Komunijny tort z owocami
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek,
- 135 g cukru,
- 165 g mąki pszennej.
Krem
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 30%,
- 100 g białej czekolady.
Tynk
- 200 g polewy białej,
- 200 g czekolady,
- 200 g masła.
Dodatki:
- Owoce leśne,
- skrobia kukurydziana.
Komunijny tort z owocami – sposób przygotowania
- Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i pieczemy biszkopt w foremce o średnicy 18 cm, w temp 170 stopni, na złoty kolor, ok 40 min.
- Po wystudzeniu ubijamy krem z mascarpone i śmietanki. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Delikatnie łączymy ubity krem z czekoladą na gładka masę.
- Wystudzony biszkopt opcjonalnie nasączamy i przekładamy kremem z białej czekolady i przygotowaną wcześniej frużeliną owocową i świeżym owocami.
- W następny dzień tynkujemy tort. Polewę rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej, a następnie ubijamy z zimnym masłem na puch.
- Dekorujemy świeżymi kwiatami oraz lekkim komunijnym akcentem, w postaci hostii.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tort komunijny. Jak go zrobić samodzielnie? Przepis krok po kroku
- Koszt zorganizowania komunii to równowartość niewielkiego wesela. Ceny powalają
- Przepis na tort truskawkowy. Jak przygotować deser z kremem mascarpone?
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: