować sernik z morelami:

                                                                            Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser biały, jajka i na koniec mąkę. Renklody przesmażamy na patelni, morele przekrawamy na połówki. 2-3 łyżki przesmażonych śliwek dodajemy do sera. Herbatniki miksujemy, dodajemy masło rozpuszczone i startą czekoladę. Ser wylewamy do tortownicy na podpieczony spód, wykładamy morele, pieczemy około godziny w 160 st. C. Po upieczeniu smarujemy konfiturą z renklod.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Tofucznica, czyli jajecznica z tofu

                                                                            Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie

                                                                            Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami

                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana