Późne lato i jesień jest ulubionym czasem dla wszystkich miłośników grzybobrań. Borowiki, maślaki, prawdziwki, kanie, rydze… jest w czym wybierać. Nie wszystkie zebrane okazy będą zjedzone od razu, część zapragniemy pozostawić na zimę i wykorzystać do aromatycznych zup i sosów. Jak przechowywać suszone grzyby leśne, by nie straciły one swojego aromatu? Których nie suszyć?
"To nasz polski super food".
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Dżem czereśniowy to smaczny dodatek do tostów, ciast, lodów, marynat do mięsa. Każdy, kto jeszcze nie wie, jak przygotować dżem z czereśni, musi mieć świadomość, że owoce wykorzystywane do jego zrobienia pozbawione są pektyn, które naturalnie zagęszczają konfiturę. Jak zrobić dżem z czereśni?
Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Najwięcej właściwości zdrowotnych i walorów smakowych będą miały te zrobione z sezonowych darów natury.
Wszyscy grzybiarze wiedzą, jaką zmorą i utrapieniem potrafi być piasek, który przylepi się do zbieranych grzybów. To szczególne utrapienie w suche lato i jesień. Jak skutecznie oczyścić grzyby z piasku?
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
W kuchni Dzień Dobry TVN bohaterką tym razem jest pyszna, zdrowa kapusta i jej odmiany. Poniżej przepisy na krem z czerwonej kapusty z kozim serem, japońskie naleśniki „Okonomiyaki” z kapusty włoskiej z łososiem i kwaśną śmietaną, stek z młodej białej kapusty z pastą miso i białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej z chorizo, białą fasolą i krewetkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy dzielić się prostymi, ale i oryginalnymi przepisami na pyszne dania i przekąski. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim te, do przygotowania których trzeba sięgnąć po sezonowe składniki.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sezon na polskie jabłka trwa w najlepsze, a to oznacza, że pora przygotowywać z nich nie tylko przetwory, ale i dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała pyszne ciasta jabłkowe na każdą okazję. Poznaj jej przepisy na ciasto wiewiórkę i muffny jabłkowe z kremem czekoladowym.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
W programie "MasterChef" kucharze-amatorzy walczą o zwycięstwo poprzez brzuchy i podniebienia grupy jurorów, oceniających ich kulinarny talent. W artykule przygotowaliśmy zestawienie ciekawych przepisów, gdzie głównym składnikiem jest ryba. Łosoś, dorsz czy sandacz?
Jak przygotować grzyby marynowane? Czy trzeba je pasteryzować? Jak długo je gotować? Co do nich dodać? Swoimi sposobami na marynowanie podzieliła się z widzami Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Szukasz pomysłu na śniadanie? Grzegorz Zawierucha proponuje panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym, roladki z omleta i szynki, zapiekankę z gnocci i szynką. Sprawdź proste przepisy na udany początek dnia.
W studiu Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał kilka sposobów na wykorzystanie oleju rzepakowego, czyli szalenie zdrowego składnika w codziennej diecie. Sprawdź przepisy na pieczonego pstrąga z grillowana papryką, dyniowe kopytka oraz gazpacho z suszonymi pomidorami.
"MasterChef" to reality show, w którym pasjonaci kuchni, amatorzy, muszą się wykazać nie tylko umiejętnościami kucharskimi, ale także wyobraźnią, aby wybić się na tle konkurentów w walce o statuetkę i tytuł "MasterChefa". Jednak program to nie tylko silne emocje, to też mnóstwo kulinarnych inspiracji. Lubisz owoce morza? Jeżeli tak, w artykule znajdziesz ciekawe przepisy na przystawki pasujące do każdej okazji.
W kuchni włoskiej nie brakuje również pysznych, słodkich, sezonowych wypieków. Jak zrobić drożdżówkę ze śliwkami? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
Tradycyjna pieczeń rzymska smakowicie skomponuje się z między innymi z lekką sałatką z ziemniaków. Jak zrobić tę pieczeń w domu? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kuchnia włoska inspiruje, kusząc swoją prostotą i smakiem najlepszych produktów. Jak zrobić sałatkę z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
Pobierz bezpłatny e-book i się zainspiruj.
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy proste rozwiązania. Właśnie one są motywem przewodnim ciast w wykonaniu Bartka Boratyna, do przygotowania których potrzebujemy zaledwie kilku produktów. Jak zrobić sernik czekoladowy z 3 składników, brownie z 3, czekoladowy fudge z 3 i 5-składnikowy hit Tik Toka. Sprawdź przepisy.
Kiszonki to polskie super foods, czyli produkty spożywcze o ponadprzeciętnie wysokich właściwościach. Są nie tylko wyraziste w smaku, ale też bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Kisić można znacznie więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Doskonale nadaje się do tego również młody kalafior. Sprawdź przepis na kiszonego kalafiora i sposoby jego wykorzystanie w kuchni.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządził Adrian Owsianik, znany bliżej jako Foxx Gotuje. Jest wielkim on fanem Ameryki i postanowił przybliżyć nam tajniki amerykańskiej kuchni. Przygotował dla nas kultowe dania m.in. smash burgera, klasyczne, amerykańskie skrzydełka oraz propozycje śniadań w wersji na słono i na słodko.
Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.