Przepisy na comfort food, które poprawią każdy, nawet bardzo zimny i ponury dzień

Jakub Przeździecki w kuchni Dzień Dobry TVN
Przepisy na comfort food, które poprawią każdy, nawet bardzo zimny i ponury dzień
Źródło: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN
Gdy za oknem coraz chłodniej, a wieczory stają się dłuższe, często sięgamy po potrawy, które nie tylko zaspokajają głód, ale też otulają ciepłem i wspomnieniami. Comfort food to jedzenie, które działa niczym miękki koc - kojarzy się z domem, bliskimi i chwilami pełnymi spokoju. Kilka przepisów na takie właśnie dania przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Przeździecki.

Kucharz i twórca internetowy, znany w sieci jako "Coocharz", przyrządził makaron z burratą, panzanellę, ciacho czekoladowo-waniliowe, a także kurczaka "Marry me". Sprawdź przepisy poniżej.

Marry me chicken - makaron z kurczakiem

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka (po około 220-250g),
  • sól i pieprz,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej - do obtoczenia kurczaka,
  • szalotka
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • cytryna,
  • 50 g parmezanu,
  • liście z 1/2 doniczki bazylii,
  • ugotowany makaron do podania.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na pół, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, a potem obtaczamy w mące. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, obsmażamy na niej kurczaka z każdej strony na złocisty kolor i odkładamy go na talerz. Potem na tej samej patelni przesmażamy posiekaną szalotkę i doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Jak się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund.

Następnie wlewamy bulion, śmietankę i dodajemy przyprawy, pokrojone suszone pomidory oraz starty parmezan. Mieszamy całość dokładnie i układamy filety z kurczaka. Gotujemy jeszcze przez 6-8 minut. Na koniec dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i posiekane liście bazylii. Kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem, który też można podgotować przez chwilę w sosie.

Makaron z burratą

Składniki:

  • 400 g makaronu rigatoni/penne,
  • 100 g guanciale lub pancetty,
  • 2 szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • papryczka chilli,
  • 200 g pasty pomidorowej,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 50 g masła,
  • 60 g parmezanu,
  • 2 kulki sera burrata,
  • skórka z cytryny,
  • płatki chilli oraz listki bazylii do dekoracji.

Przygotowanie:

Guanciale lub pancettę kroimy w kostkę. Potem wrzucamy na patelnię, włączamy średni ogień, smażymy na chrupko i odkładamy na talerz. Szalotki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię po guanciale, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż się zeszkli, przez około 4-5 minut. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chilli i pastę pomidorową. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Następnie wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze chwilę i blendujemy sos na gładko.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu, a potem wrzucamy go do sosu razem z 2/3 szklanki wody z gotowania. Gotujemy wszystko jeszcze przez 1-2 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy guanciale, zimne masło oraz starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i nakładamy na talerze. Nacinamy burratę i układamy ją na makaronie. Całość dekorujemy skórką z cytryny, płatkami chilli i listkami bazylii.

Panzanella

Składniki:

  • kilogram pomidorów (najlepiej różne gatunki i kolory),
  • łyżeczka soli,
  • 2-3 ciabatty lub jedna duża francuska bagietka,
  • ok. 20 g oliwy z oliwek,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • 120 g oliwy z oliwek extra virgin,
  • 2-3 łyżki octu winnego (najlepiej czerwonego),
  • doniczka bazylii.

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na kawałki, wrzucamy na ustawiony na misce durszlak, doprawiamy solą i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczywo kroimy na kawałki, polewamy oliwą i pieczemy je, aż będzie chrupiące, przez około 10-15 minut. Potem do miski z wodą po pomidorach dodajemy posiekaną szalotkę, starty czosnek, musztardę dijon i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy oliwę, a na koniec doprawiamy dressing solą i pieprzem do smaku. Na koniec do dressingu dodajemy pomidory, pieczywo i liście bazylii. Mieszamy, odstawiamy sałatkę na kwadrans i podajemy. 

Ciacho czekoladowo-waniliowe

Składniki:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 100 g cukru białego,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej,
  • jajko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%,
  • sól w płatkach.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i smarujemy formę, blaszkę lub patelnię o średnicy 24 cm masłem. Do misy robota kuchennego dodajemy masło i cukry. Potem ubijamy je na średnich obrotach przez 3-4 minuty. Dodajemy do nich ekstrakt waniliowy oraz jajko i mieszamy dalej, do powstania jednolitej masy. Następnie w misce mieszamy ze sobą mąkę z sodą i solą. Dodajemy je do mokrych składników i mieszamy dalej. Czekoladę kroimy na kawałki i 120 g dodajemy do ciasta. Ciasto rozprowadzamy w formie do pieczenia i posypujemy pozostałą czekoladą oraz solą w płatkach. Pieczemy przez 25 minut i przed podaniem odstawiamy na co najmniej 30 minut do ostygnięcia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości