Przepisy na comfort food, które poprawią każdy, nawet bardzo zimny i ponury dzień

Przepisy na comfort food, które poprawią każdy, nawet bardzo zimny i ponury dzień
Źródło: Dzień Dobry TVN
Komfortowe jedzenie
Komfortowe jedzenie
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Gdy za oknem coraz chłodniej, a wieczory stają się dłuższe, często sięgamy po potrawy, które nie tylko zaspokajają głód, ale też otulają ciepłem i wspomnieniami. Comfort food to jedzenie, które działa niczym miękki koc - kojarzy się z domem, bliskimi i chwilami pełnymi spokoju. Kilka przepisów na takie właśnie dania przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Przeździecki.

Kucharz i twórca internetowy, znany w sieci jako "Coocharz", przyrządził makaron z burratą, panzanellę, ciacho czekoladowo-waniliowe, a także kurczaka "Marry me". Sprawdź przepisy poniżej.

Marry me chicken - makaron z kurczakiem

Marry me chicken - makaron z kurczakiem
Marry me chicken - makaron z kurczakiem
Marry me chicken - makaron z kurczakiem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka (po około 220-250g),
  • sól i pieprz,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej - do obtoczenia kurczaka,
  • szalotka
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • cytryna,
  • 50 g parmezanu,
  • liście z 1/2 doniczki bazylii,
  • ugotowany makaron do podania.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na pół, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, a potem obtaczamy w mące. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, obsmażamy na niej kurczaka z każdej strony na złocisty kolor i odkładamy go na talerz. Potem na tej samej patelni przesmażamy posiekaną szalotkę i doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Jak się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund.

Następnie wlewamy bulion, śmietankę i dodajemy przyprawy, pokrojone suszone pomidory oraz starty parmezan. Mieszamy całość dokładnie i układamy filety z kurczaka. Gotujemy jeszcze przez 6-8 minut. Na koniec dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i posiekane liście bazylii. Kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem, który też można podgotować przez chwilę w sosie.

Makaron z burratą

Makaron z burratą
Makaron z burratą
Makaron z burratą
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 400 g makaronu rigatoni/penne,
  • 100 g guanciale lub pancetty,
  • 2 szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • papryczka chilli,
  • 200 g pasty pomidorowej,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 50 g masła,
  • 60 g parmezanu,
  • 2 kulki sera burrata,
  • skórka z cytryny,
  • płatki chilli oraz listki bazylii do dekoracji.

Przygotowanie:

Guanciale lub pancettę kroimy w kostkę. Potem wrzucamy na patelnię, włączamy średni ogień, smażymy na chrupko i odkładamy na talerz. Szalotki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię po guanciale, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż się zeszkli, przez około 4-5 minut. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chilli i pastę pomidorową. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Następnie wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze chwilę i blendujemy sos na gładko.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu, a potem wrzucamy go do sosu razem z 2/3 szklanki wody z gotowania. Gotujemy wszystko jeszcze przez 1-2 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy guanciale, zimne masło oraz starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i nakładamy na talerze. Nacinamy burratę i układamy ją na makaronie. Całość dekorujemy skórką z cytryny, płatkami chilli i listkami bazylii.

Panzanella

Panzanella
Panzanella
Panzanella
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • kilogram pomidorów (najlepiej różne gatunki i kolory),
  • łyżeczka soli,
  • 2-3 ciabatty lub jedna duża francuska bagietka,
  • ok. 20 g oliwy z oliwek,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • 120 g oliwy z oliwek extra virgin,
  • 2-3 łyżki octu winnego (najlepiej czerwonego),
  • doniczka bazylii.

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na kawałki, wrzucamy na ustawiony na misce durszlak, doprawiamy solą i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczywo kroimy na kawałki, polewamy oliwą i pieczemy je, aż będzie chrupiące, przez około 10-15 minut. Potem do miski z wodą po pomidorach dodajemy posiekaną szalotkę, starty czosnek, musztardę dijon i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy oliwę, a na koniec doprawiamy dressing solą i pieprzem do smaku. Na koniec do dressingu dodajemy pomidory, pieczywo i liście bazylii. Mieszamy, odstawiamy sałatkę na kwadrans i podajemy. 

Ciacho czekoladowo-waniliowe

Ciacho czekoladowo-waniliowe
Ciacho czekoladowo-waniliowe
Ciacho czekoladowo-waniliowe
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 100 g cukru białego,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej,
  • jajko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%,
  • sól w płatkach.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i smarujemy formę, blaszkę lub patelnię o średnicy 24 cm masłem. Do misy robota kuchennego dodajemy masło i cukry. Potem ubijamy je na średnich obrotach przez 3-4 minuty. Dodajemy do nich ekstrakt waniliowy oraz jajko i mieszamy dalej, do powstania jednolitej masy. Następnie w misce mieszamy ze sobą mąkę z sodą i solą. Dodajemy je do mokrych składników i mieszamy dalej. Czekoladę kroimy na kawałki i 120 g dodajemy do ciasta. Ciasto rozprowadzamy w formie do pieczenia i posypujemy pozostałą czekoladą oraz solą w płatkach. Pieczemy przez 25 minut i przed podaniem odstawiamy na co najmniej 30 minut do ostygnięcia.

Ciacho czekoladowo-waniliowe
Ciacho czekoladowo-waniliowe
Ciacho czekoladowo-waniliowe
Źródło: Anita Walczewska/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości