Pierwsza Komunia Święta to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu dziecka i jego rodziny. Warto więc zadbać, by każdy element tego dnia był dopracowany w najdrobniejszym szczególe. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował przepis na tort komunijny, który idealnie wpisuje się w charakter tej uroczystości - jest subtelny, elegancki i niezawodnie pyszny.
Sprawdź, jak wykonać taki tort i udekorować go owocami oraz kwiatami. Przepis poniżej.
Tort komunijny - przepis Bartka Boratyna
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 160 g cukru,
- 200 g mąki pszennej typ 450,
- opcjonalnie - 100 g rozpuszczonego masła.
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka ubijamy z cukrem do powstania gładkiej, bladej masy. Gdy jajka są ubite na puszystą masę, stopniowo w 3 partiach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, by nam ciasto nie opadło. Na samym końcu wlewamy rozpuszczone ciepłe masło i mieszamy do połączenia składników. Wyścielamy foremkę o średnicy 18 lub 20 cm papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.
Składniki na krem do biszkoptu:
- 150 g masła w temp. pokojowej,
- 200 g cukru pudru,
- 450 g serka kanapkowego.
Przygotowanie kremu:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy rózgą w robocie kuchennym na puszystą masę. Po ubiciu dodajemy serek, całość dalej ubijamy przez około 5 minut. Potem przekładamy wystudzony biszkopt, opcjonalnie nasączając go wcześniej. Na krem układamy ulubione owoce i przykrywamy kolejnym biszkoptem.
Składniki na tynk do tortu:
- 200 g białek w temperaturze pokojowej,
- 400 g cukru białego,
- 400 g masła w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie tynku:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier w białkach, ciągle mieszając, by białka się nie przypaliły, przez około 10 minut na małym ogniu. Gdy cukier w białkach całkowicie się rozpuści, gorący płyn przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy bezę szwajcarską. Gdy beza pięknie nam się ubije, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, pokrojone w mniejsze kosteczki. Dodajemy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia się masła w kremie. Kiedy masa zaczyna nam się ważyć, jest to bardzo dobry znak, ponieważ krem jest już prawie gotowy. Rózgę zmieniamy na końcówkę typu łopata i na wolnych obrotach mieszamy nasz tynk, aby uszło z niego powietrze. Gotowy tynk możemy dowolnie barwić barwnikami spożywczymi, a potem nałożyć na tort.
Dodatki:
- truskawki,
- maliny,
- borówki,
- świeża mięta,
- barwniki spożywcze żelowe - fioletowy i różowy,
- kilka białych róż,
- 6-8 dużych goździków - białe lub ecru,
- zielone listki, na przykład eukaliptus,
- 2 santini zielone,
- 2-3 białe eustomy.
Zobacz także:
- Tort komunijny. Jak go zrobić samodzielnie? Przepis krok po kroku
- Komunijny tort z owocami - przepis Bartka Boratyna
- Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News