Kucharz i twórca internetowy, znany w sieci jako "Coocharz", przyrządził makaron z burratą, panzanellę, ciacho czekoladowo-waniliowe, a także kurczaka "Marry me". Sprawdź przepisy poniżej.
Marry me chicken - makaron z kurczakiem
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka (po około 220-250g),
- sól i pieprz,
- 1/2 szklanki mąki pszennej - do obtoczenia kurczaka,
- szalotka
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 300 ml śmietanki 30%,
- łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki płatków chilli,
- 150 g suszonych pomidorów,
- cytryna,
- 50 g parmezanu,
- liście z 1/2 doniczki bazylii,
- ugotowany makaron do podania.
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na pół, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, a potem obtaczamy w mące. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, obsmażamy na niej kurczaka z każdej strony na złocisty kolor i odkładamy go na talerz. Potem na tej samej patelni przesmażamy posiekaną szalotkę i doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Jak się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund.
Następnie wlewamy bulion, śmietankę i dodajemy przyprawy, pokrojone suszone pomidory oraz starty parmezan. Mieszamy całość dokładnie i układamy filety z kurczaka. Gotujemy jeszcze przez 6-8 minut. Na koniec dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i posiekane liście bazylii. Kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem, który też można podgotować przez chwilę w sosie.
Makaron z burratą
Składniki:
- 400 g makaronu rigatoni/penne,
- 100 g guanciale lub pancetty,
- 2 szalotki,
- 4 ząbki czosnku,
- papryczka chilli,
- 200 g pasty pomidorowej,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- 60 g parmezanu,
- 2 kulki sera burrata,
- skórka z cytryny,
- płatki chilli oraz listki bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
Guanciale lub pancettę kroimy w kostkę. Potem wrzucamy na patelnię, włączamy średni ogień, smażymy na chrupko i odkładamy na talerz. Szalotki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię po guanciale, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż się zeszkli, przez około 4-5 minut. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chilli i pastę pomidorową. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Następnie wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze chwilę i blendujemy sos na gładko.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu, a potem wrzucamy go do sosu razem z 2/3 szklanki wody z gotowania. Gotujemy wszystko jeszcze przez 1-2 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy guanciale, zimne masło oraz starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i nakładamy na talerze. Nacinamy burratę i układamy ją na makaronie. Całość dekorujemy skórką z cytryny, płatkami chilli i listkami bazylii.
Panzanella
Składniki:
- kilogram pomidorów (najlepiej różne gatunki i kolory),
- łyżeczka soli,
- 2-3 ciabatty lub jedna duża francuska bagietka,
- ok. 20 g oliwy z oliwek,
- szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka musztardy dijon,
- 120 g oliwy z oliwek extra virgin,
- 2-3 łyżki octu winnego (najlepiej czerwonego),
- doniczka bazylii.
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na kawałki, wrzucamy na ustawiony na misce durszlak, doprawiamy solą i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczywo kroimy na kawałki, polewamy oliwą i pieczemy je, aż będzie chrupiące, przez około 10-15 minut. Potem do miski z wodą po pomidorach dodajemy posiekaną szalotkę, starty czosnek, musztardę dijon i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy oliwę, a na koniec doprawiamy dressing solą i pieprzem do smaku. Na koniec do dressingu dodajemy pomidory, pieczywo i liście bazylii. Mieszamy, odstawiamy sałatkę na kwadrans i podajemy.
Ciacho czekoladowo-waniliowe
Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej,
- 100 g cukru białego,
- 100 g cukru brązowego,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej,
- jajko,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g gorzkiej czekolady 70%,
- sól w płatkach.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i smarujemy formę, blaszkę lub patelnię o średnicy 24 cm masłem. Do misy robota kuchennego dodajemy masło i cukry. Potem ubijamy je na średnich obrotach przez 3-4 minuty. Dodajemy do nich ekstrakt waniliowy oraz jajko i mieszamy dalej, do powstania jednolitej masy. Następnie w misce mieszamy ze sobą mąkę z sodą i solą. Dodajemy je do mokrych składników i mieszamy dalej. Czekoladę kroimy na kawałki i 120 g dodajemy do ciasta. Ciasto rozprowadzamy w formie do pieczenia i posypujemy pozostałą czekoladą oraz solą w płatkach. Pieczemy przez 25 minut i przed podaniem odstawiamy na co najmniej 30 minut do ostygnięcia.
Zobacz także:
- Comfort food, czyli powrót do smaków dzieciństwa Szymona Czerwińskiego
- Danie, za które dałbym się "pokroić" - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jakub Przeździecki
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN