Gofry pachnące świeżymi owocami to smak, który wielu z nas kojarzy się z beztroskimi chwilami – nad morzem, w górach, na piknikach. Dlatego w przededniu majówki razem z Bartkiem Boratynem wprowadzimy trochę tej wiosennej, radosnej atmosfery – sami upieczemy gofry i damy się porwać tej słodkiej majówkowej chwili.
Gofry Bartka Boratyna - przepis
Składniki na gofry:
- 180 g mąki pszennej (szklanka i łyżka),
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła (roztopionego),
- 230 ml mleka (mleka),
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej),
- łyżka cukru pudru,
- łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier W średniej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trzeciej misce mieszamy mleko, żółtka i cukier waniliowy. Wlewamy do miski z mąką i mieszamy aż nie będzie śladów mąki. Dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Do całej mieszanki dodajemy połowę ubitych białek. Delikatnie mieszamy, aby poluzować masę. Powtarzamy z resztą masy aż całość będzie połączona. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry ok. 6 min. w zależności od gofrownicy. Podajemy gofry z bitą śmietaną i truskawkami lub posypane cukrem pudrem.
Bita śmietana: do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, cukier puder i waniliowy, i ubijamy, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo przyspieszamy, aż śmietana się ubije.
Domowa frużelina Bartka Boratyna
Składniki:
- 250 g owoców, świeżych lub mrożonych,
- 3 łyżki cukru (w zależności od owoców),
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody.
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku mieszamy owoce z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, a następnie dobrze mieszamy. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Zobacz także:
- Gofry nie tylko jako deser. Sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i kolację
- Gofry bez mleka i bez glutenu – najlepsze i sprawdzone przepisy na zdrowy deser
- Przepisy Ani Starmach na gofry w różnych wersjach: belgijskie, czekoladowe, kokosowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News