Granola z kaszy gryczanej
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej (niepalonej),
- 1/2 szklanki orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów – posiekanych),
- 1/4 szklanki pestek dyni,
- 1/4 szklanki pestek słonecznika,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina, rodzynki, morele, pokrojone na mniejsze kawałki).
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą na sitku i osusz ręcznikiem papierowym lub zostaw do wyschnięcia na kilka minut. W dużej misce połącz kaszę gryczaną, posiekane orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane W osobnym naczyniu wymieszaj miód (lub syrop klonowy), olej, cynamon i sól. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj, tak aby całość była równomiernie pokryta. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
Rozłóż mieszankę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25–30 minut, mieszając co 10 minut, aby uniknąć przypalenia. Granola powinna być złocista i chrupiąca. Po upieczeniu wyjmij granolę z piekarnika i pozwól jej całkowicie ostygnąć (będzie się chrupać podczas studzenia). Wymieszaj z suszonymi owocami, a następnie przełóż do szczelnego słoika lub pojemnika, lub podawaj z jogurtem i np. Mrożonymi malinami i łyżką masła orzechowego.
Kasza gryczana gotowana z przyprawami i masłem, podana z jajkiem sadzonym na sezamie, awokado i dynią z chili
Składniki (na 2 porcje):
- szklanka kaszy gryczanej (niepalonej),
- 2 szklanki wody,
- 2 suszone pomidory (pokrojone w paski),
- łyżeczka słodkiej papryki,
- liść laurowy,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- łyżka sezamu białego i czarnego lub 2 łyżki tego samego ,
- 1/2 awokado (pokrojone w plasterki),
- garść świeżego szpinaku,
- szklanka dyni (pokrojona w kostkę),
- łyżeczka srirachy,
- oliwa,
- limonka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z liściem laurowym i solą. Dodaj kaszę, masło, suszone pomidory i słodką paprykę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu wyjmij liść laurowy. Kostki dyni podsmaż na oliwie, a pod koniec smażenia dodaj sriracha. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie podsyp sezam tak, żeby zrobić miejsce na wybicie jaj. Wbij jajka i smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub według preferencji). Awokado wymieszaj ze szpinakiem, pokrop oliwą i podlej sokiem z limonki oraz dopraw solą Na talerzu ułóż porcję kaszy gryczanej. Dodaj jajko sadzone, awokado ze szpinakiem i dynię.
Krem dyniowy ze smażoną na maśle klarowanym kaszą gryczaną, cebulką i czerwoną kapustą
Składniki na 4 porcje:
- mała dynia piżmowa,
- pietruszka (korzeń),
- 2 średnie ziemniaki (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę),
- cebula (pokrojona w kostkę),
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- szklanka kaszy gryczanej (palonej),
- 1/4 główki czerwonej kapusty (poszatkowanej),
- cebula (pokrojona w pióra),
- 2 łyżki pestek słonecznika (uprażonych),
- świeża natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż się zeszklą. Wrzuć pokrojoną dynię, pietruszkę i ziemniaki. Smaż chwilę, mieszając, aby warzywa lekko się przyrumieniły. Zalej bulionem warzywnym i dodaj wędzoną paprykę odrobinę soli i pieprz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody.
Ugotuj kaszę w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody, szczypta soli) przez 15 minut, aż wchłonie wodę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Wrzuć cebulę i smaż przez 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, dopraw solą. Smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż kapusta będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Na koniec dodaj kaszę gryczaną i podsmaż jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj słonecznik i posiekaną natkę, dopraw pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Krem podawaj z podsmażonymi warzywami i kaszą
Zobacz także:
- Andrzej Polan i kasza gryczana inaczej
- Pierogi nadziewane kaszą - znana potrawa w nieco innej odsłonie
- Warto jeść kaszę gryczaną! Cegielska wyjaśnia dlaczego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News