Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puchate cynamonki - przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pyszne cynamonki. To prosty i efektowny wypiek, w sam raz na jesień.
- Próbowaliście już ich? Bardzo puchate cynamonki z kremem pomarańczowym biją wszelkie rozkoszne rekordy popularności, wypełniając wasze domy zapachem ciasta drożdżowego, cynamonu i palonego masła - czytamy w poście. Bloger zaprezentował też zdjęcia wypieków zrobionych przez jego obserwujących, a także komentarze, w których wychwalają oni wyjątkowy przepis na te słodkości. Zachęcamy do zrobienia ich samodzielnie. Przepis znajdziecie poniżej.
Cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego
Składniki na ciasto:
- szklanka (240 ml) pełnotłustego mleka lub napoju roślinnego,
- 2 i 3/4 szklanki (360 g) mąki pszennej typ 550,
- żółtko z dużego jajka,
- saszetka (7 g) drożdży instant,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej.
Składniki na nadzienie:
- 100 g masła,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1/2 szklanki (100 g) cukru trzcinowego,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej.
Składniki na glazurę:
- jajko,
- łyżka mleka lub napoju roślinnego.
Składniki na krem pomarańczowy:
- mała pomarańcza,
- małe opakowanie (250 g) mascarpone,
- 2 łyżki miodu,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej.
Przygotowanie:
W średnim rondlu wymieszaj 3/4 szklanki (180 ml) mleka i 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej. Zagotuj, cały czas mieszając rózgą, aby pozbyć się grudek. Od razu po zagotowaniu zdejmij z ognia. To japońska zasmażka tangzhong, dzięki której cynamonki będą bardziej puszyste. Odstaw całość do wystygnięcia. Potem wlej pozostałe 1/4 szklanki (60 ml) mleka i dodaj żółtko, a następnie dokładnie wymieszaj.
W misce miksera połącz pozostałe 2 1/2 szklanki (330 g) mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Dodaj do tego zasmażkę tangzhong i wymieszaj łyżką do połączenia. Wyrabiaj na małej mocy, aż ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie rwało się po rozciągnięciu. Kontynuując wyrabianie, zacznij dodawać masło, łyżeczka po łyżeczce, aż ciasto całkowicie je wchłonie (przez 7-8 minut). Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 60 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Roztop masło na patelni na umiarkowanej mocy i gotuj je, aż stanie się bursztynowe i nabierze orzechowego zapachu. Powinno to trwać około 6-8 minut. Potem zdejmij z ognia i dodaj cynamon, a następnie cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą.
Wyłóż ciasto drożdżowe na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Potem wyłóż krem cynamonowy, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Zaczynając od krótszego brzegu, zroluj ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej. Odetnij krańce, a resztę rulonu pokrój na 6 równych kawałków. Przełóż je do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, spiralkami ku górze (jedno w środku i 5 dookoła). Posmaruj cynamonki glazurą z jajka roztrzepanego z łyżką mleka. Na końcu przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, aż wyraźnie się napuszą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Posmaruj cynamonki raz jeszcze glazurą. Potem piecz, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor, przez około 25-30 minut.
W międzyczasie zetrzyj 2 łyżeczki skórki pomarańczowej i wyciśnij 2 łyżki soku. Wymieszaj mascarpone z sokiem pomarańczowym, łyżeczką startej skórki, miodem i solą. Po 5-10 minutach od wyjęcia cynamonek z pieca, posmaruj je kremem pomarańczowym. Ozdób pozostałą skórką z pomarańczy.
Zobacz także:
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
- Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"
- Rozkoszny i jego beza idealna. "Dodajemy sekretny składnik"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN