Materiał promocyjny

Pierogi to podstawa świątecznego menu. Poznaj niezawodne przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Jednym z najczęściej podawanych w czasie Bożego Narodzenia dań są pierogi. W niektórych domach jest ich nawet kilka rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował przepisy na różne pierogi, które z pewnością zawojują świąteczny stół.

Przyrządził pierogi z twarogiem na słodko, ruskie, z kapustą i grzybami, z kaczką konfitowaną oraz z kaszą gryczaną.

Ciasto na pierogi

Składniki na 50-60 pierogów:

  • 500 g mąki typ 500,
  • 250 ml gorącej wody (80 stopni),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 50 ml oleju (masła).

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę (to bardzo ważne, aby ją napowietrzyć). Następnie dodaj sól oraz olej. Później partiami dodawaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto. Powinno być elastyczne i plastyczne. Następnie zawiń miskę w folię lub przykryj drugą miską i na około 30 minut odstaw ciasto, aby odpoczęło.

Wypoczęte ciasto podziel na trzy części. Jedną część rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj z niej kółeczka, dodaj farsz i składaj na pół pierogi. Ulepione pierogi przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką, aby nie schły.

Pierogi z twarogiem na słodko

Składniki na farsz:

  • 2 żółtka.
  • 2 łyżki cukru,
  • laska wanilii
  • opcjonalnie: łyżka śmietany 18%.

Dekoracja:

  • 200 ml śmietany 30%,
  • cukier drobny,
  • liście mięty,
  • 100 g borówki amerykańskiej,
  • 100 g malin.

Przygotowanie:

Do miski przełóż twaróg, a następnie dodaj śmietanę, cukier oraz wanilię. Wymieszaj dokładnie za pomocą widelca do połączenia składników.

Pierogi ruskie

Składniki na farsz:

  • 300 g twarogu półtłustego,
  • 300 g cebuli białej,
  • 500 g ziemniaków ugotowanych,
  • łyżeczka czarnego pieprzu (ziarna),
  • masło klarowane,
  • sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź z wody i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnij. Na suchej patelni przesmaż ziarna pieprzu, a następnie rozgnieć za pomocą moździerza. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przemaż na rumiano drobno posiekaną cebulę. Dodaj do ziemniaków. Twaróg przeciśnij przez prasę i dodaj do pozostałych składników. Za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.

Pierogi z kaczką konfitowaną w cydrze

Składniki na farsz:

  • 800 g udek kaczych,
  • 3 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szklanka cydru,
  • 2 jabłka,
  • kaczy tłuszcz.

Dekoracje:

  • 4 ogórki małosolne,
  • 200 g boczku (kostka),
  • 2 duże obrane cebule,
  • szczypiorek cienki.

Przygotowanie:

Uda dopraw solą i pieprzem, a potem smaż na kaczym lub gęsim tłuszczu z obu stron. Smaż na tyle długo, aby jak najwięcej tłuszczy się wytopiło. Tłuszcz można odlać do słoiczka. Do nóżek dodaj cebulę i ją przesmaż, a następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i tymianek.

Do tak smażących się nóg kaczych dodaj cydr i duś pod przykryciem do miękkości. Kiedy nogi będą miękkie, dodaj pokrojone jabłka. Duś do chwili, aż będą miękkie. Tak przygotowane mięso należy schłodzić. Następnie obrać z kości i drobino pokroić. Potem dodaj cześć jabłek, tak żeby farsz był wilgotny, ale nie za luźny. Za pomocą widelca rozdrobnij jabłka z mięsem. Dopraw do smaku.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 60 g grzybów suszonych,
  • cebula,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżeczka cukru,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia, najlepiej na całą noc. Nie wylewaj wody, tylko przelej do innego naczynia. Odsączone grzyby drobno posiekaj, cebulę pokrój w kosteczkę i na nagrzanej patelni razem z olejem przesmaż przez około 10 minut. Kapustę odsącz z soków i przesiekaj na desce. Następnie przełóż do dużego garnka. Dodaj przyprawy, wodę z grzybów oraz cebulę. Wlej również pół szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około godzinę. 

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na farsz:

  • 500 g kaszy gryczanej,
  • 350 g fety (twardej),
  • pęczek mięty,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku.

Dekoracja:

  • feta,
  • 2 cebule dymki,
  • liście świeżej mięty.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Przełóż do miski, a potem dodaj rozgniecioną widelcem fetę, poszatkowaną drobno miętę, czosnek oraz przesmażoną cebulę. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.

Skuteczne i szybkie zmywanie

Święta to nie tylko dekorowanie domów oraz przygotowywanie bożonarodzeniowych potraw. To również zmywanie, gdyż po zakończonym gotowaniu zostaje wiele misek, patelni czy garnków, które pełne są zaschniętych resztek jedzenia. Kapsułki do zmywarki Somat 5in1 usuwają trudne i zaschnięte zabrudzenia, nawet do 72h. Zapewniają też perfekcyjne czyszczenie i świeżość.

Dzięki nim zyskujesz czyste i błyszczące naczynia, a także oszczędzasz czas, który w okresie przedświątecznym możesz poświęcić na inne przygotowania albo spędzić z bliskimi. Dzięki Somat 5in1 zmywanie jest niezwykle proste oraz szybkie.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości