Materiał promocyjny

Maślane przysmaki idealne na świąteczne menu według przepisów Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Zapiekanka rybna z warzywami w sosie śmietanowym, roladki wołowe zawinięte boczkiem w sosie pomidorowo-śmietanowym oraz ciasto maślano - cytrynowe. Takie potrawy przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Sprawdź niezawodne przepisy.

Masło Łowickie, jako produkt o głęboko zakorzenionej tradycji w polskiej kulturze, idealnie wpisuje się w świąteczne menu, nadając głębi smaku, która wzbogaca zarówno proste, domowe wypieki, jak i bardziej wyrafinowane potrawy.

Zapiekanka rybna z warzywami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 2 filety z białej ryby, np. dorsz
  • 1 por (biała część)
  • 2 małe marchewki
  • 1 szalotka
  • 20 g masła
  • 1 kieliszek białego wytrwanego wina
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • 1-2 gałązki tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szalotkę obieramy i siekamy. Marchewki kroimy na małe kawałki i pora w cienkie plasterki. Na patelni z dodatkiem masła smażymy szalotkę przez około 3 minuty. Dodajemy marchewkę, pora i smażymy kolejne 5 minut. Podlewamy winem, doprawiamy solą, pieprzem i redukujemy alkohol. Na końcu wlewamy śmietankę. Zdejmujemy z ognia. Filety rybne kroimy w grubszą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na rybie układamy wcześniej podsmażone warzywa i całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy gałązki tymianku. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Roladki wołowe zawinięte boczkiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 szalotki
  • ¼ pęczka mięty
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 300 g boczku parzonego wędzonego w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml płynnej śmietanki 36%
  • Sól i pieprz
  • Ziemniaki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka płynnej śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła OSM
  • sól

Sposób przygotowania:

Szalotkę kroimy na drobną kosteczkę. Delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła. Przestudzoną dodajemy do mielonego mięsa. Następnie drobno siekamy miętę, pietruszkę i dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dobrze ugniatamy i dzielimy na około osiem równym porcji. Formujemy podłużne roladki. Każdą porcję mięsa zawijamy dwoma plastrami boczku. Obsmażamy roladki na złocisty kolor. Wyjmujemy z garnka.

Na tej samej patelni wlewamy bulion i dajemy przecier pomidorowy. Chwilę gotujemy i wkładamy roladki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Na końcu dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i dodajemy śmietankę, śmietanę i masło. Roladki podajemy z ziemniakami.

Ciasto maślano - cytrynowe

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • Skórkę z jednej cytryny
  • 80 g soku z cytryny (2 małe cytryny)
  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 25 g soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Cukier mieszamy z roztopionym masłem. Do powstałej masy dodajemy skórkę z 1 cytryny, mleko i po kolei jajka. Ciągle mieszając, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sok z dwóch cytryn. Dobrze łączymy składniki. Masę przelewamy do podłużnej formy. Pieczemy około 40-45 minut. Po wyjęciu ciasto zostawiamy do przestygnięcia i zawijamy w folię spożywczą. Nie straci przez to wilgoci.

Lukier robimy, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Polewamy całe ciasto i ostawiamy na chwilę do lodówki. Dekorujemy świeżo startą skórką z cytryny.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości