Tort komunijny. Jak go zrobić samodzielnie? Przepis krok po kroku [WIDEO]

Sezon komunijny w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN - Urszi, blogerka i właścicielka cukierni pokazała jak włąsnoręcznie przygotować efektowny i smaczny tort komunijny. Poznajcie jej przepis i zobaczcie jak zrobić tort - krok po kroku!

BISZKOPT

Zobacz też: Życzenia komunijne dla dziewczynki i chłopca. Jak je składać i czy warto wykorzystywać cytaty? >>>

Biszkopt pieczemy dzień przed przełożeniem

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek
  • 160 g mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 g proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie wanilia lub cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 150°C, termoobieg, grzanie góra-dół. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem dokładnie w ten sam sposób jak w przypadku białej pavlova, powoli, dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści, cały czas miksując, dodaj żółtka i po minucie wyłącz. Mąki i proszek przesiej bezpośrednio do miski z jajkami w 2 turach, po każdej z nich mieszając tak, aby składniki się połączyły. Ręka ma prawo boleć :D Przelej masę do tortownicy (ja używam rantu bez dna, kładę go na papier do pieczenia) i piecz około 45 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Przechowuj zawinięty w folii w lodówce do następnego dnia.

Zobacz też: Jak napisać zaproszenie na ślub, komunię czy urodziny? Zasady tworzenia zaproszeń >>> 

KREM ŚMIETANOWY

SKŁADNIKI:

  • 600 g Śmietanki 36% świeżej, nie UHT
  • Cukier puder do smaku
  • Szczypta skrobi kukurydzianej
  • Opcjonalnie przecier z malin lub mango
  • z dodatkiem cukru żelującego

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Obłożymy nim tort na zewnątrz

SKŁADNIKI:

  • 1 masło w temperaturze pokojowej
  • 2 białe czekolady
  • 70 g cukru
  • 50 ml śmietanki 30% (NIE UHT)

PRZYGOTOWANIE

Masło ubij z cukrem na puch. Śmietankę podgrzej do momentu pojawienia się delikatnych bąbelków (nie gotuj!). Połam czekoladę i rozpuść w śmietance, od czasu do czasu mieszając (palnik ma być już wyłączony). Ostudź. Dodaj powoli do ubitego masła. Jeśli krem Ci się zważy, możesz dodać łyżkę wrzątku lub zimnego mleka.

Zobacz też: Jak się ubrać na komunię dziecka? Porady dla rodziców i zaproszonych gości >>> 

DO PRZYGOTOWANIA TORTU POTRZEBUJEMY:

  • biszkoptu
  • herbaty (ja używam earl grey)
  • kremu z białej czekolady
  • malin lub truskawek
  • rękawów cukierniczych
  • tylek (np. Wilton 4B i 1B)
  • grubego podkładu cukierniczego lub patery

Zaparz herbatę do nasączenia tortu, ostudź. Biszkopt pokrój na 3-4 placki o grubości około 2 cm, najlepiej specjalnym nożem strunowym (do kupienia na tortytorty.pl, naprawdę ułatwi Ci zadanie).

Jeśli używasz truskawek, umyj je i pokrój na 4 części. Pierwszy biszkopt połóż na podkładzie lub paterze i nasącz herbatą. Krem z białej czekolady i śmietankę przełóż do rękawów z tylkami. Wyciśnij dookoła różyczki z kremu z białej czekolady.

W środku wyciśnij śmietankę. Ułóż na niej maliny i truskawki. Nasącz. Ponów wyciskanie kremu oraz układanie owoców. Jeśli wykroiłaś 4 placki, powtórz czynność. Górę tortu udekoruj wokoło śmietanką wyciskaną z rękawa i połóż owoce.

Fot. Kamil Piklikiewicz/East News

TYNKOWANIE TORTU

Bardzo trudno jest dokładnie opisać, w jaki sposób należy obkładać tort kremem, aby wyszło idealnie, dlatego posłużę się fotografiami. Tak jak już wspominałam, w tym wypadku to praktyka czyni mistrza. Jak widzisz, tort został złożony w tzw. rancie, dzięki temu jest prosty i łatwiej nam będzie go wykończyć. Istnieje kilkanaście rodzajów szpatułek, ale moim numerem jeden jest ta budowlana... naprawdę! Sprawdź jednak sama, co u Ciebie sprawdzi się najlepiej. Tort „tynkujemy“ dwukrotnie. Za pierwszym razem staramy się zatrzymać wszelkie okruszki. Pamiętaj, aby zacząć od dołu! Przed drugim gładzeniem schłodź tort przez 30 minut w lodówce. Tort w tym przypadku tynkujemy kremem z białej czekolady

Zobacz też: 

Wybór garnituru komunijnego dla chłopca

DEKOROWANIE TORTU

Jak zrobić perfekcyjny dripcake, czyli spływającą czekoladę? Wiem, że nawet profesjonalne torciary borykają się z problemem zbyt rzadkiej polewy, która nieestetycznie zbiera się na dole tortu.

Bardzo trudno jest wyczuć odpowiedni moment, szczególnie osobie, która robi torty kilka razy w roku. Polecam Ci gorąco kupić gotową polewę (nie lukier) w saszetkach.

Możesz zabarwić ją na dowolny kolor, używając specjalnych barwników do czekolady (np. firmy Wilton).

Rozpuść polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej do miseczki, dokładnie wymieszaj. Następnie nabierz na łyżeczkę drip, wylej całość na brzeg tortu, po czym delikatnym ruchem zsuń nadmiar, aby po nim spłynął. Raz wylej więcej polewy, a raz mniej, dzięki temu stworzysz naturalny efekt. 

Fot. Kamil Piklikiewicz/ East News

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości