Kucharka przyrządziła zupę na bulionie z perliczki, pieczoną perliczkę z jabłkami, żurawiną i goździkami, a także sałatkę na ciepło z kaszą, dynią, perliczką i orzechami.
Zupa na bulionie z perliczki
Składniki:
- dwie nogi z perliczki,
- 3 buraki średniej wielkości,
- 4 ziemniaki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- pietruszka (korzeń),
- puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml),
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu do smażenia,
- świeży koperek do dekoracji.
Przygotowanie:
Włóż mięso do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jedną obraną cebulę, marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą, tak, aby mięso było całkowicie przykryte, i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby usuwaj pianę z powierzchni. Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry lub kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Buraki możesz wcześniej upiec w piekarniku (ok. 40 minut w 200 stopniach) dla intensywniejszego smaku.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż czosnek, dodaj buraki i ziemniaki. Następnie smaż przez kilka minut. Wyjmij mięso z bulionu. Do garnka dodaj podsmażone buraki i ziemniaki. Gotuj przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso oddziel od kości i dodaj z powrotem do zupy. Wlej mleko kokosowe do zupy, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczona perliczka z jabłkami, żurawiną i goździkami
Składniki:
- perliczka w całości (1,5-2 kg),
- 3 kwaśne jabłka,
- 70 g suszonej żurawiny,
- 6 goździków,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml białego wina,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- łyżka miodu.
Przygotowanie:
Perliczkę natrzyj solą i pieprzem cytrynowym. Wnętrze perliczki natrzyj rozgniecionym czosnkiem. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj jabłka z żurawiną, świeżym tymiankiem i goździkami. Dodaj miodu, by masa się połączyła. Następnie wypełnij perliczkę jabłkami. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem.
Cebulę pokrój w piórka. Do naczynia włóż perliczkę i dookoła ułóż cebulę. Podlej całość winem. Wstaw perliczkę do pieczenia. Piecz przez 2 godziny w piekarniku, co 20 min podlewając płynem. Gdy skórka zacznie się przypiekać za bardzo, przykryj folią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub puree.
Sałatka na ciepło z kaszą, dynią, perliczką i orzechami
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak,
- 300 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej w kostkę,
- 2 filety z perliczki,
- 2 garście orzechów włoskich lub pekan,
- cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- garść liści świeżego szpinaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże zioła (np. tymianek, natka pietruszki, koperek),
- łyżka musztardy francuskiej,
- sól, pieprz cytrynowy.
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę z solą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz przez ok. 20-25 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Filety z perliczki dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy z łyżką masła i smaż mięso po 4-5 minut z każdej strony, aż będzie złociste i dobrze wysmażone. Odstaw na kilka minut, a następnie pokrój na plasterki.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj szpinak i poczekaj, aż liście zwiędną. Następnie dodaj orzechy i smaż przez 2-3 minuty. W dużej misce wymieszaj kaszę, pieczoną dynię, Podsmażoną cebulę z czosnkiem i orzechami. Później dodaj plasterki perliczki i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj świeże zioła i łyżkę musztardy francuskiej.
Zobacz także:
- Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią, czyli pyszny obiad Sebastiana Olmy na specjalne okazje
- Przepis na perliczkę – kilka propozycji
- Jakie dania przygotować z perliczki? Ta szlachetna odmiana drobiu idealnie sprawdzi się na obiad
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News