Zastosuj te zasady przy moczeniu suszonych grzybów, a wyjdą idealnie

Suszone grzyby
Zastosuj te zasady przy moczeniu suszonych grzybów, a wyjdą idealnie
Źródło: Madeleine_Steinbach/Getty Images
Grzyby najchętniej jemy nie tylko jesienią, ale i zimą. Są też głównym składnikiem wielu postnych i świątecznych dań. Najczęściej wykorzystuje się je w formie suszonej, jednak zanim dodamy je do potraw - należy je namoczyć. Jak to robić, żeby grzyby zachowały jak najwięcej aromatu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Czy trzeba moczyć suszone grzyby?

Moczenie suszonych grzybów jest niezbędne, ponieważ sprawia, że stają się one bardziej miękkie i gotują się szybciej. Ten proces pozwala także na pozbycie się drobnych zanieczyszczeń, takich jak piasek czy resztki runa leśnego, które mogły nie zostać usunięte przed suszeniem. Moczenie grzybów nie tylko ulepsza ich teksturę, ale także pomaga wydobyć pełnię ich smaku.

Dodatkowo, moczenie znacząco wpływa na późniejsze gotowanie grzybów. Dzięki temu stają się one nie tylko bardziej miękkie, ale także lepiej uwalniają swoje aromaty, co znacząco wzbogaca smak potraw. Jest to szczególnie istotne w daniach, w których grzyby są składnikiem głównym, takich jak zupa grzybowa, uszka czy bigos.

Jak moczyć grzyby suszone, aby nie straciły aromatu

Grzyby można moczyć w gorącej wodzie, zostawiając je w niej na kilka - kilkanaście minut, aż namokną i spęcznieją. Jednak znacznie lepszym pomysłem jest moczenie ich w gorącej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Te zioła podbijają smak grzybów i nadają im dodatkowej słodyczy.

Z kolei jeśli zależy nam na tym, aby grzyby był idealnie miękkie i rozpływające się w ustach - warto namoczyć je w ciepłym mleku. Tak przygotowane będą idealne do różnego rodzaju kremów i kremowych sosów. Jeszcze inną alternatywą jest namaczanie ich w bulionie, dzięki czemu same w sobie nabiorą jeszcze bogatszego smaku.

W jakiej temperaturze i jak długo moczyć grzyby?

Jeżeli moczymy grzyby w gorącej wodzie, to czas ich namakania możemy skrócić nawet do 30-60 minut. Idealnie jednak, aby moczyły się w lekko ciepłym płynie przez nawet 3 godziny. Im wolniej będą namakać, tym lepszą konsystencję uzyskają. Można też spokojnie nastawić grzyby do moknięcia wieczorem, pozostawiając je w letniej wodzie i w chłodnym pomieszczeniu. W ten sposób rano będą miały czas na odzyskanie idealnej konsystencji i na spokojnie będzie można przygotować z nich różnorodne potrawy.

Nie należy jednak moczyć grzybów we wrzątku, gdyż za szybko nabiorą one wody i mogą stać się gumowate.

Czy można wykorzystać wodę po moczeniu grzybów?

Wszystko zależy od tego, jak dobrze były oczyszczone grzyby przed suszeniem. Jeśli mamy pewność, że nie pozostały w nich resztki runa leśnego czy piasku - spokojnie możemy użyć takiej wody po namaczaniu grzybów. Jeśli jednak istnieje ryzyko, że są w takiej wodzie zanieczyszczenia - lepiej odpuścić.

Opcjonalnie można spróbować przelać płyn przez gęstą gazę lub tetrę, która zadziała jak filtr zanieczyszczeń. W ten sposób jest szansa na pozbycie się większych nieczystości, chociaż piasek może pozostać.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości