- Kuchnia azjatycka zdobyła serca smakoszy na całym świecie, również w Polsce. W programie Dzień Dobry TVN o jej połączeniu z polską tradycją opowiedzieli dziennikarka Basia Starecka i kucharz Piotr Bruś-Klepacki
- Basia Starecka przyznała, że gotuje głównie po polsku, ale z azjatyckimi akcentami. Nazwała to "azjatyzowaniem" kuchni - nie jest to autentyczna kuchnia azjatycka, lecz twórcze jej wykorzystanie
- Podczas programu para zaprezentowała dania ze swojego pierwszego e-booka kulinarnego. Zawiera on ulubione, domowe przepisy Basi i Piotra oraz ich opowieści z podróży po Azji
Dlaczego Polacy tak lubią kuchnię azjatycką?
Wielu Polaków ceni sobie kuchnię azjatycką.
- Myślę, że ta skłonność bierze się z ciekawości, bo długo byliśmy zamknięci na świat, a kiedy on się wreszcie otworzył, to kuchnia wietnamska była jedną z takich pierwszych zagranicznych, którą można było spróbować. [...] Byliśmy wygłodniali takiego smaku - zdradziła Basia Starecka.
Dodała, że ona i jej partner także lubują się w kuchni azjatyckiej.
- Na co dzień gotujemy raczej po polsku, ale tę naszą kuchnię "azjatyzujemy". To słowo to jest taki wytrych, bo to nie jest autentyczność - powiedziała.
Polskie przepisy z azjatyckim twistem
Goszcząc w Dzień Dobry TVN, para miłośników kuchni azjatyckiej zaprezentowała widzom kilka potraw ze swojego pierwszego e-booka, będącego kompilacją ich ulubionych, dotąd niepublikowanych, domowych przepisów oraz anegdot i ciekawostek spisanych w trakcie podróży do Azji.
- Śmiejemy się, że ten e-book to jest taki pamiętnik kulinarny polskiej babci, która pojechała na wakacje do Azji, coś tam podpatrzyła i te proste kluski zaczęła azjatyzować - podkreśliła Basia Starecka.
Wśród dań, które kucharze pokazali widzom, znalazły się m.in. kluski sezamowe z sosem orzechowym oraz koreański rosół z kiełków.
Zobacz także:
- Zrób cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego. To idealny wypiek dla każdej jesieniary
- Co zrobić z bakłażana? Pomysł Rozkosznego zachwycił internautów: "Więcej takich przepisów"
- Słoneczna tarta mango według Rozkosznego. "Mogłaby spokojnie zastąpić mazurka na wielkanocnym stole"
Autor: Aleksandra Kokot
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News