Zrób cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego. To idealny wypiek dla każdej jesieniary

Cynamonki, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego. Idealny wypiek dla każdej jesieniary
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Cynamonki, czyli małe, puszyste bułeczki, które uwodzą swoim zapachem i smakiem, są idealne na chłodne poranki czy popołudniową kawę z przyjaciółką. Doskonale sprawdzą się też jako przekąska dla prawdziwej jesieniary, gdyż pasują też do kubka gorącej herbaty. Swój przepis na nie zaprezentował Michał "Rozkoszny" Korkosz. Sprawdź, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20240117_Rozkoszny_REP
Rozkoszne gotowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Puchate cynamonki - przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pyszne cynamonki. To prosty i efektowny wypiek, w sam raz na jesień.

- Próbowaliście już ich? Bardzo puchate cynamonki z kremem pomarańczowym biją wszelkie rozkoszne rekordy popularności, wypełniając wasze domy zapachem ciasta drożdżowego, cynamonu i palonego masła - czytamy w poście. Bloger zaprezentował też zdjęcia wypieków zrobionych przez jego obserwujących, a także komentarze, w których wychwalają oni wyjątkowy przepis na te słodkości. Zachęcamy do zrobienia ich samodzielnie. Przepis znajdziecie poniżej.

Cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego

Składniki na ciasto:

  • szklanka (240 ml) pełnotłustego mleka lub napoju roślinnego,
  • 2 i 3/4 szklanki (360 g) mąki pszennej typ 550,
  • żółtko z dużego jajka,
  • saszetka (7 g) drożdży instant,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru trzcinowego,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej.

Składniki na glazurę:

  • jajko,
  • łyżka mleka lub napoju roślinnego.

Składniki na krem pomarańczowy:

  • mała pomarańcza,
  • małe opakowanie (250 g) mascarpone,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

W średnim rondlu wymieszaj 3/4 szklanki (180 ml) mleka i 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej. Zagotuj, cały czas mieszając rózgą, aby pozbyć się grudek. Od razu po zagotowaniu zdejmij z ognia. To japońska zasmażka tangzhong, dzięki której cynamonki będą bardziej puszyste. Odstaw całość do wystygnięcia. Potem wlej pozostałe 1/4 szklanki (60 ml) mleka i dodaj żółtko, a następnie dokładnie wymieszaj.

W misce miksera połącz pozostałe 2 1/2 szklanki (330 g) mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Dodaj do tego zasmażkę tangzhong i wymieszaj łyżką do połączenia. Wyrabiaj na małej mocy, aż ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie rwało się po rozciągnięciu. Kontynuując wyrabianie, zacznij dodawać masło, łyżeczka po łyżeczce, aż ciasto całkowicie je wchłonie (przez 7-8 minut). Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 60 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Roztop masło na patelni na umiarkowanej mocy i gotuj je, aż stanie się bursztynowe i nabierze orzechowego zapachu. Powinno to trwać około 6-8 minut. Potem zdejmij z ognia i dodaj cynamon, a następnie cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą.

Wyłóż ciasto drożdżowe na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Potem wyłóż krem cynamonowy, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Zaczynając od krótszego brzegu, zroluj ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej. Odetnij krańce, a resztę rulonu pokrój na 6 równych kawałków. Przełóż je do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, spiralkami ku górze (jedno w środku i 5 dookoła). Posmaruj cynamonki glazurą z jajka roztrzepanego z łyżką mleka. Na końcu przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, aż wyraźnie się napuszą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Posmaruj cynamonki raz jeszcze glazurą. Potem piecz, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor, przez około 25-30 minut.

W międzyczasie zetrzyj 2 łyżeczki skórki pomarańczowej i wyciśnij 2 łyżki soku. Wymieszaj mascarpone z sokiem pomarańczowym, łyżeczką startej skórki, miodem i solą. Po 5-10 minutach od wyjęcia cynamonek z pieca, posmaruj je kremem pomarańczowym. Ozdób pozostałą skórką z pomarańczy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości