Masło Łowickie, jako produkt o głęboko zakorzenionej tradycji w polskiej kulturze, idealnie wpisuje się w świąteczne menu, nadając głębi smaku, która wzbogaca zarówno proste, domowe wypieki, jak i bardziej wyrafinowane potrawy.
Zapiekanka rybna z warzywami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 2 filety z białej ryby, np. dorsz
- 1 por (biała część)
- 2 małe marchewki
- 1 szalotka
- 20 g masła
- 1 kieliszek białego wytrwanego wina
- 3 łyżki śmietanki 36%
- 1-2 gałązki tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szalotkę obieramy i siekamy. Marchewki kroimy na małe kawałki i pora w cienkie plasterki. Na patelni z dodatkiem masła smażymy szalotkę przez około 3 minuty. Dodajemy marchewkę, pora i smażymy kolejne 5 minut. Podlewamy winem, doprawiamy solą, pieprzem i redukujemy alkohol. Na końcu wlewamy śmietankę. Zdejmujemy z ognia. Filety rybne kroimy w grubszą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na rybie układamy wcześniej podsmażone warzywa i całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy gałązki tymianku. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Roladki wołowe zawinięte boczkiem w sosie pomidorowo-śmietanowym
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 szalotki
- ¼ pęczka mięty
- ¼ pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 300 g boczku parzonego wędzonego w plastrach
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- Sos:
- 300 ml bulionu wołowego
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml płynnej śmietanki 36%
- Sól i pieprz
- Ziemniaki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka płynnej śmietanki 36%
- 1 łyżka masła OSM
- sól
Sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy na drobną kosteczkę. Delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła. Przestudzoną dodajemy do mielonego mięsa. Następnie drobno siekamy miętę, pietruszkę i dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dobrze ugniatamy i dzielimy na około osiem równym porcji. Formujemy podłużne roladki. Każdą porcję mięsa zawijamy dwoma plastrami boczku. Obsmażamy roladki na złocisty kolor. Wyjmujemy z garnka.
Na tej samej patelni wlewamy bulion i dajemy przecier pomidorowy. Chwilę gotujemy i wkładamy roladki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Na końcu dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i dodajemy śmietankę, śmietanę i masło. Roladki podajemy z ziemniakami.
Ciasto maślano - cytrynowe
Składniki:
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 2-3 łyżki mleka
- Skórkę z jednej cytryny
- 80 g soku z cytryny (2 małe cytryny)
- 3 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier:
- 25 g soku z cytryny
- 130 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Cukier mieszamy z roztopionym masłem. Do powstałej masy dodajemy skórkę z 1 cytryny, mleko i po kolei jajka. Ciągle mieszając, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sok z dwóch cytryn. Dobrze łączymy składniki. Masę przelewamy do podłużnej formy. Pieczemy około 40-45 minut. Po wyjęciu ciasto zostawiamy do przestygnięcia i zawijamy w folię spożywczą. Nie straci przez to wilgoci.
Lukier robimy, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Polewamy całe ciasto i ostawiamy na chwilę do lodówki. Dekorujemy świeżo startą skórką z cytryny.
Zobacz także:
- Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
- Legendarny sernik siostry Anieli. Poznaj kultowy przepis na to ciasto
- Sernik - nasze dobro narodowe. Przepisy Justyny Kowal i Basi Dobrzyńskiej na jedno z najlepszych ciast świata
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News