Komunijny tort z owocami - przepis Bartka Boratyna

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Jerzy Dudek
W kuchni Dzień Dobry TVN podpowiadamy, jak przygotować desery na przyjęcie komunijne w domu? Jak zrobić pyszny i piękny komunijny tort owocami? Sprawdź przepis Bartka Boratyna.

Komunijny tort z owocami

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek,
  • 135 g cukru,
  • 165 g mąki pszennej.

Krem

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 100 g białej czekolady.

Tynk

  • 200 g polewy białej,
  • 200 g czekolady,
  • 200 g masła.

Dodatki:

  • Owoce leśne,
  • skrobia kukurydziana.

Komunijny tort z owocami – sposób przygotowania

  1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i pieczemy biszkopt w foremce o średnicy 18 cm, w temp 170 stopni, na złoty kolor, ok 40 min.
  2. Po wystudzeniu ubijamy krem z mascarpone i śmietanki. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Delikatnie łączymy ubity krem z czekoladą na gładka masę.
  3. Wystudzony biszkopt opcjonalnie nasączamy i przekładamy kremem z białej czekolady i przygotowaną wcześniej frużeliną owocową i świeżym owocami.
  4. W następny dzień tynkujemy tort. Polewę rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej, a następnie ubijamy z zimnym masłem na puch.
  5. Dekorujemy świeżymi kwiatami oraz lekkim komunijnym akcentem, w postaci hostii.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości