Materiał promocyjny

Perliczka poleca się na co dzień i od święta. Przepisy Darii Ładochy na Boże Narodzenie

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Perliczka była w staropolskiej kuchni bardzo ceniona i lubiana. Choć dzisiaj przyrządza się ją trochę rzadziej, z pewnością warto zaprosić ją na swój stół. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała wyjątkowe przepisy na dania z perliczką, które doskonale sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i w święta Bożego Narodzenia.

Kucharka przyrządziła zupę na bulionie z perliczki, pieczoną perliczkę z jabłkami, żurawiną i goździkami, a także sałatkę na ciepło z kaszą, dynią, perliczką i orzechami.

Zupa na bulionie z perliczki

Składniki:

  • dwie nogi z perliczki,
  • 3 buraki średniej wielkości,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • pietruszka (korzeń),
  • puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml),
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu do smażenia,
  • świeży koperek do dekoracji.

Przygotowanie:

Włóż mięso do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jedną obraną cebulę, marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą, tak, aby mięso było całkowicie przykryte, i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby usuwaj pianę z powierzchni. Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry lub kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Buraki możesz wcześniej upiec w piekarniku (ok. 40 minut w 200 stopniach) dla intensywniejszego smaku.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż czosnek, dodaj buraki i ziemniaki. Następnie smaż przez kilka minut. Wyjmij mięso z bulionu. Do garnka dodaj podsmażone buraki i ziemniaki. Gotuj przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso oddziel od kości i dodaj z powrotem do zupy. Wlej mleko kokosowe do zupy, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczona perliczka z jabłkami, żurawiną i goździkami

Składniki:

  • perliczka w całości (1,5-2 kg),
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 70 g suszonej żurawiny,
  • 6 goździków,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml białego wina,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • łyżka miodu.

Przygotowanie:

Perliczkę natrzyj solą i pieprzem cytrynowym. Wnętrze perliczki natrzyj rozgniecionym czosnkiem. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj jabłka z żurawiną, świeżym tymiankiem i goździkami. Dodaj miodu, by masa się połączyła. Następnie wypełnij perliczkę jabłkami. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem.

Cebulę pokrój w piórka. Do naczynia włóż perliczkę i dookoła ułóż cebulę. Podlej całość winem. Wstaw perliczkę do pieczenia. Piecz przez 2 godziny w piekarniku, co 20 min podlewając płynem. Gdy skórka zacznie się przypiekać za bardzo, przykryj folią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub puree.

Sałatka na ciepło z kaszą, dynią, perliczką i orzechami

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak,
  • 300 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej w kostkę,
  • 2 filety z perliczki,
  • 2 garście orzechów włoskich lub pekan,
  • cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • garść liści świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (np. tymianek, natka pietruszki, koperek),
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • sól, pieprz cytrynowy.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę z solą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz przez ok. 20-25 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Filety z perliczki dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy z łyżką masła i smaż mięso po 4-5 minut z każdej strony, aż będzie złociste i dobrze wysmażone. Odstaw na kilka minut, a następnie pokrój na plasterki.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj szpinak i poczekaj, aż liście zwiędną. Następnie dodaj orzechy i smaż przez 2-3 minuty. W dużej misce wymieszaj kaszę, pieczoną dynię, Podsmażoną cebulę z czosnkiem i orzechami. Później dodaj plasterki perliczki i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj świeże zioła i łyżkę musztardy francuskiej.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości