Pasta z bułką tartą, skórką z cytryny i chrzanem
Składniki:
- paczka makaronu ragiatoni,
- cebula,
- 8 łyżek bułki tartej,
- łyżeczka chrzanu,
- skórka z cytryny,
- 100 g masła,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i chwilę podsmaż na rumiano. Następnie dodaj bułkę tartą, chrzan, skórkę z cytryny, sól i podsmaż jeszcze 2 minuty.
Pod koniec smażenia dodaj 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu oraz ugotowany makaron. Wszystko podawaj z posiekaną natka i sporą ilością pieprzu.
Pinto gulasz, czyli gulasz z białej fasolki z dodatkiem kremówki, parmezanu, podany z kawałkami chleba
Składniki na 2 bardzo duże porcje:
- 2 puszki białej fasoli,
- 250 ml śmietany 30%,
- 3 suszone pomidory,
- 50 g parmezanu,
- kawałek pora (ok. 5 cm),
- ząbek czosnku,
- świeży tymianek,
- chleb na zakwasie,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj drobno posiekanego pora, czosnek oraz pokrojone suszone pomidory. Po kilku minutach dodaj odsączoną fasolkę oraz śmietankę, dopraw odrobiną soli. Jak fasolka złapie temperaturę, potrawa jest gotowa. Podawaj z tartym parmezanem i tymiankiem.
Chili sin carne quesadilla z awokado
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże tortille,
- puszka soczewicy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- puszka kukurydzy,
- puszka pomidorów krojonych,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki papryki w proszku,
- łyżeczka kuminu,
- szczypta płatków chili,
- kawałek gorzkiej czekolady,
- 100 g dowolnego żółtego sera,
- 2 dojrzałe awokado,
- kwaśna śmietana,
- sok z 1 limonki,
- czerwona cebula,
- pęczek kolendry,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną białą cebulę i czosnek, po chwili dodaj odsączoną soczewicę, kukurydzę, następnie pomidory, koncentrat, przyprawy, czekoladę i podgrzej przez kilka minut.
W międzyczasie obierz awokado, pokrój w kostkę, czerwoną cebulę pokrój w pióra, następnie posiekaj kolendrę. Awokado wymieszaj z cebulą, z sokiem limonki, z solą i kolendrą.
Wrapy pokryj wiórkami sera, dodaj porcję chili sin carne, złóż na pół i podsmaż na patelni z dwóch stron. Podawaj ze śmietaną i awokado.
Kruszone pieczone filo, z jogurtem i konfiturą malinową
Składniki na 4 porcje:
- 4 arkusze ciasta filo,
- 70 g masła klarowanego,
- konfitura malinowa,
- 350 g jogurtu,
- garść pistacji.
Sposób przygotowania:
Cztery arkusze filo, które są nałożone na siebie wysmaruj ciepłym masłem klarowanym, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 minut, aż filo się zarumieni. Rumiane filo pokrusz na większe kawałki i podawaj z jogurtem, konfiturą malinową i pistacjami.
Zobacz także:
- Z bazarku na twój talerz. Przepisy Jagny Niedzielskiej na dania z sezonowych warzyw
- Wesele zero waste i nietypowe menu Jagny Niedzielskiej. Jak przekonać najbliższych do własnego pomysłu na ślub?
- Te dania cię zaskoczą - są pyszne, zdrowe i... bez mięsa. Przepisy z okazji Dnia Praw Zwierząt
Autor: TS
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News