Ziarna zdrowia i piękna, czyli pomysły na kaszę gryczaną od Jagny Niedzielskiej

Jagna Niedzielska w kuchni Dzień Dobry TVN
Jagna Niedzielska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Smaczna, zdrowa i ze słowiańskim rodowodem, czyli kasza gryczana. W ostatnim czasie dorobiła się niemałej sławy za oceanem. O tym jak ją przechowywać i najlepiej przyrządzać opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska. 

Granola z kaszy gryczanej

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej (niepalonej),
  • 1/2 szklanki orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów – posiekanych),
  • 1/4 szklanki pestek dyni,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina, rodzynki, morele, pokrojone na mniejsze kawałki).

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą na sitku i osusz ręcznikiem papierowym lub zostaw do wyschnięcia na kilka minut. W dużej misce połącz kaszę gryczaną, posiekane orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane W osobnym naczyniu wymieszaj miód (lub syrop klonowy), olej, cynamon i sól. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj, tak aby całość była równomiernie pokryta. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).

Rozłóż mieszankę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25–30 minut, mieszając co 10 minut, aby uniknąć przypalenia. Granola powinna być złocista i chrupiąca. Po upieczeniu wyjmij granolę z piekarnika i pozwól jej całkowicie ostygnąć (będzie się chrupać podczas studzenia). Wymieszaj z suszonymi owocami, a następnie przełóż do szczelnego słoika lub pojemnika, lub podawaj z jogurtem i np. Mrożonymi malinami i łyżką masła orzechowego.

Kasza gryczana gotowana z przyprawami i masłem, podana z jajkiem sadzonym na sezamie, awokado i dynią z chili

Składniki (na 2 porcje):

  • szklanka kaszy gryczanej (niepalonej),
  • 2 szklanki wody,
  • 2 suszone pomidory (pokrojone w paski),
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • liść laurowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • łyżka sezamu białego i czarnego lub 2 łyżki tego samego ,
  • 1/2 awokado (pokrojone w plasterki),
  • garść świeżego szpinaku,
  • szklanka dyni (pokrojona w kostkę),
  • łyżeczka srirachy,
  • oliwa,
  • limonka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z liściem laurowym i solą. Dodaj kaszę, masło, suszone pomidory i słodką paprykę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu wyjmij liść laurowy. Kostki dyni podsmaż na oliwie, a pod koniec smażenia dodaj sriracha. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie podsyp sezam tak, żeby zrobić miejsce na wybicie jaj. Wbij jajka i smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub według preferencji). Awokado wymieszaj ze szpinakiem, pokrop oliwą i podlej sokiem z limonki oraz dopraw solą Na talerzu ułóż porcję kaszy gryczanej. Dodaj jajko sadzone, awokado ze szpinakiem i dynię.

Krem dyniowy ze smażoną na maśle klarowanym kaszą gryczaną, cebulką i czerwoną kapustą

Składniki na 4 porcje:

  • mała dynia piżmowa,
  • pietruszka (korzeń),
  • 2 średnie ziemniaki (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę),
  • cebula (pokrojona w kostkę),
  • 2 ząbki czosnku (posiekane),
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • szklanka kaszy gryczanej (palonej),
  • 1/4 główki czerwonej kapusty (poszatkowanej),
  • cebula (pokrojona w pióra),
  • 2 łyżki pestek słonecznika (uprażonych),
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż się zeszklą. Wrzuć pokrojoną dynię, pietruszkę i ziemniaki. Smaż chwilę, mieszając, aby warzywa lekko się przyrumieniły. Zalej bulionem warzywnym i dodaj wędzoną paprykę odrobinę soli i pieprz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody.

Ugotuj kaszę w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody, szczypta soli) przez 15 minut, aż wchłonie wodę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Wrzuć cebulę i smaż przez 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, dopraw solą. Smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż kapusta będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Na koniec dodaj kaszę gryczaną i podsmaż jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj słonecznik i posiekaną natkę, dopraw pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Krem podawaj z podsmażonymi warzywami i kaszą

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości