Ziarna zdrowia i piękna, czyli pomysły na kaszę gryczaną od Jagny Niedzielskiej

Jagna Niedzielska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Amerykanki pokochały "dietę Słowianek"
Amerykanki pokochały "dietę Słowianek"
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Smaczna, zdrowa i ze słowiańskim rodowodem, czyli kasza gryczana. W ostatnim czasie dorobiła się niemałej sławy za oceanem. O tym jak ją przechowywać i najlepiej przyrządzać opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska. 

Granola z kaszy gryczanej

Granola z kaszy gryczanej
Granola z kaszy gryczanej
Granola z kaszy gryczanej
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej (niepalonej),
  • 1/2 szklanki orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów – posiekanych),
  • 1/4 szklanki pestek dyni,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina, rodzynki, morele, pokrojone na mniejsze kawałki).

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą na sitku i osusz ręcznikiem papierowym lub zostaw do wyschnięcia na kilka minut. W dużej misce połącz kaszę gryczaną, posiekane orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane W osobnym naczyniu wymieszaj miód (lub syrop klonowy), olej, cynamon i sól. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj, tak aby całość była równomiernie pokryta. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).

Rozłóż mieszankę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25–30 minut, mieszając co 10 minut, aby uniknąć przypalenia. Granola powinna być złocista i chrupiąca. Po upieczeniu wyjmij granolę z piekarnika i pozwól jej całkowicie ostygnąć (będzie się chrupać podczas studzenia). Wymieszaj z suszonymi owocami, a następnie przełóż do szczelnego słoika lub pojemnika, lub podawaj z jogurtem i np. Mrożonymi malinami i łyżką masła orzechowego.

Kasza gryczana gotowana z przyprawami i masłem, podana z jajkiem sadzonym na sezamie, awokado i dynią z chili

Kasza gryczana gotowana z przyprawami i masłem, podana z jajkiem sadzonym na sezamie, awokado i dynią z chili
Kasza gryczana gotowana z przyprawami i masłem, podana z jajkiem sadzonym na sezamie, awokado i dynią z chili
Kasza gryczana gotowana z przyprawami i masłem, podana z jajkiem sadzonym na sezamie, awokado i dynią z chili
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki (na 2 porcje):

  • szklanka kaszy gryczanej (niepalonej),
  • 2 szklanki wody,
  • 2 suszone pomidory (pokrojone w paski),
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • liść laurowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • łyżka sezamu białego i czarnego lub 2 łyżki tego samego ,
  • 1/2 awokado (pokrojone w plasterki),
  • garść świeżego szpinaku,
  • szklanka dyni (pokrojona w kostkę),
  • łyżeczka srirachy,
  • oliwa,
  • limonka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z liściem laurowym i solą. Dodaj kaszę, masło, suszone pomidory i słodką paprykę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu wyjmij liść laurowy. Kostki dyni podsmaż na oliwie, a pod koniec smażenia dodaj sriracha. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie podsyp sezam tak, żeby zrobić miejsce na wybicie jaj. Wbij jajka i smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub według preferencji). Awokado wymieszaj ze szpinakiem, pokrop oliwą i podlej sokiem z limonki oraz dopraw solą Na talerzu ułóż porcję kaszy gryczanej. Dodaj jajko sadzone, awokado ze szpinakiem i dynię.

Krem dyniowy ze smażoną na maśle klarowanym kaszą gryczaną, cebulką i czerwoną kapustą

Krem dyniowy ze smażoną na maśle klarowanym kaszą gryczaną, cebulką i czerwoną kapustą
Krem dyniowy ze smażoną na maśle klarowanym kaszą gryczaną, cebulką i czerwoną kapustą
Krem dyniowy ze smażoną na maśle klarowanym kaszą gryczaną, cebulką i czerwoną kapustą
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na 4 porcje:

  • mała dynia piżmowa,
  • pietruszka (korzeń),
  • 2 średnie ziemniaki (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę),
  • cebula (pokrojona w kostkę),
  • 2 ząbki czosnku (posiekane),
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • szklanka kaszy gryczanej (palonej),
  • 1/4 główki czerwonej kapusty (poszatkowanej),
  • cebula (pokrojona w pióra),
  • 2 łyżki pestek słonecznika (uprażonych),
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż się zeszklą. Wrzuć pokrojoną dynię, pietruszkę i ziemniaki. Smaż chwilę, mieszając, aby warzywa lekko się przyrumieniły. Zalej bulionem warzywnym i dodaj wędzoną paprykę odrobinę soli i pieprz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody.

Ugotuj kaszę w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody, szczypta soli) przez 15 minut, aż wchłonie wodę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Wrzuć cebulę i smaż przez 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, dopraw solą. Smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż kapusta będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Na koniec dodaj kaszę gryczaną i podsmaż jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj słonecznik i posiekaną natkę, dopraw pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Krem podawaj z podsmażonymi warzywami i kaszą

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości