Przygotuj gofry z Bartkiem Boratynem i poczuj powiew lata

Gofry z napojem owsianym
Gofry z napojem owsianym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Gofry pachnące świeżymi owocami to smak, który wielu z nas kojarzy się z beztroskimi chwilami – nad morzem, w górach, na piknikach. Dlatego w przededniu majówki razem z Bartkiem Boratynem wprowadzimy trochę tej wiosennej, radosnej atmosfery – sami upieczemy gofry i damy się porwać tej słodkiej majówkowej chwili.

Gofry Bartka Boratyna - przepis

Składniki na gofry:

  • 180 g mąki pszennej (szklanka i łyżka),
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła (roztopionego),
  • 230 ml mleka (mleka),
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej),
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier W średniej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trzeciej misce mieszamy mleko, żółtka i cukier waniliowy. Wlewamy do miski z mąką i mieszamy aż nie będzie śladów mąki. Dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Do całej mieszanki dodajemy połowę ubitych białek. Delikatnie mieszamy, aby poluzować masę. Powtarzamy z resztą masy aż całość będzie połączona. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry ok. 6 min. w zależności od gofrownicy. Podajemy gofry z bitą śmietaną i truskawkami lub posypane cukrem pudrem.

Bita śmietana: do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, cukier puder i waniliowy, i ubijamy, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo przyspieszamy, aż śmietana się ubije.

Domowa frużelina Bartka Boratyna

Składniki:

  • 250 g owoców, świeżych lub mrożonych,
  • 3 łyżki cukru (w zależności od owoców),
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody.

Sposób przygotowania:

W małym garnuszku mieszamy owoce z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, a następnie dobrze mieszamy. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości