Podkreśl wyjątkowość chwili idealnym wypiekiem. Zrób tort komunijny według przepisu Bartka Boratyna

Tort komunijny z przepisu Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bartek Boratyn wyczaruje zjawiskowe torty na komunię
Bartek Boratyn wyczaruje zjawiskowe torty na komunię
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Pierwsza Komunia Święta to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu dziecka i jego rodziny. Warto więc zadbać, by każdy element tego dnia był dopracowany w najdrobniejszym szczególe. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował przepis na tort komunijny, który idealnie wpisuje się w charakter tej uroczystości - jest subtelny, elegancki i niezawodnie pyszny.

Sprawdź, jak wykonać taki tort i udekorować go owocami oraz kwiatami. Przepis poniżej.

Tort komunijny - przepis Bartka Boratyna

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej typ 450,
  • opcjonalnie - 100 g rozpuszczonego masła.

Przygotowanie biszkoptu:

Jajka ubijamy z cukrem do powstania gładkiej, bladej masy. Gdy jajka są ubite na puszystą masę, stopniowo w 3 partiach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, by nam ciasto nie opadło. Na samym końcu wlewamy rozpuszczone ciepłe masło i mieszamy do połączenia składników. Wyścielamy foremkę o średnicy 18 lub 20 cm papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.

Składniki na krem do biszkoptu:

  • 150 g masła w temp. pokojowej,
  • 200 g cukru pudru,
  • 450 g serka kanapkowego.

Przygotowanie kremu:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy rózgą w robocie kuchennym na puszystą masę. Po ubiciu dodajemy serek, całość dalej ubijamy przez około 5 minut. Potem przekładamy wystudzony biszkopt, opcjonalnie nasączając go wcześniej. Na krem układamy ulubione owoce i przykrywamy kolejnym biszkoptem.

Tort komunijny z przepisu Bartka Boratyna
Tort komunijny z przepisu Bartka Boratyna
Tort komunijny z przepisu Bartka Boratyna
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na tynk do tortu:

  • 200 g białek w temperaturze pokojowej,
  • 400 g cukru białego,
  • 400 g masła w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie tynku:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier w białkach, ciągle mieszając, by białka się nie przypaliły, przez około 10 minut na małym ogniu. Gdy cukier w białkach całkowicie się rozpuści, gorący płyn przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy bezę szwajcarską. Gdy beza pięknie nam się ubije, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, pokrojone w mniejsze kosteczki. Dodajemy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia się masła w kremie. Kiedy masa zaczyna nam się ważyć, jest to bardzo dobry znak, ponieważ krem jest już prawie gotowy. Rózgę zmieniamy na końcówkę typu łopata i na wolnych obrotach mieszamy nasz tynk, aby uszło z niego powietrze. Gotowy tynk możemy dowolnie barwić barwnikami spożywczymi, a potem nałożyć na tort.

Tort komunijny z przepisu Bartka Boratyna
Tort komunijny z przepisu Bartka Boratyna
Tort komunijny z przepisu Bartka Boratyna
Źródło: Anita Walczewska/East News

Dodatki:

  • truskawki,
  • maliny,
  • borówki,
  • świeża mięta,
  • barwniki spożywcze żelowe - fioletowy i różowy,
  • kilka białych róż,
  • 6-8 dużych goździków - białe lub ecru,
  • zielone listki, na przykład eukaliptus,
  • 2 santini zielone,
  • 2-3 białe eustomy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości