Azja na talerzu. Jak przemycić akcenty z Bliskiego Wschodu do polskiej kuchni?

Azja na talerzu. Jak przemycić akcenty z Bliskiego Wschodu do polskiej kuchni?
Kluski nigdy już nie będą takie same
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni azjatyckiej kochają się miłośnicy wyrazistych potraw. Jak połączyć ją z polskimi tradycjami? Odpowiedzi na to pytanie udzielili w Dzień Dobry TVN Basia Starecka, dziennikarka i blogerka kulinarna oraz Piotr Bruś-Klepacki, zawodowy kucharz.
Artykuł w skrócie:
  • Kuchnia azjatycka zdobyła serca smakoszy na całym świecie, również w Polsce. W programie Dzień Dobry TVN o jej połączeniu z polską tradycją opowiedzieli dziennikarka Basia Starecka i kucharz Piotr Bruś-Klepacki
  • Basia Starecka przyznała, że gotuje głównie po polsku, ale z azjatyckimi akcentami. Nazwała to "azjatyzowaniem" kuchni - nie jest to autentyczna kuchnia azjatycka, lecz twórcze jej wykorzystanie
  • Podczas programu para zaprezentowała dania ze swojego pierwszego e-booka kulinarnego. Zawiera on ulubione, domowe przepisy Basi i Piotra oraz ich opowieści z podróży po Azji

Dlaczego Polacy tak lubią kuchnię azjatycką?

Wielu Polaków ceni sobie kuchnię azjatycką.

- Myślę, że ta skłonność bierze się z ciekawości, bo długo byliśmy zamknięci na świat, a kiedy on się wreszcie otworzył, to kuchnia wietnamska była jedną z takich pierwszych zagranicznych, którą można było spróbować. [...] Byliśmy wygłodniali takiego smaku - zdradziła Basia Starecka.

Dodała, że ona i jej partner także lubują się w kuchni azjatyckiej.

- Na co dzień gotujemy raczej po polsku, ale tę naszą kuchnię "azjatyzujemy". To słowo to jest taki wytrych, bo to nie jest autentyczność - powiedziała.

Polskie przepisy z azjatyckim twistem

Goszcząc w Dzień Dobry TVN, para miłośników kuchni azjatyckiej zaprezentowała widzom kilka potraw ze swojego pierwszego e-booka, będącego kompilacją ich ulubionych, dotąd niepublikowanych, domowych przepisów oraz anegdot i ciekawostek spisanych w trakcie podróży do Azji.

- Śmiejemy się, że ten e-book to jest taki pamiętnik kulinarny polskiej babci, która pojechała na wakacje do Azji, coś tam podpatrzyła i te proste kluski zaczęła azjatyzować - podkreśliła Basia Starecka.

Wśród dań, które kucharze pokazali widzom, znalazły się m.in. kluski sezamowe z sosem orzechowym oraz koreański rosół z kiełków.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości